Autor Tema: Tehnika pčelarenja je primerena uslovima...šta uraditi, kako i kada  (Pročitano 269401 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
Odg: Tehnika pčelarenja je primerena uslovima...šta uraditi, kako i kada
« Odgovor #225 poslato: Jul 29, 2014, 22:53:37 »
Kolega na ovo pitanje bi Vojo dao najbolji odgovor. Ja ti mogu reći da sam prošle godine, neznam ni ja zašto, poprskao granu sa koje sam stresao roj i na nju se više nije vratila ni jedna pčela, tako da verovatno nozevoj poništava feromon.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #226 poslato: Jul 29, 2014, 22:58:49 »
Почетком јуна сам купио 5 пакетна роја и формирао друштва.У старту вероватно је дошло до налета па су три биле доста јаке  четврта онако а пета баш слаба. Прихрањивао сам до 12 јула .Данас прегледао и у тој 5-ој у горњем наставку од 10 рама само 1 почеле да извлаче.У доњем наставку 2р не изграђени,2 почеле да изграђују,4р легла са слабим венцима и 2р почеле да пуне медом-пергом. Решим да пробам да појачам.Из прве кошнице која је баш јака узмем рам са пчелама који има добар венац и испрскам га нозевојом исто испрскам целу ову слабу кошницу и додам рам са пчелама.Остао сам једно пола сата и јаче и ништа се није дешавало на полетаљци(нема гужве ни туче).
 Питање за искусне:да ли је ово почетничка срећа или ово могу радити и у будуће кад буде потребе ? Да ли се феромон пчела које су додате изгуби после ишчезавања мириса нозевоја па оне преузимају феромон матице из те кошнице.

Splet povoljnih okolnosti, ali to baš i nije dobro da se radi.

O kojem tipu košnica je reč? Pitam, zato što mi je zanimljivo zašto ima dva nastavka ako je slabo društvo. Ako si smatrao da ima dovoljno snage da gradi saće, trebalo je to presložiti u dva nastavka (podeljeno leglo u oba nastavka i osnove do legla – kao u rano proleće).

PS

Što se tiče feromona, ne gubi se tako brzo. Opet imam neku svoju „teoriju“, ali neću da te smaram  :D

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #227 poslato: Jul 29, 2014, 23:23:07 »
Stanje u društvima koja nisu seljena je odlično. Čak je i prihrana bila simbolična, jer bi mi napravila nevolje sa smanjenjem prostora za leglo (reč je o društvima koja su u proizvodnji mleča).

Povoljne okolnosti koje sam naveo u prethodnoj poruci su upravo stanje na pčelinjaku, koje podseća na prolećni razvoj (tako se i pčele ponašaju: grade saće, izgrađuju građevnjake koje matice zanose, odgajaju trutovsko leglo i na ramovima ima puno „zvončića“ koji najbolje govore o stanju društava). Matice zanose i tek igrađene ramove. Sada je daleko povoljnije stanje u košnicama nego u maju i junu, kada obično treba da bude ovako.

Slike jasno govore sve i ne bih ništa dodatno obrazlagao. 

Ili obraz(lagao)  :D .

PS

Još da dodam "obogaćene" pogače (pročitao u Pčelaru :o, da bi trebalo) i da nakrivim kapu  :D  :D  :D
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Miomir Vukmirovic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Jagodina
« Odgovor #228 poslato: Jul 30, 2014, 10:16:49 »
  Шоле,зашто два наставка ?Па зато што немам појма,лаик ,почетник.Упитању је Фарар 17 цм.Колега који ми је продао пакетне ројеве је дошао да их убаци и ништа није коментарисао што сам код свих 5 кошница поставио по 2 наставка.Сипао је пчеле додао матице и сируп.Сипао сам сируп свако вече по 1л све до 12 јула(формиране 6 јуна).3-ој и 4-ој кошници је требало по 2и 3 дана да однесу тај литар.
 Што се преслагања тиче то сам радио у ове три кошнице и оне у оба наставка имају и пчеле и легла и добре венце и пуне рамове меда.Чак сам и један рам извукао у горњи наставак код 4-те кошнице и она има горе извучена 3 рама и 1 рам меда са једне стране.
  Заборавио сам синоћ да кажем један детаљ можда битан што није дошло до туче (???).Рам са пчелама сам додао у горњи наставак на месту бр.2.На месту бр.1 је рам који су почеле да граде а осталих 8 рамова су С.О.
 Значи да ово у будуће не радим ?

