Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543016 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Rade Matičić

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik, 170mnv
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2355 poslato: April 08, 2020, 23:02:16 »
Pozdrav svim pčelarima .
Pitanje za Voju jucer i danas sam pregledao pčelinje zajednice.
U 12 rv kosnica prosjek je 4-5 okvira legla, napravio sam matici prostora u 3 nastavku da moze siriti leglo i danas sam poceo sa sirupom 1:1 . U 2 nastavku sam napravio lijep raspored da matica moze prosirit leglo kada bude trebalo.
Za nekih 8-10dana sam kontao da zamjenim 2 i 3 nastavak , nadajuci da ce matica u medjuvremenu prosiriti leglo u 3nastavku makar na 8 okvira .
Da li sam zakasnio sa ovim radnjama, i da li ce mi se zajednoce moci spremiti za bagrem .
Srdačan pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2356 poslato: April 08, 2020, 23:44:59 »
Драги мој пријатељу Раде,
Ако у време цветања шљиве имамо 4-5 рамова легла све је у реду. Наравно да је боље ако су заједнице развијеније али све то зависи од временских прилика, папшних услова и других фактора.
Код мене багрем доста касни ове године и још нема ни отворених пупољака па верујем да неће кренути за још месец дана.
Јабуке ми још нису почеле отварати а обично када су оне у пуном цвету треба још 20-25 дана до почетка цветања багрема.
Репица ми такође још није почела цветати а надам се да ће почети за 4-5 дана а она почиње око 20-25 дана пре почетка цветања багрема. То су неки показатељи који нам показују и обећавају да багрем неће почети још за око 25 дан-30 дана.
Ипак природа је неконтролисана и моћ природе је нешто на шта не можемо да утичемо.
Некад цветање багрема пође крајем априла а некад на истом терену тек после 10 маја.

Заједнице које сада имају пет рамова легла а то је код РВ кошница око 17-18.000 легла или око 3500 ћелија у просеку у раму требало би да имају око 8 рамова пчела.
За неких 20 до 21 дан у тим кошницама требало би бити око 6+ 12= 18 рамова пчела.
И то нам је већ 28-29 април и време за ограничавање матица.
Заједнице које имају 17-18 рмова пчела у том периоду треба да имају око 12-13 рамова легла и то је оптимално стање за недељу до дест дана пред багрем и оптимално стање за искоришћавање багремове паше.

Јуче сам био у Поцерини, да обиђем викендицу и пчелињак који чека своје кошнице. Шљива је у цвету и на истом нивоу на каквом је била прошле године 23-24 априла.
Два таласа захлађења успорила су природу и цветање шљиве у околини мог пчелињака ( где долазим на багрем) за око 12-14 дана.

Ако тако буде и са багремом он неће почети пре Ђурђевдана.

Све су то некакви показатељи који уливају наду за једно фино медење багрема и солидно развијене заједнице за одлично искоришћење багремове паше.

Сад идемо даље,
Ако багрема тако почне око Ђурђевдана што многи параметри показују онда ћемо главни удар имати око 12 маја па до 17-18 маја.
Ако главни удар почне око 12 маја тада ће нам заједнице имати не оних 17-18 рамова пчела него преко 25 рамова пчела.

Такве заједнице у стању су да напуне три наставка багремовог меда. Да ли ће багрем измрзнути до тада, да ли ће време послужити, да ли ћемо имати среће или нећемо све од Бога зависи.
Како нас Бог погледа тако ћемо проћи...

Ми снивамо а Бог Свемоћни и Свевишњи одлучује...  Он одлучује и о природи и о нама који смо само једа делић у природи.

Поздрав драгим пријатељима... 

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rade Matičić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik, 170mnv
« Odgovor #2357 poslato: April 09, 2020, 06:05:51 »
Hvala Vojo na odgovoru.
Da li sam dobro zamislio da za nekih 7-8 dana izvrsim zamjenu 2i 3 nastavka .
Da li sam dobro odradio sto sam u svakoj kosnici plodiste digao na 3 nastavak bilo mi je 2-3kosnoce gdje su pcele napravile plodiste u 2nastavku .
U nadi da ce brzo popuniti gornji nastavak pa da izvrsim zamjenu
Srdačan pozdrav

