Nisam ti ja bez veze rekao da suziš ta slaba društva. Pretpostavljam da si čuo izraz „moć malih društava“. Ako si čitao poneku moju poruku, ja sam pisao da je svako društvo jako u prostoru koji lako održava. Mislim da su ta tvoja dva društva slaba, inače bi u suprotnom gradile saće u celom nastavku.
Koliko sam razumeo reč je o slabim društvima. Pčele ne rade neke stvari što hoće, već ponekada rade i što moraju. S obzirom da se spremam sutra da selim pčelinjak, ne mogu previše da objašnjavam zašto je dobro suziti slabija društva.
Cilj i jeste da se u jednom momentu malo „zablokiraju“. Time „odmaraš“ pčele koje su imale priličan napor da grade saće, održavaju leglo (da ne govorimo o mogućnosti da su malo i uvećale leglo – tek onda je problemčić da to leglo bude dobro odgajeno).
Slabo društvo će ujednom momentu izgubiti deo pčele koja se previše iscrpila i ne da će prestati da se proširuje, već će početi da se skuplja i da slabi (prenosiće med oko legla, bez obzira što su niski ramovi). Tada prestaje širenje legla (odgajiće malo zimskih pčela) i imaćeš manje klube i veću opasnost da ne prezimi.
Kada smanjiš prostor, dobiješ povoljan raspored legla i meda. Pčele će imati plodište, a iznad će skladištiti med. Skladištiće ga tako da pravilnije pune ramove (puniće veće površine saća). Ako je prostor preveliki za prema snazi društva, puni srednji deo rama (naročito na novoizgrađenim ramovima) i to nije dobro. U prostoru koji postepeno proširuješ prema snazi društva, mogu popuniti i izgrađene osnove medom i to tako što ih dobro napune (kako vreme odmiče, mlađe saće podižeš i drugi nastavak i ostavljaš u sredini dva-tri nešto starija rama, ali tako da odabereš najstarije saće za prvi nastavak). U ta dva-tri rama će biti nešto legla i to je baš idealno za smeštanje gornjeg dela klubeta. Prostor proširuješ sve dok pčele dobro popunjavaju ramove u gornjem nastavku sa medom (pune ceo ram, a ne delove rama – na sredini, tako što produbljuju ćelije ili samo prerađuju med ostavljajući prazan ram kasnije).
Oko slabog društva mora da se radi i to pravilno. Ako to stvarno ima toliko snage, onda bi trebalo da gradi skoro svo saće u drugom nastvaku, a ne da gradi ram po ram. Razmisli dobro i uradi kako ti misliš da treba.
PS
Jedino što ti još mogu reći da je moj kolega, kojem sam ja pre mnogo godina razvijao jedan rojčić „do granice kidanja“ (više nije moglo i svo leglo koje je bilo u dva polumedišta visine 162 mm sam na kraju spakovao u GORNJI a ne u donji nastavak) takođe nije poslušao savet kako dalje postupati i napravio je veliki problem. Rekao sam mu da ništa više ne dira i da tako selimo na suncokret i da ćemo tamo prepakovati, kada leglo izađe. Jedino što mora da stavi poklopnu dasku (ili foliju). Na suncokretu je bilo naleta pčela na mom pčelinjaku, ali kod njega nije bilo i „probijao“ mi je glavu dva sata kako je izgubio pčele. Ali samo to društvo (roj) je „izgubilo“ pčele. Kada sam pogledao, poklopne daske (ni folije) nije bilo, krov se klatio na L-profilima koji služe za stezanje košnica i leglo je bilo svo vreme na udaru vetra. Na svih 8 poluramova sa leglom je bilo KUGE. I pored mog izričitog zahteva da ništa ne dira i da „utopli to društvo“, on ga je „samoinicijativno“ presložio tako da je svo leglo rasporedio u dva nastavka i sve isekao osnovama.
Ne može slabo društvo da se preoptereti odgojem legla i gradnjom saća, naročito ako godina nije povoljna (bitno je i stanje pčele koje si dobio u paketnim rojevima, a ubeđen sam da ta pčela nije tako snažna, kao u "sretnim" godinama). Te pčele su odgajale leglo. I naredni naraštaj bude slabiji. U jednom momentu se "mora" prekinuti odgoj "slabe" pčele (nedovoljno dobro odgajanih jedinki). Pišem ti sve ovo sa dobrom namerom da obratiš pažnju na neke "sitnice" i pripremiš dobre pčele za zimu. Samo snažne i dobro odgajane pčele mogu da se odupru bolestima ili drugim nevoljama.
Opet ponavljam, na tebi je da izgradiš "ispravan stil rada" na vreme (kada počinješ da pčelariš) tako što nećeš imati isti odnos prema slabom ili jakom društvu. Pčela je živo biće koje ima neke granice. Nemoj nikada smatrati da je sve u redu ako pčele grade saće. Prazno saće ti kasnije neće ništa značiti.