Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543063 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2295 poslato: Mart 05, 2020, 10:32:11 »
Vojo
zaista lepo objašnjeni principi, odnos hrana leglo, dodavanje rama itd. u RV košnici. Pa iako ova tema ima toliko strana, kao i na SPOS-u, lepo se uvek podsetiti rada u pojedinim vremenskim intervalima sa ovom odličnom košnicom.
Pozdrav

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2296 poslato: Mart 05, 2020, 17:03:36 »
Dali je rano krenuti sa stimulativnom prihranom? Mislim na sirup.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #2297 poslato: Mart 05, 2020, 20:19:51 »

Мислим да је још рано.
Јутрос у 7,00 сати при поласку на посао  на ауту залеђена сва стакла. У Београду је опет увек за пар степени топлије него у унутрашњости. Баба марта је хировита и биће сигурно још пар пута приземних мразића.
Ја лично не бих сирупао док не процвета џанарика. Кад кажем процвета мислим на то да је отворила цветове увелико а не пар комада. Како стоје ствари на то нећемо баш дуго чекати. На пар места по парковима сам уочио да украсно дрвеће ( калемови и клонови од џане ) почињу стидљиво да отварају. У односу на њих ранијих година је код мене на пчелињаку џанарика почињала са око недељу дана закашњења.
Ако у некој кошници баш нема хране радије бих ставио погачу него сада прихрањивао сирупом. До душе , знам да су неки сируп већ сипали. Но, свако је свој газда па нека уради онако како мисли да је најбоље.

П.С.

Ово писање ми је више за тему пролећни развој а не за ову тему али нема везе кога интересује наћи ће је.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2298 poslato: Mart 06, 2020, 00:21:43 »
Dali je rano krenuti sa stimulativnom prihranom? Mislim na sirup.
Мирославе пријатељу,
Све до Младенаца може да буде јачих захлађења а ако наиђе јаче захлађење ето нам непотребних проблема уколико смо прихрањивали пчеле.
Морамо имати на уму да за развој заједница у пролећном периоду одлучујућу улогу има квалитет отхрањеног легла а не количина легла.
Свакако да би прихраном пивећали количину легла али то проширење легла сигурно би ишло на уштрб квалитета.
Ако је сада мање легла то ће пчеле сигурно лакше однеговани. Што је мање легла у марту мање ће се пчела око легла ангажовати и то ће унос полена у кошници бити већи. Тај однос је најважнији.
Пуно унетог свежег полена и стално присуство залиха полена обезбеђују квалитетно отхрањивање легла висококвалитетним матичним млечом.
У тим условима пчеле не троше масне залихе из свог организма и не долази до неког посебног слабљења зимских пчела.
Зато ти не бих саветовао никакву прихрану пре Младенаца а то се најчешће поклапа управо у време пуног цветања џанарике...
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2299 poslato: Mart 06, 2020, 07:22:58 »
Читајући тему како лако удесртостручити пчелињак ппо датумима би већ требало кренути са прихраном. На сваком пчелињаку па тако и код нас увек се нађе по нека супер кошница која одскаче од осталих. Преглед од пре два дана. Четри рама легла и скоро пун наставак пчела. Није отварана од септембра. Има и меда за још једну зиму. Волео бих  да тај метод применим у пракси, мислим да од те кошница направим десет. Покушаћемо.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #2300 poslato: Mart 06, 2020, 08:39:23 »
Мирославе,
било би добро, да редовно пишеш и поткрепиш фотографијама, све што будеш радио

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2301 poslato: Mart 07, 2020, 14:46:23 »
Читајући тему како лако удесртостручити пчелињак ппо датумима би већ требало кренути са прихраном. На сваком пчелињаку па тако и код нас увек се нађе по нека супер кошница која одскаче од осталих. Преглед од пре два дана. Четри рама легла и скоро пун наставак пчела. Није отварана од септембра. Има и меда за још једну зиму. Волео бих  да тај метод применим у пракси, мислим да од те кошница направим десет. Покушаћемо.

