Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543261 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2145 poslato: April 02, 2018, 17:50:04 »
Plodoste mi je na vrhu, kada dodje vreme , tj. pcela ojacaju i zaposednu svih deset ulica i 6- 7 ramova sa leglom, radim rotaciju nastavaka i ne dodajem satne osnove.. Kasnije, kada dodju na 12 ramova legla i dva nastavka pcela, ogranicavam maticu na prvi nastavak , tek tada dodajem i satne osnove...Da li je ovako ispravno ili ima potrebe i sada dodati po koju satnu osnovu.. Koliko po vama tada treba dodati  SO, tri u prvi kod matice i koliko jos u ostale nastavke.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2146 poslato: April 02, 2018, 23:21:29 »
Zorane prati situaciju. Može se desiti da bude osam ramova legla a ostalo puno perge i meda. Viđao sam to u rv.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2147 poslato: April 03, 2018, 12:21:58 »
Plodoste mi je na vrhu, kada dodje vreme , tj. pcela ojacaju i zaposednu svih deset ulica i 6- 7 ramova sa leglom, radim rotaciju nastavaka i ne dodajem satne osnove.. Kasnije, kada dodju na 12 ramova legla i dva nastavka pcela, ogranicavam maticu na prvi nastavak , tek tada dodajem i satne osnove...Da li je ovako ispravno ili ima potrebe i sada dodati po koju satnu osnovu.. Koliko po vama tada treba dodati  SO, tri u prvi kod matice i koliko jos u ostale nastavke.

Зоко пријатељу,

добро ти је рекао Мирослав, боње је да у том горњем наставку буде 7-8 рамова легла пре замене наставака и увек је боље да се са овом операцијом мало закасни него да се порани.

Исправно је то како размишљаш и боље је да сада не додајеш сатне основе па чак ни за 20 дана ( како сада ствари стоје у овој години).

После када дође до ограничења матица на први плодишни наставак тада ћемо у први додати 3 основе у други три и у трећи 4 основе.

То ће ове године бити око првог маја...

Јуче сам прегледао 4-5 заједница и у РВ кошницама је у просеку 4 рама легла са око 10-12.000 радиличких ћелија. Година касни много. Тек за око 20  дана надам се да ћемо имати отприлике један пун наставак пчела.

Многе заједнице које су покретале легло у јануару сада су на 5 рамова пчела и са око 3 рама легла али и са нешто мање хране.

Како сад ствари стоје заједнице би требале бити спремне за багрем око 10. маја.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

« Odgovor #2148 poslato: April 05, 2018, 20:14:07 »
Da li moze doci do blokade polenom u ovo vreme i sta ako dodje do toga a plodiste je u trecem nastavku, pustiti da same odblokiraju ili takve ramove spustiti u nastavak ispod a podici prazne, posto je jos rano za rotciju nastavaka, bar kod mene.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2149 poslato: April 08, 2018, 18:55:56 »
Da li moze doci do blokade polenom u ovo vreme i sta ako dodje do toga a plodiste je u trecem nastavku, pustiti da same odblokiraju ili takve ramove spustiti u nastavak ispod a podici prazne, posto je jos rano za rotciju nastavaka, bar kod mene.

Зоко Пријатељу,

Најбоље што може да нам се догоди је блокада поленом.

Док још није дошло до изласка довољних количина младих пчела које обезбеђују сигурност замене зимских пчела и обнову заједнице у време када немамо више од 4-5 рамова легла и када немамо излазак младих пчела ( услед захлађења и снега који нам се десио од 17-18 марта до 25-26 марта или пре око 14-20 дана)  најбоље што може да нам се одгоди то је да смо у последњих неколико дана имали блокаду легла поленовим прахом.

Пчеле ће саме изаћи из блокаде у првим кишним данима а за то време користиће велике количине полена за сопствену исхрану и продужиће себи животни век. Блокада поленовим прахом у овом периоду гарантује заједници да неће доћи до брзе промене зимских пчела.
Ни случајно не треба ништа дирати јер смо имали велико опетерећење пчела у отхрањивању легла и одржавању потребне температуре у поменутом периоду током захлађења.
Сада само треба сачекати да нам се излеже мало више младих пчела које је залежено од 26 марта па надаље макар седмицу дана. То значи да не треба да форсирамо заједнице све до око 20-25 априла.

