Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544497 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dimitrija Golaboski

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #240 poslato: Jul 21, 2011, 18:29:48 »
evo nekoliko slicica sa mog pcelinjaka:

• Član foruma
« Odgovor #241 poslato: Jul 21, 2011, 18:33:48 »
evo jos jednu...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #242 poslato: Jul 22, 2011, 01:34:37 »
Prvi put sam na forumu i zelim da se pretstavim. Zovem se Dimitrija Golaboski, iz Ohrida sam, tacnije iz jednog prelepog sela Velmej kod Ohrida. Poticem iz pcelarske porodice(otac mi je bio pcelar i ucitelj) pa sam posle njegove smrti poceo i ja da se bavim pcelarenjem, uglavnom LR i |DB kosnjicama. Nakon toga sam zapostavio pcelarenje ali ljubav je ostala. Odlucio sam da se profesionalno posvetim ovom "zanatu".Dugo sam razmisljao i analizirao sve prednostii i mane svih tipova vrsta kosnjica i odlucio sam se za RV. Prvenstveno zato sto smatram da je to kosnjica buducnosti. A i autor te kosnjice je tako bio ubedljiv u svojim izlaganjima iz kojih se vidi da je spoznao do najmanje detalje sav zivot pcela u tim kosnjicama. Nabavio sam 130 kom komplete od po 4 nastavka, sa antivaroznom podnjacom, ofarbao sve to u 4 boje, nabavio u junu 130 paketnih rojeva i, i sad je situacija sledeca: za nesto vise od mesec dana tacnije 45 dana, vredne moje RV pcelice su izgradili kompletno sve satne osnove na dva nastavka a medju njih imam 40 koji su do pola izgradili i treci nastavak. Neverovatno ali istinito.Svu zahvalnost i postovanje dugujem g-dinu Voji. Ali i dugujem njemu i autorski honorar.Voleo bi da mi se javi g-din Voja kako bi mi dao savete o daljem radu a i da se dogovorimo o honoraru. U najmanju ruku dugujem mu jedno desetodnevno letovanje na Ohridu.

Uzastopna Poruka: Jul 21, 2011, 23:27:30
i jos samo nesto, moze li mi neko reci kako da  postavim slicice na forumu?

Dragi moj Dimitrije,

Obradovalo me tvoje pisanje i odluka da kreneš pravim putem u svet savremenog pčelarenja kao i rezultati rada sa RV košnicama.
Veliki plan, velika vera u prave vrednosti, velika odlučnost i na kraju veliki uspeh!
Svaka ti čast na svemu!

Hvala ti za ove lepe reči i za iskreno verovanje u moja rešenja.
Što se tiče autorskih prava, od srca ti se zahvaljujem na pozivu za odmor ali zbog velikih obaveza mislim da još nije došlo vreme za odmor.
O svemu ćemo se dogovoriti preko PP.

Za sva pitanja i savete možeš da računaš da ćeš ovde na Forumu dobiti blagovremeni odgovor.

Puno pozdrava za Ohrid i makedonske pčelare...... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Član foruma
« Odgovor #243 poslato: Jul 22, 2011, 22:11:35 »
Gospodine Voja, posto si me ohrabrio da te pitam o svemu u vezi sa RV kosnjicama a i uopste, evo pocinjem s paljbom od pitanja.
1> Posto su mi rojevi naselili kosnjice tek pocetkom juna, a nisam imao ni jedan izgradjeni ram, intenzivno sam ih prihranjivao sto secernim sirupom sto pogacama i uspeo sam da ih napunim na dva nastavka skoro sve. Pre neki dan sam najjacim dodao i treci nastavak. Pitam te dali da nastavim sa prihranjivanjem posto su satne osnove neizgradjene i, sto je najvaznije, kako je najvaznije da postavim treci nastavak? Dali samo da ga nastavim ili da ga metnem izmedju prvog i drugog?
2.Nisam stavljao MR uopste, Pune su legla i na prvom i na drugom nastavku. Dali sam pogresio?
3. Sve podnjace su mi AV, uzicane sa mrezom od istegnutog aluminijuma, a napravio sam fioku od pocinkovanog lima debljine 1 mm. Tako dobdo klizi po zlebovim, milina. Cim ih gurnes do kraja skroz je zatvoren donji deo. Mozes do pola ili sasvim malo da ih povuces natrag zbog ventilacije. Jej ce biti problema zimi s a limom (mislim hladnoca i sl) ?
4.Moze li ovo leto da ostanem na tri nastavka, s tim sto treci da bude mediste? Napominjem da je kod nas obilna pasa u avgustu medljika uglavnom.
5.Kad i kako da postupim pri zazimljavanju. Jel kraj septembra odgovara?
Toliko ovog puta, no ne znaci da cu te ostaviti mirnog u buducem. Hvala ti od srca!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #244 poslato: Jul 22, 2011, 23:00:48 »
Dragi moj Dimitrije,
Pitanja su na mestu i svakako da želim što pre na njih da odgovorim.
Ovakva složena pitanja traže veoma ozbiljan i opširan odgovor za koji treba dosta vremena. 
Sad Voja ode da utopa osnove u ramove i tu me čeka oko 200 ramova da bih sutra mogao da spremam rojeve koje sutra naveče ako Bog da zdravlja po dogovoru treba da odvezem na Frušku Goru.  Pa kad se vratim sa Fruške Gore stiže odgovor.