ПС

Кажеш да се феромон не губи тако брзо.Да ли то значи да су оне касније кад сам ја отишао и ишчезао мирис Нозевоја отпочеле борбу?Сутра идем да видим ситуацију па ће то бити једно искуство за мене а и за друге кога интересује.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #229 poslato: Jul 30, 2014, 12:44:28 »
  Шоле,зашто два наставка ?Па зато што немам појма,лаик ,почетник.Упитању је Фарар 17 цм.Колега који ми је продао пакетне ројеве је дошао да их убаци и ништа није коментарисао што сам код свих 5 кошница поставио по 2 наставка.Сипао је пчеле додао матице и сируп.Сипао сам сируп свако вече по 1л све до 12 јула(формиране 6 јуна).3-ој и 4-ој кошници је требало по 2и 3 дана да однесу тај литар.
 Што се преслагања тиче то сам радио у ове три кошнице и оне у оба наставка имају и пчеле и легла и добре венце и пуне рамове меда.Чак сам и један рам извукао у горњи наставак код 4-те кошнице и она има горе извучена 3 рама и 1 рам меда са једне стране.
  Заборавио сам синоћ да кажем један детаљ можда битан што није дошло до туче (???).Рам са пчелама сам додао у горњи наставак на месту бр.2.На месту бр.1 је рам који су почеле да граде а осталих 8 рамова су С.О.
 Значи да ово у будуће не радим ?

ПС

Кажеш да се феромон не губи тако брзо.Да ли то значи да су оне касније кад сам ја отишао и ишчезао мирис Нозевоја отпочеле борбу?Сутра идем да видим ситуацију па ће то бити једно искуство за мене а и за друге кога интересује.
Kolega, jedno pitanje. Koliko je udaljen pčelinjak sa kojeg su paketni rojevi?

• Član foruma
« Odgovor #230 poslato: Jul 30, 2014, 13:09:33 »
 Око 25км.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #231 poslato: Jul 30, 2014, 13:51:18 »
  Шоле,зашто два наставка ?Па зато што немам појма,лаик ,почетник.

Izvini ako je moje pitanje bilo prestrogo (i delovalo nadmeno). Osnovne greške se prave kada se društvo nagoni da popuni neodgovarajući (preobiman) prostor. Tu treba biti strpljiv i biće dobrog ishoda.

Predložio bih ti da napraviš 4  vertikalne pregrade (može i deblji najlon koji se heftalicom pričvrsti na letvicu – dole ne treba ništa, neka visi slobodno). Prepakuješ ta slabija društva u oba nastavka, tako što ćeš podeliti leglo pola-pola. Do legla stavi dve osnove i gore i dole.

Ako gledaš, ne treba nešto puno pregledati. Ako je bilo neke borbe, naći ćeš par ubijenih pčela ispred leta. Ostale se mogu skoro sve vratiti u svoju košnicu ili se čak može desiti da većina ostane u novoj (što je ređi slučaj). Ali računaj da se mnogo veći broj vrati nego što očekuješ (tako da nisi nešto značajno pojačao to društvo pčelom). Osnovno je da vidiš ima li matice. Ne traži maticu. Videćeš ima li prisilnih matičanjaka na leglu.

Nemoj više ni od tih jačih rojeva da uzimaš legla. Jedan  ram legla puno znači društvu. U tom smislu, korisnije je da ta jača društva budu sigurnija (da se praktično „prepune“ pčelom). Tada se tek uzima leglo da se ne oseti. Ipak su to rojevi koji su napravljeni samo od pčele i nedostaje stalnost u obnovi mladih pčela. Dodatno su prerađivale puno sirupa (smatram da je to puno ako je baš onako kako si napisao).

Malo mi je i ta količina sirupa neprimerena. S početka (dok nema puno legla i dok su pčele manje zaposlene) može se sipati više sirupa da ga pčele prerade i stvore potrebne zalihe. Kasnije se to prepolovi ili se sipa 1 litar ali na tri dana (lakše i pčelaru – naspeš i ponovo sipaš posle tri dana).