Јуче смо се чули и надам се да ће у твом крају то бити сасвим нормално и успешно завршено са том нормално зазимљеном заједницом.
Данас сам код мене хтео да појачам са храном једну слабију заједницу заправо најслабију на пчелињаку код куће, коју су јесенас покрале осе и оставиле је са врло мало хране.
Пре петнаестак дана остала је била са мање од 100 грама меда па сам јој из принуде дао погачу. Потрошиле су је око 90 % и у њој смо нашли легла на два рама по мало. Зато смо одмах отворили још једну заједницу у којој има вишка хране па извадили рам меда и додали овој малој презимелој заједници.

Кад смо већ отворили једну заједницу која је зазимљена крајем августа на 12-13 рамова пчела и са око 16-17 кг меда искористили смо прилику да погледамо стање са леглом у овом периоду, поред тога што смо јој украли рам меда.
Оставили смо јој око 8-9 килограма меда а на место одузетог рама додали празан рам из оне слабије заједнице.

Нашли смо легла на два рама по око 2000 радиличких ћелија или укупно око 4000 легла и то отприлике око 80% затвореног легла.
Затворено легло излази за око 12-13 дана а то је преко 3000 ћелија које ће се излећи за то време и појачаће заједницу са око 2 рама младих пчела.
То је за овај период сасвим довољно и задовољавајуће стање.
За десетак до дванаест дана појачаће се стање заједнице на око 8-9 рамова пчела што је више него одлично са средину марта.
Ако буде који топлији дан да пчеле излазе по полен за наредних 5-6-7 дана надам се да ће се легло проширити на три рама а за десетак до петнаест  дана и на четири рама легла.
За петнаест дана од данашњег дана долазе нам Младенци а то би требало да значи да почиње топлије време.
До Младенаца нема потребе да нам заједнице буду јаче од 7-8 рамова пчела и да имају више од 4 рама легла.
У нормалним условима код мене у Банату тада обично почиње кајсија да цвета...
Важно је да знамо да свака заједница која има око 4 рама легла у време Младенаца може успешно да се развије у јаку заједницу до почетка багремове паше.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #2302 poslato: Mart 09, 2020, 08:02:05 »
Miroslave zelim ti uspeha u toj nameri samo moras precizno pratiti Vojina uputstva.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2303 poslato: Mart 17, 2020, 15:48:58 »
Управо сам прекинуо рад на пчелињаку.
Како је зашло сунце одмах је пала температура и престао излет пчела.

Почела кајсија код мојих пчела да цвета. јутро гледам на велико стабло џанарике која је прошле године кренула око 3 априла данас само што се није отворила. Мало даље од ње нека млађа стабла џанарике отворила су прве цветове. Можда 1% да су се отвориле а старија стабла још чекају дан два...
Свакако да ће ова година у Банату у мом крају природа поранити за око 14-15 дана у односу на прошлу годину.

Отворили смо петнаестак кошница и нашли на два до четири рама легла у кошницама.
Слабије заједнице имају по два рама легла, средње имају по 3 рама легла и оне јаче имају по 4 рама легла.
Због прошлогодишње суше током августа и септембра није било пуно полена и заједнице су ушле у зиму за око рам до два пчела слабије.
Због тога сада имамо опет око 1-2 рама пчела мање него што је то обично у ово доба године.
Обзиром да смо крајем фебруара имали тек око 1-2 рама легла које се до сада излегло управо имамо онолико пчела колико смо изгубили зимских током фебруара и до сада у марту. Можда је то нешто мало више излежених него умрлих.

Количина хране је задовољавајућа за сада. за задњих двадесетак дана потрошиле су вероватно око 2-3 килограма заправо онолико колико су прошириле легло.  Где је легло више ту су и хране потрошиле више.
Надам се да ће за десетак до петнаест дана џанарика код мене бити у пуном цвету и да ће тада пчеле проширити легло на око 5 рамова што је сасвим нормално. До тог периода изаћи ће сво затворено легло а то је сигурно 2-3 рама младих пчела и оне ће појачати количину пчела у кошници.

Ово су први пролећни прегледи заједница.

Све прегледане заједнице успут смо препрскали Војвиром против вируса, варое и ноземозе. Отприлике само по десетак милилитара одозго преко рамова након што се прегледа кошница и непосредно пред затварање кошница.