У природи сада пчеле имају више нектара и полена него што могу да искористе па не треба претеривати са прихранама...

Поздрав драгим пријатељима....   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Sasa Blagojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bratujevac
« Odgovor #2150 poslato: April 08, 2018, 19:13:18 »
Ovakav odgovor sam očekivao, hvala Vojo. Od polovine aprila najavljuju lošije vreme pa će tada imati posla da to malo doteraju kako njima odgovara. Pozdrav

« Odgovor #2151 poslato: April 08, 2018, 21:34:25 »
Искрено и ја сам очекивао овакав одговор, У суботу сам прегледао и установио у односу на задњи преглед, већи број пчела и легло на углавном 5-6 рамова, али није време за ротацију.. Једна заостаје, пар мало јачих а остале су некако уједначене.  Код колеге, са којим иначе све заједно радимо, једна екстремно јака, 8 рамова легла и пчела на 14 улица, ту смо урадили ротацију, подигли у горњи наставак 2 рама легла и спустили плодиште доле, на њу морам обратити пажњу. Иначе стимулација , сваки други дан са 2 дл. сирупа.

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
« Odgovor #2152 poslato: April 09, 2018, 23:20:22 »
Slično i kod mene, uglavnom su na 4-6 ramova legla.
Odem danas da odradim još 3 koje nisam stigao, i doživim pozitivni šok. Dve imaju 9 ramova legla, a jedna 10. I to tako što su napravile "lestve" i pustile maticu dole. Nisam brojao ulice pčela, al kod sve tri je kipelo u oba nastavka. Odmah izvršena rotacija. I manje više bez nekog većeg prevešavanja, sve su one to same odradile bolje nego što sam ja i zamislio. Zašto je kod ove 3 takva situacija, a kod ostalih 9 kao kod svih na forumu, pojma nemam.
yu7yuu

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2153 poslato: April 10, 2018, 00:00:59 »
Обично сам опрезан по питању ротације наставака, чак и код РВ кошнице (иако је мање запремине и повољнија за ту радњу).

Када пчеле пренесу легло у доњи наставак, то је углавном младо легло (наравно, није увек тако и хоће ли бити и поклопљеног легла зависи од снаге друштва и количине хране у гоењем наставку). Међутим, ако се разумно погледа стање током зимовања, било је потрошње хране тако да се ослобађа простор за легло (а тиме и за даљу увећану потрошњу). Пример су оне моје „седмице“ које су биле крцате храном (још је има и у доњим наставцима), али су толико потрошиле да су површине са леглом огромне и делује као да су биле гладне зимус.

Када има снаге и има уноса, пчеле силазе у доњи наставак...унос не значи само прилично нектара, већ и понекада јако пуно полена који складиште у горњи наставак - у гнездо. Друштво тада креће у доњи наставак (и то преко „лестви“ како си добро закључио – то је комад или више комада саћа обично са трутовским леглом). А је и у том случају гнездо кружног облика и то није добро нарушавати док постоји могућност јаког захлађења и још следи и смена нараштаја.

ПС

Ево мало дужи ПС, па ко хоће нека прочита (а понеко и да се присети :) ) дискусије пре више година на форуму СПОС-а (и даље не мењам став и мислим да је то исправно). Оне плаве делове текста сам ја „оплавио“ и назначио, као и питање шта је боље за пчеле (једна „плава“ реченица је аргумент мајстора који иначе пчелари ДБ кошницом и можда има прасиће – јак аргумент, јел' да :) ). Иначе смајлија код "прасића" нисам ја ставио - то је "стручњак" упутио јавности или да ме исмеје или да равесели јавност. Не знам колико је био успешан у тој намери са "працима" :) :).

На крају дискусије сам поставио скицу где се види на шта личи разбијање гнезда и последице се лако предвиде ако наиђе захлађење (било је ових последњих година и снега у мају). Иста скица следи и овде.