Ubuduće nemoj pojačavati društvo sa pčelom iz društva koje ima maticu. Ako se uspe (uz „malo“ sreće) moraš znati da je samo jedna pčela dovoljna da ubije maticu (pčela koju je društvo već prihvatilo, ali je ona neprijateljski raspoložena prema matici). Možeš pojačati ramom legla koje je blizu izleganja (najbolje je ako nađeš ram iz kojeg su pčele počele da se izležu). Takav ram se stavlja u sred legla. Pri tome bi bilo dobro da se bočno stave ramovi sa najmlađim leglom. Ako se desi da bude neke štete, na njih je utrošeno najmanje energije i rada. Vreme je promenljivo i ne znamo koliko može zahladiti (i koliko pčela može stradati u povratku u košnicu u momentu nailaska nevremena). Sve to ima svoje posledice po društvo.

U svakom slučaju budi spreman da tamo negde u jesen i spojiš to jedno slabo društvo (ili čak i obe ako nisu spremne da bezbedno prezime zimu). Bolje je i to nego slabiti one koje liče na nešto.

Pripazi malo i na količinu hrane. I previše hrane može biti loše u nekim momentima. Ima još verovatnoće da će pčele raditi normalno i odgajati leglo.

PS

Paketni rojevi imaju tu nezgodnu manu da se pregrupišu (manje ili više). Neki su ti u tom "procesu" ojačali, a neki oslabili. O feromonu, kasnije. U firmi sam i nemam vremena. Pisao sam na brzinu i nadam se da ti je jasno šta je pesnik hteo da kaže  :D.

• Član foruma
« Odgovor #232 poslato: Jul 30, 2014, 15:53:27 »
 Ок,хвала на одговору.Поезију сам волео много давно (кад сам имао 16-17год)сада више не али сам песника разумео  :D .
 Што се сирупа тиче да ли да почнем поново да дајем(престао сам 12јула) ?За период од 6.јуна до 12.јула отишло је 58кг.шећера.Највећи део су однеле кошнице бр.1,2 и 5. Видим да доносе доста полена.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #233 poslato: Jul 30, 2014, 21:38:23 »
E, to sa sirupom spada u teža pitanja. Ti moraš proceniti (ili  podrobno fotografisati sav sadražaj košnice, da i mi vidimo). Ako imaš dobre vence (bočni su „jači“), onda možeš da „taktiziraš"). Ima još vremena da se dopuni zimnica ako ne donesu.

Mora imati i mesta za leglo i pergu. To znači da moraš naći meru prilikom procene.

Ja sam danas morao da „očetkam“ neke ramove koji su puni meda, jer „smetaju“. Jednostavno „guše“ mi leglo, a treba mi još mesta da matice nose. Ako to ne uradim, proizvodnja mleča je over za košnicu koja se „ubije hranom“. Manje je mladih pčela, manja površina sa mladim leglom, manji prijem larvica, manje je i mleča. Zato i tebi kažem da sam proceniš jer ti imaš uvid u košnice. Ako ima puno hrane, smanjiće se leglo, jer nema mesta. Ali ima uslova da još odgajaju legla. Kao što sam rekao, „gora je još zelena“.

Pozdrav za Svetozarevo  :D .

• Član foruma
« Odgovor #234 poslato: Avgust 01, 2014, 20:36:31 »
 Шоле,само што сам дошао са пчелињака и трк на форум.Ја сам сав хепи.Не вероватно али истинито.У оном горњем наставку где је била започета 1 СО и где сам додао рам са леглом и пчелама(како сам описао) сада поподне стање је:
она сатна основа је урађена,рам који сам додао са затвореним леглом и пчеле на њему,рам изграђен и пчеле на њему,рам изграђен и мало пчела на њему,рам на ком је тек започета градња,остало све СО како сам прошли пут рекао.Значи све укупно за ова 2 дана 3 СО.Да ли сам ја невероватно срећан почетник или је у питању мали рам(430-145 унутрашња) или је
паша у питању не знам.Истина је што ти кажеш још је "зелено" уносе полен разбијају.Имам ту испред кошница неко пољско цвеће коров не разумем се у то.Погледао сам у кошници бр 1 из које сам узео рам са пчелама и ставио СО  она је започета али није завршена ??? а у питању је јако друштво.