Три века испред света...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2304 poslato: Mart 19, 2020, 21:46:37 »
Данас смо извршили преглед на нешто више од 40 пчелињих заједница на другом пчелињаку где је стање нешто мало боље него на првом пчелињаку. То је вероватно зато што су заједнице на овом пчелињаку јесенас нешто раније престале са леглом него заједнице на кућном пчелињаку.
Џанарика полако отвара цветове и нека стабла су се добро расцветала. Кајсија је већ у цвету а поред ње има још пуно мртве коприве и маслачка који пчелама обезбеђују довољне количине полена и по нешто нектара.

Пчеле отклапају мед са крајњих рамова а унос полена је за задњих пар дана више него одличан.

Неке заједнице већ су прошириле легло и на пети рам али то је веома мали број заједница, заправо исто колико имамо и оних заједница са два рама легла.
У просеку сада имамо око 3-4 рама легла у кошницама и са нешто око 7-8000 радиличких ћелија легла.
Снага заједница по количини пчела је око 6 рамова. неке заједнице већ имају 8-9 рамова пчела док неке слабије једва имају 4 рама пчела.   
Више волим да видим просечну заједницу са 6-7 рамова пчела са леглом на три рама, са око 3000-3500 ћелија на раму него четири рама легла са по око 2.500 легла на раму.

Ако настави овако лепо време за 4-5 дана имаћемо просек са 4 рама легла који сам и очекивао.
Ускоро ће заједнице проширити легло на целу зону зимовања пчелињег клубета.

Пчелиње заједнице су током зиме до марта месеца када су почеле интензивније да одгајају легло потрошиле око пет килограма меда.
Сав тај мед био је смештен такозвани медни пут то јест пут кретања зимског пчелињег клубета а по по запремини саћа сва та храна потребна за зимовање просечног зимског клубета стане на око 15 дециметара саћа.
Ако то поделимо на око пет централних рамова то је по око 3 дециметра квадратна саћа или половина од површине сваког РВ рама.
Један РВ рам има површину од око 6 квадратних дециметара.
Храна у околним рамовима пчелама ће послужити за пролећни развој.   

У кошницама је у просеку за сада остало још око 7-8 килограма меда и то ће им бити сасвим довољно за пролећни развој.
Надам се да ће за петнаесетак до двадесет дана почети да цвета и уљана репица и да ће она бити главни покретач развоја пчелињих заједница.
Надам се да најављено захлађење које како метеоролози тврде наилази за викенд неће трајати дуго...
За сада сам задовољан са нађеним стањем... 

Све заједнице и на овом пчелињаку препрскали смо Војвиром пред  само затварање кошница.
Све што смо уочили записано је по обичају на крововима кошница као и свих претходних година...
Још нисмо радили додатна утопљавања, најлоне не користимо и прихрану још не покрећемо.

Роде су нам ове године већ стигле. Прве роде видели смо још јуче и оне су ове године стигле 5-6 дана раније него је то уобичајено.
Код мене у средњем Банату роде нам обично долазе 23-24 марта или пар дана после Младенаца. 
Оне су одличан показатељ временских прилика и доласка пролећа.
Гледајући по родама пролеће нам ове године долази неколико дана раније.

Три века испред света...

Van mreže Sasa Crnobrnja

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Novi Slankamen
« Odgovor #2305 poslato: Mart 20, 2020, 22:33:08 »
stigle rode,ali zabe ne krekecu . Ne kretati sa prihranom jos uvek.cekamo da prodje zahadjenje. Unos polena odlican.  RV kosnice  u proseku 4 rama legla. kasne u odnosu na lr . Pozdrav iz Slankamena

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2306 poslato: Mart 21, 2020, 09:08:22 »
Тако и треба.
Сачувају храну, мање легла у кошницама обезбеђује већу количину пчела на доношењу полена и нектара из природе.
Током марта и априла додају гас и до багрема стигну и престигну заједнице у другим системима.
Сада треба бити стрпљив и сачекати да прође ово захлађење и тек онда кренути са прихраном.

Три века испред света...