Цитати су преузети са сајта Форум СПОС  :)

Одг: DB - LR - RV - FARAR - okrugli sto
« Одговор #73 послато: 20-10-2009, 01:28:36 »
Pcele nikada ne idu na dole,pogotovo ne idu u prolece,to vazi za sve kosnice Marko.
Izvinjavam se sto sam upao u ovu temu oko RV kosnica.
Pozdrav.

Dragan Šošić Одг: DB - LR - RV - FARAR - okrugli sto
« Одговор #77 послато: 20-10-2009, 12:03:00 »
Mislim da je netačna tvrdnja da pčele nikada ne idu na dole (pretpostavljam da se radi o gnezdu a verovatno je reč o košnicama nastavljačama jer je rasprava po ovom pitanju bezpredmetna ako se radi o jednovolumenskim košnicama kao što su DB, pološka i sl). Pčelinje klube se gotovo nikada ne kreće na dole, jer je i hrana i topla zona iznad, pa se kreće na gore i to je logčno kretanje. Najčešće  tu i formira gnezdo, ali nekih uslovi mogu dovesti do toga da da gnezdo bude u donjem nastavku, što nije povoljno u toku ranog proleće. Pošto u pčelarstvu nema aksioma, jer se radi o živim bićima koje žive u različitim uslovima  dolazi do odstupanja od pretpostavljanih pravila. Snažnim razvojem društava u proleće dolazi i do kretanja gnezda na dole, prema letu jer je tu bolji priliv svežeg vazduha koji je potreban leglu a i gnezdo se lakše brani. I ovde dolazi do odstupanja i to se obično dešava kada je u donjem nastavku mlađe saće a sticajem okolnosti dođe do pada radnog raspoloženja pčela pa se izroje iako ima dovoljno prostora. Leti se takođe može uočiti kretanje gnezda po vertikali. Smanjenim unosom i pomeranjem medne kape, gnezdo se pomera prema gore. Kasnije, pojačavanjem unosa med potiskuje gnezdo prema letu. Svakako da tip košnica ima određen uticaj ali nije jedini. Nije samo privilegija košnice tipa RV pomeranje gnezda u zavisnosti od dimenzija. Treba imati u vidu više faktora, od snage društva pa do stanja u okruženju. Kod LR košnice snažna društva lako silaze u donji nastavak. To mi se dešavalo i kod naknadnih jačih zahlađenja.

« Одговор #78 послато: 20-10-2009, 12:32:14 »
Dragane,to su sve ekstrmi(snazna drustva lako prelaze u donji nastavak)ja sam samo rekao da drustvo ako nema dovoljan broj pcela da greje leglo u srednjem i gornjem nastavku nece da ide u donji.Zanemarljiv broj drustava na pcelinjaku ce da se spusta dole u prolece.Svaka ziva zajednica je prica za sebe ali postoje neka opsta pravila.
Naposletku mom dedi je pre par dana jedna svinja oprasila dva praseta a druga jedanaest. :)
Pozdrav.

« Одговор #79 послато: 20-10-2009, 12:51:19 »
Ne bih se baš složio da zanemarljiv broj društava prelazi u donji nastavak. Ne posmatramo trenutno stanje, nego tokom proleća i tokom razvoja zajednice sve do one letnje uobičajene forme. Odavno sam napustio razne sisteme prevešavanja (zamene mesta nastavaka) u cilju uspostavljanja prizvodne forme sa gnezdom u prvom nastavku. Ako se misli na vrlo rane uslove, onda su to u stvari zimski uslovi i jasno je da nema dovoljno pčela. Zato sam i rekao da je i u košnicama sa plitkim telima ipak problem ako je gnezdo u donjem nastavku. Bez obzira što su tela nisaka pčele će potrošnjom hrane pomerati gnezdo prema gore i time širiti leglo. Ako su vremenski uslovi nepovoljni, a u to doba uglavnom jesu, imamo klsičan simptom ranog legla sa svojim predvidivim posledicama.