ПС
Понео сам преграде као што си ми саветовао али сам одустао.Рекох ако наставе овим темпом морао би за 3-4 дана да вадим преграде а био је и неки ветар па нисам хтео да тумбам по кошници.

Увек Јагодина никад Светозарево  :D [size=78%] [/size]

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #235 poslato: Avgust 01, 2014, 22:48:31 »
Nisam ti ja bez veze rekao da suziš ta slaba društva. Pretpostavljam da si čuo izraz „moć malih društava“. Ako si čitao poneku moju poruku, ja sam pisao da je svako društvo jako u prostoru koji lako održava. Mislim da su ta tvoja dva društva slaba, inače bi u suprotnom gradile saće u celom nastavku.

Koliko sam razumeo reč je o slabim društvima. Pčele ne rade neke stvari što hoće, već ponekada rade i što moraju. S obzirom da se spremam sutra da selim pčelinjak, ne mogu previše da objašnjavam zašto je dobro suziti slabija društva.

Cilj i jeste da se u jednom momentu malo „zablokiraju“. Time „odmaraš“ pčele koje su imale priličan napor da grade saće, održavaju leglo (da ne govorimo o mogućnosti da su malo i uvećale leglo – tek onda je problemčić da to leglo bude dobro odgajeno).

Slabo društvo će ujednom momentu izgubiti deo pčele koja se previše iscrpila i ne da će prestati da se proširuje, već će početi da se skuplja i da slabi (prenosiće med oko legla, bez obzira što su niski ramovi). Tada prestaje širenje legla (odgajiće malo zimskih pčela) i imaćeš manje klube i veću opasnost da ne prezimi.

Kada smanjiš prostor, dobiješ povoljan raspored legla i meda. Pčele će imati plodište, a iznad će skladištiti med. Skladištiće ga tako da pravilnije pune ramove (puniće veće površine saća). Ako je prostor preveliki za prema snazi društva, puni srednji deo rama (naročito na novoizgrađenim ramovima) i to nije dobro. U prostoru koji postepeno proširuješ prema snazi društva, mogu popuniti i izgrađene osnove medom i to tako što ih dobro napune (kako vreme odmiče, mlađe saće podižeš i drugi nastavak i ostavljaš u sredini dva-tri nešto starija rama, ali tako da odabereš najstarije saće za prvi nastavak). U ta dva-tri rama će biti nešto legla i to je baš idealno za smeštanje gornjeg dela klubeta. Prostor proširuješ sve dok pčele dobro popunjavaju ramove u gornjem nastavku sa medom (pune ceo ram, a ne delove rama – na sredini, tako što produbljuju ćelije ili samo prerađuju med ostavljajući prazan ram kasnije).

Oko slabog društva mora da se radi i to pravilno. Ako to stvarno ima toliko snage, onda bi trebalo da gradi skoro svo saće u drugom nastvaku, a ne da gradi ram po ram. Razmisli dobro i uradi kako ti misliš da treba.

PS

Jedino što ti još mogu reći da je moj kolega, kojem sam ja pre mnogo godina razvijao jedan rojčić „do granice kidanja“ (više nije moglo i svo leglo koje je bilo u dva polumedišta visine 162 mm sam na kraju spakovao u GORNJI a ne u donji nastavak) takođe nije poslušao savet kako dalje postupati i napravio je veliki problem. Rekao sam mu da ništa više ne dira i da tako selimo na suncokret i da ćemo tamo prepakovati, kada leglo izađe. Jedino što mora da stavi poklopnu dasku (ili foliju). Na suncokretu je bilo naleta pčela na mom pčelinjaku, ali kod njega nije bilo i „probijao“ mi je glavu dva sata kako je izgubio pčele. Ali samo to društvo (roj) je „izgubilo“ pčele. Kada sam pogledao, poklopne daske (ni folije) nije bilo, krov se klatio na L-profilima koji služe za stezanje košnica i leglo je bilo svo vreme na udaru vetra. Na svih 8 poluramova sa leglom je bilo KUGE. I pored mog izričitog zahteva da ništa ne dira i da „utopli to društvo“, on ga je „samoinicijativno“ presložio tako da je svo leglo rasporedio u dva nastavka i sve isekao osnovama.