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
« Odgovor #2358 poslato: April 09, 2020, 16:59:38 »
Može neko pomoći, kako da izvučem malo meda sa uljane repice. Kod mene se nije sadila, sve do ove godine. Stacionaran sam i kod mene je paša samo bagrem i suncokret. E sad se kao niotkuda pojavila uljana repica. Zanima me, kako kod ovih par jakih košnica sa trenutnih 10-13 ramova legla, da odradim da mi u jedan nastavak pune repicu.
Da li da dodam samo nastavak sa izgrađenim saćem, i da ograničim matičnom rešetkom. Pa tek za 10-15 dana prevešam za bagrem i izvrcam ovaj dodatni prazan(ako nešto donesu)?
Ova dva nastavka kod tih jakih su prepuni pčele, legla i hrane.
Ps. Krenula je juče sa nešto malo cvetova, znači za par dana počeće parcela da žuti.
Hvala bilo kome ko nosi na repicu pa mi može približiti šta je pametno odraditi.
Sve ostale košnice (iako postaju sve jače) čekam za prevešavanja na bagrem.
Pozdrav
yu7yuu

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #2359 poslato: April 09, 2020, 19:53:37 »
     У суботу и недељу сам урадио проширење легла у највишим наставцима. Добиле су  након тога 2 пута по 800 мл сирупа.
    Данас је било идеално време за рад пчела(као и претходна 2).
Имам утисак да су пчелиње заједнице "букнуле", што ме је пријатно изненадило. Извршио сам у пар кошница проверу и утврдио да је матица тек залегла претходно додате рамове.
    Да ли да ових дана урадим ротацију наставака ?
    Репица ће почети да цвета за 3 - 4 дана.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2360 poslato: April 10, 2020, 00:59:51 »
Hvala Vojo na odgovoru.
Da li sam dobro zamislio da za nekih 7-8 dana izvrsim zamjenu 2i 3 nastavka .
Da li sam dobro odradio sto sam u svakoj kosnici plodiste digao na 3 nastavak bilo mi je 2-3kosnoce gdje su pcele napravile plodiste u 2nastavku .
U nadi da ce brzo popuniti gornji nastavak pa da izvrsim zamjenu
Srdačan pozdrav
Раде пријатељу...
Добро је што је плодиште сада на трећем наставку. ту се најбрже легло развија.
када захвате седам до осам рамова легла тада је најбоље извршити замену наставака. Увек је боље са тим радом да се мало закасни него да се порани. чак и када се матица сама спусти у доњи наставак боље је него да са заменом наставака поранимо.

Može neko pomoći, kako da izvučem malo meda sa uljane repice. Kod mene se nije sadila, sve do ove godine. Stacionaran sam i kod mene je paša samo bagrem i suncokret. E sad se kao niotkuda pojavila uljana repica. Zanima me, kako kod ovih par jakih košnica sa trenutnih 10-13 ramova legla, da odradim da mi u jedan nastavak pune repicu.
Da li da dodam samo nastavak sa izgrađenim saćem, i da ograničim matičnom rešetkom. Pa tek za 10-15 dana prevešam za bagrem i izvrcam ovaj dodatni prazan(ako nešto donesu)?
Ova dva nastavka kod tih jakih su prepuni pčele, legla i hrane.
Ps. Krenula je juče sa nešto malo cvetova, znači za par dana počeće parcela da žuti.
Hvala bilo kome ko nosi na repicu pa mi može približiti šta je pametno odraditi.
Sve ostale košnice (iako postaju sve jače) čekam za prevešavanja na bagrem.
Pozdrav
Немања пријатељу,
Од тих јачих ако време послужи можеш имати нешто меда за врцање.
најбоље је да матицу са пар рамова отвореног легла и свом преосталом храном спустиш у први наставак.
Тако на пример 4 рама отвореног легла можемо оставити испод решетке са матицом, 3-4 рама хране и остатак да додамо сатне основе  или изграђено саће.
У други наставак остављамо опет 4-5 рамова легла и преостало легло 3-4 рама подижемо у трећи наставак.
Рамове са леглом можеш обележити па из њих када их пчеле напуне медом не мораш ако нећеш да вадиш мед.. То је твој избор.
Заједнице које пре почетка паше уљане репице имају по 11-12 рамова легла у повољним условима могу сакупити баш доста меда уљане репице. Може то да буде и преко 20 килограма меда у РВ кошницама.
Искоришћење и принос меда зависи од мноштва фактора, међутим најважнији су временски услови, издашност медења и сорта уљане репице а затим исто јако важни су припремљеност пчелињих заједница и техника коју применимо.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
« Odgovor #2361 poslato: April 10, 2020, 06:14:22 »
Hvala Vojo na odgovoru,
To je u suštini normalna radnja koju radimo kao za svaku pašu, s tim što ovo izvodim bukvalno pred samo otvaranje uljane repice, a ne nekih 10-12 pre cvetanja.
A zanima me još, kada dodje vreme za bagrem. Pretpostavimo da će uljana ove godine ranije završiti cvetanje u odnosu na prošlu kada se malo poklopila početkom bagrema. Da onda zatvoreno leglo koje matica napravi u prvom nastavku, opet rasporedim u ova dva nastavka, koja ću prethodno izvrcati i očistiti od repice, a njoj opet ubaciti satne i ostaviti je na prvom nastavku da nastavi gde je stala?
yu7yuu