« Одговор #80 послато: 20-10-2009, 15:10:31 »
Ja te bas Dragane ne razumem a predpostavljam da mladi pcelari zbog kojih je ova tema i zapoceta gledaju na ovo pisanje kao tele u sarena vrata!
Poenta je u tome da im se objasni kako se pcele razvijaju u prolece po nekim svojim prirodnim instiktima.A imao bih i jedno pitanje...kada se u prolece na LR kosnicama menjaju nastavci(donji ide gore)da li je to dobro za pcele ili lose?

« Одговор #81 послато: 20-10-2009, 15:14:09 »
Dobro pitanje Nenade, onda  ne bi trebalo rokirati nastavke. LR-asi se ubise objasnjavajuci razne metode pcelarenja rokadama nastavaka, a sad pcele idu
i nizbrdo.....

Pozdrav Moma...

« Одговор #82 послато: 21-10-2009, 11:30:45 »
Nenade, odgovorio bih neprimereno na pitanje pitanjem: da li uopšte želimo da se razumemo. To je zbog toga što sam ranije, reagujući na neke proizvoljnosti imao neprijatnosti i proglašen sam nezahvalnikom, bezbožnikom itd. Ako stvarno raspravljamo o pčelama složićeš se, verovatno da ovo jednostavno nije tačno: Pcele nikada ne idu na dole, pogotovo ne idu u prolece,to važi za sve kosnice. Ako stvarno želiš da argumentovano nastavimo po pitanju ovog problema mogu nastaviti jedino analizom onoga što sam već rekao u prethodne dve poruke. Momo ne smatram da je to pitanje stila rada ili navike već ispravnosti tehnike pčelarenja. I ja sam prilično davno menjao mesta nastavcima u cilju bržeg razvoja i shvatio da to nije dobro. Govorim o lako proverljivim stvarima. Treba samo posmatrati pomeranje gnezda u LR košnici. Pčelar teži da ima veliki broj pčela i veće površine legla, malo uzimajući u obzir mogućnost nagle promene vremena i jačeg zahlađenja sa vetrom, koje se može i duže zadržati. Tada lako dolazi do prehlađivanja legla i dodatnog icrpljivanja pčela koje teže da održe povoljnu mikroklimu u košnici. Treba jednostavno prepustiti pčeli da, u skladu sa svojom snagom i uslovima u prirodi popunjava prostor, širi leglo ili ga čak i smanjuje (kada to kažem, mislim isključivo na rano proleće). Postavljanje košnice u proizvodnu formu (1. nastavak plodište, 2. medište...) se vrši kada je to bezbedno sa gledišta meteoroloških uslova odnosno stanja društva (rojevo stanje). Inače sam već navodio i tekstove u „Pčelaru“ u kojima Žarko Simin razmatra snagu zajednice koja odgovara snazi i pojedinačnih pčela. Dobijanje velikog broja pčela forsiranjem prevelikog legla postavlja se pitanje kako su te pčele odgajene po svim parametrima: kolike količine polena se unose, kolike su rezerve polena kako je leglo mikroklimatski održano, pa i kako su pčele u tim uslovima održavale higijenu košnice što svakako ukazuje na mogućnost pojave bolesti. Ako zahladi i nestane proteinske hrane uzaludan je veliki broj pčela, koje kasnije kao izletnice imaju kratak vek. Primetio sam da se pčelari lako odazivaju na teme koje se tiču raznih lekova i preparata. Primer može biti tema BIOTEHNIČKE I KOMBINOVANE METODE BORBE PROTIV VAROE koju sam postavio u okviru poglavlja Varoa. Odziv je praktično nula. Kada bi pčelari više pažnje posvetili ispravnoj tehnici pčelarenja manje bi se posvećivala pažnja lekovima ili npr tipovima košnica koje je nepotrebno primenjivati u najvećem delu naše teritorije. Enrgiju i sticanje znanja bi posvetili poznavanju biologije pčela, pašnih prilika novim tehnologijama itd. ovako se gubi vreme. Na skici 1 je šematski prikazano normalno stanje i položaj legla u LR košnici u prolećnom periodu. Na skici 2 izgled legla po intervenciji pčelara. Sami zaključite šta je bolje i po pčele i po pčelara.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Tomislav Topalović