Pozdrav iz Novog Miloševa.....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

• Član foruma
« Odgovor #245 poslato: Jul 22, 2011, 23:22:16 »
Ok, bicu strpljiv i sacekacu. Zelim ti ugodan rad!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #246 poslato: Jul 24, 2011, 21:53:00 »
Gospodine Voja, posto si me ohrabrio da te pitam o svemu u vezi sa RV kosnjicama a i uopste, evo pocinjem s paljbom od pitanja.
1> Posto su mi rojevi naselili kosnjice tek pocetkom juna, a nisam imao ni jedan izgradjeni ram, intenzivno sam ih prihranjivao sto secernim sirupom sto pogacama i uspeo sam da ih napunim na dva nastavka skoro sve. Pre neki dan sam najjacim dodao i treci nastavak. Pitam te dali da nastavim sa prihranjivanjem posto su satne osnove neizgradjene i, sto je najvaznije, kako je najvaznije da postavim treci nastavak? Dali samo da ga nastavim ili da ga metnem izmedju prvog i drugog?
2.Nisam stavljao MR uopste, Pune su legla i na prvom i na drugom nastavku. Dali sam pogresio?
3. Sve podnjace su mi AV, uzicane sa mrezom od istegnutog aluminijuma, a napravio sam fioku od pocinkovanog lima debljine 1 mm. Tako dobdo klizi po zlebovim, milina. Cim ih gurnes do kraja skroz je zatvoren donji deo. Mozes do pola ili sasvim malo da ih povuces natrag zbog ventilacije. Jej ce biti problema zimi s a limom (mislim hladnoca i sl) ?
4.Moze li ovo leto da ostanem na tri nastavka, s tim sto treci da bude mediste? Napominjem da je kod nas obilna pasa u avgustu medljika uglavnom.
Toliko ovog puta, no ne znaci da cu te ostaviti mirnog u buducem. Hvala ti od srca!
Evo odgovora Dimitrije:

1. Ako ima neke dobre paše nema potrebe za dalje prihranjivanje.
U treći nastavak bi najbolje bilo podići nekoliko ramova iz drugog i nekoliko iz prvog nastavka.
Ako zajednice nisu ograničene matičnom rešetkom sada je pravo vreme za odraničavcanje matica u prvi nastavak.
U prvi nastavak ćemo spustiti ramove sa otvorenim leglom, maticom i još 3 osnove koje ćemo dodati pokraj legla i jednu u leglo (ako nailazi topal period i ako u narednih par dana nećemo imati dnevne temperature ispod 20 C. stepeni), zatim ćemo u drugi nastavak  ostaviti ramove sa zatvorenim leglom i sa još 3 osnove ponovo isto kao i u prvom nastavku dok ćemo stale igrađene ramove ostaviti na krajeve. Ako ima još 2-3 rama zatvorenog legla njega ćemo podići u sredinu trećeg nastavka i okolo ćemo naizmenićno dodati preostale 4 osnove i izgrađene ramove.
U jakim pašama može se dodati i ceo nastavak sa osnovama na drugi nastavak i pčele će ga postepeno graditi i puniti medom.
Ako je neka zajednica već napunila više od polovine drugog nastavka medom a zajednica ograničena matičnom rešetkom tada bi najbolje bilo dodati taj treći nastavak na drugo mesto i unj podići par ramova sa zatvorenim leglom iz prvog nastavka ali strogo pazeći da se ne prebaci i matica.