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
« Odgovor #2307 poslato: Mart 21, 2020, 21:07:17 »
Ljudi, šta ćemo ako uvedu karantin 24h?
A po svemu sudeći, i kako Vučko najavljuje, to nam uskoro ne gine.
Nije političko pitanje, nego pitanje pčelarstva.
Ja sam sve moje pripremio da skoro ništa ne moram do prevešavanja za pašu. Ali ako to ne budemo mogli, šta nam je činiti?
Tj. Koji je mogući scenario u pčelinjaku ako tek u maju budemo mogli iz kuće?
yu7yuu

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2308 poslato: Mart 22, 2020, 00:09:39 »
Ljudi, šta ćemo ako uvedu karantin 24h?
A po svemu sudeći, i kako Vučko najavljuje, to nam uskoro ne gine.
Nije političko pitanje, nego pitanje pčelarstva.
Ja sam sve moje pripremio da skoro ništa ne moram do prevešavanja za pašu. Ali ako to ne budemo mogli, šta nam je činiti?
Tj. Koji je mogući scenario u pčelinjaku ako tek u maju budemo mogli iz kuće?

Немања, свака ти част што си поставио овакво питање.
данима уназад размишљам о ширењу корона вируса и тоталној забрани кретања коју сам најавио међу пријатељима као нешто што морамо очекивати и што је сасвим разумно очекивати у случају ширења пандемије а ти си управо поставио то питање.

Пожурио сам претходних дана да све заједнице прегледам, спојим слабиће, безматке, изједначим количину хране итд.
Завршио сам данас све послове и сада чак и да не дођем 15 дана до пчела ништа им неће требати. Успут сам их све препрскао Војвиром. Претходних година то сам радио Нозевојом а сада ипак Војвиром.

Било би добро појачати оне слабије то јест изједначити снагу заједница и од оних које ће бити прејаке да појачам ове слабије.

Међутим неће бити неки велики проблем ако се то и не уради. Било би у том случају мање припремљених заједница за багремову пашу.

Велико је питање хоћемо ли моћи и превести пчеле на багремову пашу а ваљда ће до тада проћи ударна снага вируса. Кад вирусе прелазе са човека на човека они најчешће толико ослабе да долази до самоуништења.
Ипак корона 19 је веома опасан вирус и нови вирус непознат науци на коме наука ради и тек треба да упозна све његове особине.

Родна Воја је систем у коме пчеле могу саме да припреме матици залегање у доњем наставку и да саме прошире легло кроз два наставка.
Ипак у неким случајевима када је легло квалитетно отхрањено и када имамо пашу уљане репице у близини заједнице ће још током  спуштањаса леглом  у наставак испод покренути матичњаке. Посебно ако се ради о старијим матицама у заједницама.
Да се то не би десило најбоље би било да пчелар изврши замену плодишних наставака и омогући матицама залегање то јест проширење легла у том подигнутом плодишном наставку.

То би требало да значи да би нам требало макар један радни захват да извршимо када нам заједнице дођу на 7-8-( па по некад и 9)  рамова легла.
Следећи радни захват био би крајем априла а то је ограничавање матица матичном решетком и додавање још медишних наставака по потреби а све у складу са снагом пчелињих заједница.

Код мене багрем не меди. Чак и када га има на већим површинама и у довољним количинама према броју пчелињих заједница он не лучи нектар у некој значајнијој мери. Такође ми воће осим полена не даје неку значајнију нектарску пашу и неко лучења нектара.

До почетка цветања уљане репице која је код мене углавном само развојна паша пчеле ће имати довољне количине хране јер се у кошницама сада налази у просеку око 7 килограма хране.
Без било какве прихране хране имају довољно а после кад крене репица обезбедиће довољно хране до почетка багремове паше.

До тада, до краја априла када морамо, заправо само се умрети мора, (каже наш народ) да ограничимо пчеле матичном решетком, одвеземо их на багремову пашу и чекамо почетак цветања багрема.

Све што у животу планирамо то је само наш план а Бог Свевишњи о свему па и о нама одлучује.
Верујмо у добро, добро чинимо и добру се надајмо.

Поздрав драги пријатељима...     

Три века испред света...

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #2309 poslato: Mart 22, 2020, 08:51:10 »
Ja nisam rotirao plodiste , jos su mi sva na gornjim mestima, negde na drugom nastavku a negde na trecem, prosto zajednice jos nisu spremne, hrane imaju dovoljno e sad sta ce biti , ne znam. Ide ovo zahladjenje, inace moje dodju na sest , sedam ramova legla negde pocetkom aprila i tada ih tek rotiram. Bice , kako biti mora, ako ih ne budemo ogranicili , bice rojenja.