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2362 poslato: April 10, 2020, 10:57:25 »
Може тако Немања. Важно је имати доста младих пчела у медишту а то је најбољи начин да се обезбеди доста младих пчела које ће вршити прераду нектара у медишту. Довољно је подићи четири рама легла у други наставак тј онај први изнад решетке и још два три рама у трећи наставак. Поздрав свима...

Три века испред света...

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
« Odgovor #2363 poslato: April 10, 2020, 18:15:18 »
      Сутра и у недељу планирам ротацију наставака.
Овај посао и проналазак матице и стављање решетке ми не представљају неко задовољство. А иначе данас су пчеле баш љуте.😁😅😂
Добио сам синоћ и одобрење за радове на пчелињаку.
Поздрав свима !

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
« Odgovor #2364 poslato: April 10, 2020, 18:32:23 »
      Сутра и у недељу планирам ротацију наставака.
Овај посао и проналазак матице и стављање решетке ми не представљају неко задовољство. А иначе данас су пчеле баш љуте.😁😅😂
Добио сам синоћ и одобрење за радове на пчелињаку.
Поздрав свима !
Nebojša, posle koliko sati ili dana si dobio odobrenje za odlazak na pčelinjak?
Ja sam juče oko 15h podneo zahtev od 11.-20. aprila, ali još nema odgovora.
I koje si vreme odlaska na pčelinjak označio? To je malo bezveze, kreće od 13h. Pa sam kliknuo na 24h kao vreme polaska, to mi je nekako logično, kao da važi od ponoći.
yu7yuu

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
« Odgovor #2365 poslato: April 10, 2020, 20:57:08 »
    Здраво, Немања. Малопре уђох у кућу. По цео дан нешто чепркам у дворишту: фарбам нове наставке, подњаче, преправљам хранилице, а повремено се укључим и на наш форум.
  Да ти одговорим на питање: 07.04. отприлике у ово време сам поднео захтев за период од 09.04. до 17.04.  у времену до 20 сати, а не сећам се почетног времена. Од 18. 04. већ имам претходно одобрен захтев на који сам одобрење добио после 2 дана.
  Тачно после 48 сати (јуче око 21 час) одобрено ми је кретање до пчелињака ради обављања радова.
   Мислим да сам већ написао да ми је пчелињак 200 м удаљен од куће у Качареву, која је малтене на крају насеља (одмах почињу њиве, утрина и мали шумарак где су кошнице), дакле идеално.
   Иначе нико у мом крају не долази да контролише, народ се придржава донетих мера и да напоменем још ове године радим у МУП-у до пеензије.
   Мислим да углавном одговарају у року од 48 сати.
    Поздрав и све најбоље.

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
« Odgovor #2366 poslato: April 10, 2020, 21:45:14 »
Hvala Nebojša na informaciji, negde sam pročitao da je neko čekao na odgovor 5 dana. Ali ovo za 48h je sasvim ok, barem za nas pčelare.
Potpuno te razumem za radove u dvorištu, mislim da smo u malo boljoj poziciji od ljudi u stanovima.
Ja sam sve svoje nastavke i ramove zategao i spremio, samo da se približi i bagremova paša i da prionemo na posao. Danas sam dve košnice prevešao za uljanu repicu, po Vojinom jučerašnjem odgovoru. To je isto kao i za Bagrem, samo što sam to sad izvršio uoči samog cvetanja.
Jedna imala 13, druga 11 ramova legla.
Obe sad imaju dva medišna sa po 5 ramova legla u svakom.