Ne može slabo društvo da se preoptereti odgojem legla i gradnjom saća, naročito ako godina nije povoljna (bitno je i stanje pčele koje si dobio u paketnim rojevima, a ubeđen sam da ta pčela nije tako snažna, kao u "sretnim" godinama). Te pčele su odgajale leglo. I naredni naraštaj bude slabiji. U jednom momentu se "mora" prekinuti odgoj "slabe" pčele (nedovoljno dobro odgajanih jedinki). Pišem ti sve ovo sa dobrom namerom da obratiš pažnju na neke "sitnice" i pripremiš dobre pčele za zimu. Samo snažne i dobro odgajane pčele mogu da se odupru bolestima ili drugim nevoljama.

Opet ponavljam, na tebi je da izgradiš "ispravan stil rada" na vreme (kada počinješ da pčelariš) tako što nećeš imati isti odnos prema slabom ili jakom društvu. Pčela je živo biće koje ima neke granice. Nemoj nikada smatrati da je sve u redu ako pčele grade saće. Prazno saće ti kasnije neće ništa značiti.

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #236 poslato: Avgust 02, 2014, 00:17:26 »
Jedno teoretsko pitanje.
Obzirom da imam slučajeva da u LR košnicama u dosta jakim društvima, koja su većinom u prvom tijelu na podnjači gdje je matica, slabo prelaze u drugi nastavak iako su napravile momačke vijence med iznad legala. Što bi se dogodilo, kada bi prije paše zatvorili leto na podnjači, a otvorili na matičoj rešetci iznad? Pčele bi počele komunicirati na to gornje leglo, rasteretili bi plodište, a ne može ni biti rojenja, matica ne može van a ni gore zbog rešetke?

Van mreže Dragan Petkovic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #237 poslato: Avgust 02, 2014, 15:56:34 »
Jos samo da trutove resimo.....

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #238 poslato: Avgust 04, 2014, 22:55:29 »
To i nije baš teoretsko pitanje, već praktično. Pomeranjem leta u nekim stanjima društva i uslova u okruženju nećeš mnogo postići.

Kada se leto otvori na samom uglu nastavka, pčele gnezdo pomere prema letu, a med je „iza gnezda“. Iza gnezda je pod navodnicima, jer su ramovi dalje od leta u zaleđini gnezda (iako su u stvari pored gnezda, kada mi gledamo). Kao kada pri uobičajenom položaju leta u prednjem delu rama budu tanji venci, a u zadnjem delu deblji.

Zatvaranjem osnovnog leta (pri podnjači) bi verovatno dobio da u prednjem delu uopšte nema venaca meda. Verovatnoća koju navodim je na osnovu ponašanja pčela, a ne na osnovu provera, jer to nisam radio. Pomeranje leta na sam bok nastavka jesam i znam šta tada pčele rade. Međutim, postojanje gornjeg leta može uticati i na raspored meda u gornjim nastavcima. Može biti nekoliko ramova sa medom koji su u delu bliže letu sa manje meda. Ali, kada je paša vrlo jaka svi ramovi su popunjeni i nema ni jedne prazne ćelije ni do leta. Takođe, kada društvo zadrži snagu i u paši i posle paše, širi leglo i venci su vrlo mali (ili ih u srednjim ramovima gotovo i nema) a medišni prostor je zadovoljavajuće popunjem medom.

Pitanje koje si postavio se ne rešava zatvaranjem osnovnog leta (leta pri podnjači) jer na raspored meda u košnici utiče pre svega količina unosa i snaga društva. Ove godine se mnogi žale upravo na takav raspored legla i meda u košnici: sve u jednom nastavku. Problem je pre svega u slabljenju društva i ono se povlači u jedan nastavak i to tamo gde je gnezdo. Rešetka samo doprinosi ovoj pojavi. Ako hoćeš da rešiš ovaj problem, rešavaj ga snagom društva. U ovakvim godinama pomoćna društva kojima se pojačavaju osnovna društva (društva koja donose viškove meda) bi bitno popravila stanje i po pitanju unosa i rasporeda meda.

I naravno, trutovi ostaju kao problem...

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #239 poslato: Avgust 07, 2014, 21:08:06 »
Kako na rojevi nagon utice,ako naprimer  pre i u toku pase kod LR kosnice plodiste bude u trecem-najvisem nastavku(sa otvorenim leglom i maticom,starim medom)  a ispod maticne resetke budu medista(sa zatvorenim leglom)?