Gospodine Voja, posto si me ohrabrio da te pitam o svemu u vezi sa RV kosnjicama a i uopste, evo pocinjem s paljbom od pitanja.
1> Posto su mi rojevi naselili kosnjice tek pocetkom juna, a nisam imao ni jedan izgradjeni ram, intenzivno sam ih prihranjivao sto secernim sirupom sto pogacama i uspeo sam da ih napunim na dva nastavka skoro sve. Pre neki dan sam najjacim dodao i treci nastavak. Pitam te dali da nastavim sa prihranjivanjem posto su satne osnove neizgradjene i, sto je najvaznije, kako je najvaznije da postavim treci nastavak? Dali samo da ga nastavim ili da ga metnem izmedju prvog i drugog?
2.Nisam stavljao MR uopste, Pune su legla i na prvom i na drugom nastavku. Dali sam pogresio?
3. Sve podnjace su mi AV, uzicane sa mrezom od istegnutog aluminijuma, a napravio sam fioku od pocinkovanog lima debljine 1 mm. Tako dobdo klizi po zlebovim, milina. Cim ih gurnes do kraja skroz je zatvoren donji deo. Mozes do pola ili sasvim malo da ih povuces natrag zbog ventilacije. Jej ce biti problema zimi s a limom (mislim hladnoca i sl) ?
4.Moze li ovo leto da ostanem na tri nastavka, s tim sto treci da bude mediste? Napominjem da je kod nas obilna pasa u avgustu medljika uglavnom.
5.Kad i kako da postupim pri zazimljavanju. Jel kraj septembra odgovara?
Toliko ovog puta, no ne znaci da cu te ostaviti mirnog u buducem. Hvala ti od srca!
Evo odgovora Dimitrije:
1> Posto su mi rojevi naselili kosnjice tek pocetkom juna, a nisam imao ni jedan izgradjeni ram, intenzivno sam ih prihranjivao sto secernim sirupom sto pogacama i uspeo sam da ih napunim na dva nastavka skoro sve. Pre neki dan sam najjacim dodao i treci nastavak. Pitam te dali da nastavim sa prihranjivanjem posto su satne osnove neizgradjene i, sto je najvaznije, kako je najvaznije da postavim treci nastavak? Dali samo da ga nastavim ili da ga metnem izmedju prvog i drugog?
1. Ako ima neke dobre paše nema potrebe za dalje prihranjivanje.
U treći nastavak bi najbolje bilo podići nekoliko ramova iz drugog i nekoliko iz prvog nastavka.
Ako zajednice nisu ograničene matičnom rešetkom sada je pravo vreme za odraničavcanje matica u prvi nastavak.
U prvi nastavak ćemo spustiti ramove sa otvorenim leglom, maticom i još 3 osnove koje ćemo dodati pokraj legla i jednu u leglo (ako nailazi topal period i ako u narednih par dana nećemo imati dnevne temperature ispod 20 C. stepeni), zatim ćemo u drugi nastavak ostaviti ramove sa zatvorenim leglom i sa još 3 osnove ponovo isto kao i u prvom nastavku dok ćemo stale igrađene ramove ostaviti na krajeve. Ako ima još 2-3 rama zatvorenog legla njega ćemo podići u sredinu trećeg nastavka i okolo ćemo naizmenićno dodati preostale 4 osnove i izgrađene ramove.
U jakim pašama može se dodati i ceo nastavak sa osnovama na drugi nastavak i pčele će ga postepeno graditi i puniti medom.
Ako je neka zajednica već napunila više od polovine drugog nastavka medom a zajednica ograničena matičnom rešetkom tada bi najbolje bilo dodati taj treći nastavak na drugo mesto i unj podići par ramova sa zatvorenim leglom iz prvog nastavka ali strogo pazeći da se ne prebaci i matica.
2.Nisam stavljao MR uopste, Pune su legla i na prvom i na drugom nastavku. Dali sam pogresio?
2. Da pogrešio si. Nije trebalo da prošire više od 12-13 ramova legla. Bolje bi bilo da si ih na vreme ograničio.
3. Sve podnjace su mi AV, uzicane sa mrezom od istegnutog aluminijuma, a napravio sam fioku od pocinkovanog lima debljine 1 mm. Tako dobdo klizi po zlebovim, milina. Cim ih gurnes do kraja skroz je zatvoren donji deo. Mozes do pola ili sasvim malo da ih povuces natrag zbog ventilacije. Jej ce biti problema zimi s a limom (mislim hladnoca i sl) ?
3. Mislim da neće biti problema.
A ako imaš lesonite zašto ih ne bi zamenio?
4.Moze li ovo leto da ostanem na tri nastavka, s tim sto treci da bude mediste? Napominjem da je kod nas obilna pasa u avgustu medljika uglavnom.
4. Ne treba im dva plodišna nastavka. To ni slučajno. jedan plodišni nastavak i dva medišna kako sam već opisao u tački 1. Posle ćemo prvi medišni iznad matiče rešetke ostaviti pčelama.
Što više nastavaka i izgrađenog saća je daleko bolje za zimovanje pčela ali pod uslovom da prazni nastavci ostanu dole na podnjači i da se blagovremeno izvadi matična rešetka.
5.Kad i kako da postupim pri zazimljavanju. Jel kraj septembra odgovara?
5. Kod mene na severu Srbije u Banatu zazimljavanje počinjem početkom druge polovine septembra. Tada još uvek ima dosta polenovog praha pa u okviru zazimljavanja, dodavanje tri kilograma zaštitnog lekovitog sirupa, još uvek može da se uradi.
Hvala ti za postavljena pitanja.
Nadam se da ćeš odgovorom biti zadovoljan.
Pozdrav svima......