Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103625 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zdravko.reljic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #165 poslato: April 23, 2014, 21:47:14 »
Lako je tebi kolega ja jos nevidjoh cvijet bagrema
u mojoj blizoj okolini a drustva jaka pocet ce da pasu travu
pa sam danas dodao jos po jednu SO da nesto rade
da ih nezasrbi guza pa odose na drvo

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #166 poslato: April 23, 2014, 22:50:25 »
Ахахахахахахах! А јој, како сам се слатко насмејао на ваш коментар г. Здравко.
Вас мучи што још нема багрема, али мислим да је боље тако јер како најављују лоше време ја се питам шта ће од њега бити код нас (кажу киша, киша и још кише), тако да свако своју бригу брине. :)
Мене мучи још једна ствар, не знам да ли је потребно прихрањивати с обзиром да не знам какав је унос са багрема а најављују следећих пар дана баш лоше време. Имајући у виду да у кошницама има доста пчела (а вероватно у доњем наставку и легла) и да су залихе хране доста смањене (нису критичне али нису ни онакве какве бих волео да јесу) мислио сам прихранити сваки други дан са пола литре 1:1 сирупа. Да ли је то препоручљиво (пошто не бих ни да сируп доспе у багремов мед ако га буде) и довољно?

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #167 poslato: April 26, 2014, 22:54:22 »
Ако не пада киша онда дува ветар. Данас други дан без кише али је јуче негде око поднева почео да дува јачи хладан ветар. Багрем мирише на све стране а на цветовима тек понека пчела. Има бумбара и других врста пчела. Нема оног зујања као да се кошница сјатила на дрво.
На летима видим да има пчела које лепезају, али нема велике активности излетница. Иначе и даље скоро све пчеле које иду на појило се налазе на тегли са водом у коју је убачена со.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #168 poslato: April 29, 2014, 09:05:13 »

Pozdrav Nikola,

I kod mene je situacija sto se vremena tice ista kao i kod tebe.Prognoza nije ohrabrujuca. U narednih nekoliko dana do nedelje najavljuju promenljivo,kao i do sada, a od ponedeljka zahladjenje.Osvetila nam se topla zima i to bas u najgore vreme kada je bagrem.
              Sto se prihrane tice ja mojima vise ne bih dao ni grama.Ako im sada dajem sta cu u julu kad ogreje i sve izgori.Od bagrema za njih ima sasvim dovoljno a bice nadam se nesto i za nas. U svakom slucaju sta je tu je iz ove koze se ne moze. Pozdrav i ne boj se ipak medno - Rakovac.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #169 poslato: Maj 03, 2014, 01:38:34 »
Као што написах у теми о багрему, у четвртак (01.05.) бацио око у кошнице да видим како им иде сакупљање багрема.
Прво што сам приметио да раде као луде. Димилица ми скоро па није ни требала, док сам чепркао по кошницама пчеле као да су ме игнорисале. Ако ми нека засмета да ухватим рам, померим је са ножем мало у страну, а она ноншалантно настави да се шетка по сатоноши.
Уноса има, али мислим да неће бити меда за врцање (и ако га буде, мислим да неће вредети прљати опрему за врцање) јер опет најављују лоше време. Меда ће бити довољно за потребе пчела, а када се време мало стабилизује, мислим да ће ливада бити добра.
Што се тиче багрема цветање је било најјаче ова задња два дана, тако да ће од сад да слаби.
Иначе, пчеле доносе велике груменове жутог полена за којег сам сигуран да делимично доносе и са русе траве пошто видим да је пчеле радо и често посећују.
Липе око воћњака лепо напредују, на слици испод се могу видети цветови који су лепо развијени. Не знам колико ће јој требати да процвета од сад, али очекујем да то буде почетком јуна или у првој половини јуна. Можда неко од искусних колега зна неко "правило" које може да се примени на липу као што се примењује и на багрем.

Колега Раковац, какво је време, срећа је да нећу морати да прихрањујем. :)
Задњи пут када сам гледао, лоше време за мој крај су најавили тамо до 13. - 15. маја.
Надам се да ћете ви селидбом на другу локацију имати више среће.

Свако добро.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #170 poslato: Maj 21, 2014, 08:53:27 »

Nikola javi se dugo te nema.Naucili smo da od tebe dobijamo uvek prave informacije i lepe slike.Ja licno da po nesto popravim kod sebe sto sam ti cini mi se jednom vec i napisao. Nadam se da su te ove poplave mimoisle i da je sve u redu sto se toga tice.Srdacan pozdrav - Rakovac.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #171 poslato: Maj 21, 2014, 23:06:55 »
Поздрав Горане и поздрав остатку екипе. :)
Никако да се саставим са временом да напишем нешто ових дана, стално нешто искрсне...
Хвала Богу, мене су поплаве мимоишле, ја сам брђанин.  ;D
Надам се да је код тебе и других колега прошло без штете. Видео сам да је један колега окачио слику потопљене једне кошнице, али нисам имао времена ни да прочитам колику је штету имао.
Пратио сам дешавања на форуму али само летимично, тако да имам доста писанија да прегледам.