2. Da pogrešio si. Nije trebalo da prošire više od 12-13 ramova legla. Bolje bi bilo da si ih na vreme ograničio.

3. Mislim da neće biti problema.
A ako imaš lesonite zašto ih ne bi zamenio?

4. Ne treba im dva plodišna nastavka. To ni slučajno. jedan plodišni nastavak i dva medišna kako sam već opisao u tački 1. Posle ćemo prvi medišni iznad matiče rešetke ostaviti pčelama. 
Što više nastavaka i izgrađenog saća je daleko bolje za zimovanje pčela ali pod uslovom da prazni nastavci ostanu dole na podnjači i da se blagovremeno izvadi matična rešetka.

5. Kod mene na severu Srbije u Banatu zazimljavanje počinjem početkom druge polovine septembra. Tada još uvek ima dosta polenovog praha pa u okviru zazimljavanja, dodavanje tri kilograma zaštitnog lekovitog sirupa, još uvek može da se uradi.

Hvala ti za postavljena pitanja.
Nadam se da ćeš odgovorom biti zadovoljan.

Pozdrav svima......

Три века испред света...

• Član foruma
« Odgovor #247 poslato: Jul 25, 2011, 00:24:17 »
Hvala ti druze, jesam zadovoljan.

Uzastopna Poruka: Jul 25, 2011, 18:05:36
Jos samo ovo gospodine Voja; Ovde u Ohridu ima jedna fabrika "Lihnida" koja proizvodi plasticne MR ali samo za DB. Mogu li kupiti te pa ih iseci na potrebnu dimenziju i drugo, kako da postavim resetku,dal da se oslanja na ramove ili na stranice?
« Poslednja izmena: Jul 25, 2011, 18:05:36 od strane admin »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #248 poslato: Jul 25, 2011, 16:32:07 »
Jos samo ovo gospodine Voja; Ovde u Ohridu ima jedna fabrika "Lihnida" koja proizvodi plasticne MR ali samo za DB. Mogu li kupiti te pa ih iseci na potrebnu dimenziju i drugo, kako da postavim resetku,dal da se oslanja na ramove ili na stranice?
Dimitrije,
Možeš da kupiš te malo veće rešetke pa da ih skratiš na potrebnu RV meru.
Međutim, ja bih ti ipak preporučio da kupiš originalne RV rešetke sa žicama.

Rešetka treba da se oslanja na bočne stranice plodišnog nastavka a ne na ramove kao što je to slučaj kod mnogih drugih košnica.
Mislim da to imamo sve opisano u temi matična rešetka za RV košnice.

Pozdrav iz Novog Miloševa za Ohrid.

Pozdrav svima...... 

Три века испред света...

Van mreže Aleksandar Pesic

• Član foruma
« Odgovor #249 poslato: Jul 26, 2011, 21:24:21 »
Evo sada citam ovo pa mi nesto nije jasno.Pre neki dan su mi stigle rv kosnice od Dragutina,medjutim m.resetka se ne oslanja na bocne ivice nastavka nego upada na satonose.O cemu se radi i kako to resiti?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #250 poslato: Jul 26, 2011, 21:39:01 »
Evo sada citam ovo pa mi nesto nije jasno.Pre neki dan su mi stigle rv kosnice od Dragutina,medjutim m.resetka se ne oslanja na bocne ivice nastavka nego upada na satonose.O cemu se radi i kako to resiti?
Kolega Aco, probajte matičnu rešetku da postavite baš na bočne stranice nastavka to jest tako da žice matične rešetke budu unakrsno u odnosu na ramove prvog nastavka koji je ispod nje. Tada će Vam se pojaviti slobodan prostor ispred rešetke i iza rešetke.
Upravo taj prostor treba da pokrije ram matične rešetke.
To je izuzetno rešenje  koje do sada nigde nije viđeno ni kod jedne košnice.

Pozdrav iz Novog Miloševa....

Pozdrav svima......

Три века испред света...

• Član foruma
« Odgovor #251 poslato: Jul 26, 2011, 21:50:20 »
Pokusacu sutra pa javljam.Hvala na odgovoru.

• Član foruma
« Odgovor #252 poslato: Jul 26, 2011, 22:06:08 »
Upravo sam proverio sve se uklapa.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #253 poslato: Jul 26, 2011, 22:18:10 »
I kako Vam se kolega Aco sviđa ovo rešenje???

Pozdrav svima.....

Три века испред света...

• Član foruma
« Odgovor #254 poslato: Jul 26, 2011, 22:27:34 »
Zanimljivo,kada se postavi stabilna je i pri postavljanju sledeceg nastavka nema bojazni od pomeranja.