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Sibinj
« Odgovor #2154 poslato: April 10, 2018, 09:02:32 »
Svoje pčelarenje nastojim što više prilagoditi pčeli u pletari, koju smatram idealnim staništem za pčele. U tom smislu, počeo sam razmišljati o ovome što je Dragan napisao gore (..."Mislim da je netačna tvrdnja da pčele nikada ne idu na dole...").
Smatram ovo jako važnom stvari, jer u pletari postoji kretanje pčela i prema gore i prema dolje. Naime, tijekom zime, povlačeći se za hranom, klupko se kreće uvis, ali u vrijeme proljetnog razvoja, pčele popunjavaju prostor iznad sebe hranom, matica popunjava prostor leglom, na mjesto kojeg, kad izađe, ponovno dolazi hrana i tako dalje. Drugim riječima, zajednica se u tom razdoblju kreće prema dolje, bez rizika za prehlađivanje legla, koje zadržava svoju kompaktnost, kako je vidljivo na skici 1.
Mi pčelari najčešće pčelinju zajednicu nastojimo prilagoditi sebi, a ne sebe njoj, što smatram pogrešnim.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #2155 poslato: April 10, 2018, 12:43:48 »
Наравно, то сам објашњавао мајсторима. Чак и код „даданке“ се види кретање гнезда горе-доле. Након изимљавања, легло је постављено мало вишље (па ретко је до доње летвице у то доба – оне слике које сам ја поставио као одређен пример када је легло врло ниско на раму су у удвојеном друштву).

Пчеле имају ритам горе-доле, зависно од уноса и то је углавном у настављачама (неугодно је када „даданкаши“ просипају своје „светло“ знање по овом питању).

Шта се ради са пчелама, зависи од доба у кој се ради и стања у кошници и природи. Техника превешавања је дала „најбоље резултате“ неколико година, почетком деведесетих, када се појавило кречно легло као пандемија. Било је толико кречног легла да је то угрожавало многа друштва.

Прошле године се појавило кречно легло у сред лета у понеким јаким друштвима, јер је било непрестано ветровито, а паша променљива. Иначе. Није га било ни у траговима оних кишних лета 2014-те или 2016-те.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
« Odgovor #2156 poslato: April 10, 2018, 13:47:55 »
Onda sam možda ishitrio, a da se nisam konsultovao, al ostalih 9 zbog manjeg broja legla nisam dirao, pa ću ih ostaviti bez zamene nastavaka. Čisto malo opipavanje terena za mene kao početnika.
A ove 3 jake verujem da će se snaći i da će lestve sad staviti  da idu na gore i to rekordno brzo, jer u oba nastavka ima jako puno pčela. Odakle one u tom broju, iznenadjen sam, al tako je. Brzo ga pune, odjednom svega imaju na izvolte.
yu7yuu

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2157 poslato: April 10, 2018, 14:29:59 »
Onda sam možda ishitrio, a da se nisam konsultovao, al ostalih 9 zbog manjeg broja legla nisam dirao, pa ću ih ostaviti bez zamene nastavaka. Čisto malo opipavanje terena za mene kao početnika.
A ove 3 jake verujem da će se snaći i da će lestve sad staviti  da idu na gore i to rekordno brzo, jer u oba nastavka ima jako puno pčela. Odakle one u tom broju, iznenadjen sam, al tako je. Brzo ga pune, odjednom svega imaju na izvolte.

Немања пријатељу,
током пролећа када наиђе неко захлађење и када је ветровито време долази до налета пчела и у неким кошницама добијемо више пчела али зато нам неке друге ослабе.

После ( или сада)  треба само изједначити заједнице и наставити даље.

Поздрав драгим пријатељима...

Три века испред света...

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2158 poslato: April 17, 2018, 22:33:07 »
Kontejner kolege Čulić Đurđe. Pokušao da priložim sliku ali ne ide
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

• Prijatelj foruma