Sad samo da zamedi, pa da vidim šta je to uljana repica, meni kao stacionarnom pčelaru, repica je novost.
yu7yuu

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2367 poslato: April 12, 2020, 01:03:17 »
Драги РодноВојаши и остали посетиоци ове теме,
Данас од подне па на даље мало сам радио око пчела, онолико колико је то време дозвољавало.

Прегледао сам двадесетак заједница и нашао да су заједнице сада у просеку са око 7 рамова легла и око 10 рамова пчела у просеку око 22-23.000 радиличког легла.
Ово ме пријатно изненадило јер сам у истим заједницама око 20 марта имао тек само три до четири рама легла са око 7000 - 8000 легла.
Крајем фебруара заједнице су имале у просеку два рама легла и око 4-5000 радиличког легла. Време је било лоше и унос полена слаб и легла смо имали управо онолико колико смо имали уноса  свежег полена.

Неке јаче заједнице саме су се спустиле са леглом у доњи наставак и брз нашег превешавања. Неке су наравно и слабије од просека и слабије зајендице имају 4-5 рамова легла.
Трњину су одлично искористиле и полена у кошницама има у залихама око два рама а то за овај период и посебно за Средње Банатске оскудне услове пчеларења није уопште мало, него је боље речено стање за похвалу..

У кошницама сада у просеку имамо око 6-7 килограма хране и да није било јучешњег и данашњег одличног уноса она би била на нивоу од око 5 килограма.

Обзиром да уљана репица још није почела да цвета овакво стање је више него одлично. Багрем касни у односу на претходне две три године и сада ако не буде неких превисоких температура у крајем априла први багрем не би требао да почне пре Ђурђевдана.
Пошто најављују мали пад темепратура у наредних три четири дана нисам заједницама додавао сатне основе у легло.
Где сам нашао 7-8 килограма меда и блокаду поленом ту сам додао тамнији рам у легло кога ће матица колико данас и сутра залећи.
Такве заједнице нисам проширивао са леглом у два наставка него сам сво легломоставио у једном наставку.
Да најављују лепше време одмах бих заједнице проширивао леглом кроз два наставка. Овако сам их ставио да легло прошире на осам рамова а после захлађења лако ћемо их проширити.

Заједнице које су се саме спустиле леглом у доњи наставак и које сада имају 9 и 10 рамова легла оставио сам на 5+4 рама легла или на 6+4 рама легла.
Важно је да у доњи плодишни наставак не остављамо мање од 5 рамова легла. У горњи плодишни наставак оставили смо квалитетно саће матицама за проширење легла.

Пчеле смо препрскали са Војвиром против, вируса, ноземозе и варое, отприлике око 10-15 милилитара по пчелињој заједници и то само одозго преко сатоноша.

После најављеног слабијег захлађења док изађе још који рам пчела и док заједнице ојачају спустићемо легло то јест проширити га на два наставка.
До око 25 априла или за десетак петнаест дана искоришћења уљане репице, надам се да ће заједнице бити у просеку на 12-13-14 рамова легла.
За сада све иде  неким нормалним током и тренутно стање у природи и стање заједница обећава добра пчелиња друштва и могућност одличног искоришћења багремове паше.

Три века испред света...

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
« Odgovor #2368 poslato: April 13, 2020, 13:41:17 »
Da li neko zna, da li se uljana repica prska u vreme cvetanja?
Meni je malo pre jedan pčelar sa 10-ak košnica javio da su mu rekli da će se repica tretirati tokom aprila. I kao da skloni košnice. Al gde da sklonimo, ne razumem kako je moguće da ih tretiraju u sred cvetanja? Da li se to radi svugde na repici gde seleći pčelari nose?
yu7yuu

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #2369 poslato: April 13, 2020, 16:17:51 »
Nemanja, kad je prskanje u pitanju, onda nema rekla - kazala...
Pronađi vlasnika (zaštitara) i porazgovaraj...(može da pomogne i kila meda) :D
Nije uobičajeno da se tretira u toku cvetanja; tad je, uglavnom, kasno ali vlasnik to (možda ) nezna i - stradaju tvoje pčele. :(