Е, овако... Ја сам после оних силних киша које су код нас трајале до суботе предвече одлучио да први леп дан искористим прилику да одем до пчелињака и да бацим око у кошнице. Рачунао сам да би то могло бити (наравно према прогнозама) понедељак или уторак, али срећа па су прогнозе опет биле промашене тако да сам успео и недељу 18.05. да искористим за преглед. Показало се да сам имао среће са временом јер је било сунчано, мирно, температура од 25 до 27 степени целзијусове скале, без ветра.
Дошао до кошница, бацим поглед на лета а тамо код најјаче доста пчела на полетаљкама и мноштво младих пчела на оријентационом лету. Видим раде као луде, само излећу, долећу, као на аеродрому у Минхену... Остале две исто доста пчела на полетаљкама, исто раде, али ипак мање пчела него код ове најјаче.

У сваком случају отворим најјачу од три кошнице, а пчеле се преливају. Сва три наставка пуна на свим рамовима. Прво што ме изненадило, пчеле изузетно мирне. Добио сам само два убода и то тек на крају прегледа последње кошнице, али опет јер сам направио мало бржи покрет.
Углавном, скинем матичну решетку, дунем два три дима кад на средњем раму са сатоноше виси затворен матичњак. Рекох себи и ћалету који се показао као изврстан помоћник са димилоцм "Охохо!", извадим рам, пчеле испадају са рама јер их има толико да су гмизале у два три слоја једне преко других. На раму било још неколико затворених матичњака. Срећа па сам понео ДБ12 кошницу коју сам хтео свакако да напуним једним ројем из најјаче кошнице. Ништа, тражим матицу па како буде. Морам разројити. Прегледам један рам, нема је, други, трећи, стижем и до четвртог нигде матице. Када одједном видим да се шећка са друге стране четвртог рама.
Изузетно је тешко прегледати када матица није обележена, а пчела толико да се стварају велике гомиле на појединим деловима рама што отежава тражење матице. Водио сам се логиком да се она углавном налази на оној страни кошнице са које сија Сунце. Већ сам помишљао да ако је не нађем да ћу прострети мајицу на под и истрести све пчеле доле па применити таранову даску. Срећа нашао сам је након само пола сата прегледа.  :)
Ала сам биуо срећан... Пренесем тај рам са матицом до нове кошнице, покидам све матичњаке на том раму и сад све иде лако. Пчеле мирне, прстима сам их гурао да их склоним како бих ухватио рам. У тој ДБ кошници стављао наизменично ДБ са сатним основама па РВ рам са леглом и пчелама.
Применио сам идеју колеге Јане са форума где сам од челичне жице направио као П профил са малим крилцима да ми држи РВ рам на два суседна ДБ. У два ДБ рама сам везивао РВ рамове са канапом јер у њих нисам увукао жицу ни сатну основу па су могли лепо да стану тако.
Пребацио сам 4 рама попуњена са свакаквим леглом, највише је било затвореног, један рам са мало легла и доста перге и један рам пун са медом. Стресао сам још све пчеле са два рама. Сваки рам сам добро прегледао и порушио све матичњаке и матичне основе које сам нашао. Ставио преградну даску, хранилицу, сузио лето и прешао на сређивање оне отворене кошнице. Порушио сам све матичњаке (било ми је јако жао јер сам порушио једно петнаестак лепих затворених матичњака и још једно пет шест скоро па затворених), сем два најбоља (највећа, најлепша како год да узмете) и наравно затворена. Попунио сатним основама, вратио матичну решетку и остале наставке назад и затворио.
Изненадило ме је да су успеле однекуд (претпостављам са багрема) да сакупе једно десетак - дванаест килограма нектара, један део није чак ни поклопљен (средњи наставак нисам ни гледао, само горњи).

Ех сад... кад сам завршио, рекох ајд' да погледам следећу кошницу. Гарант није ушла у ројеви нагон, али да погледам за сваки случај. Сад сам већ стара џомба сад знам како ћу следећу да отворим и шта ми је радити. :)
Скидам оба горња наставка, видим да има нешто мање пчела него у првој, али опет гужва и кнап. Извадим средњи рам, кад тамо доле неколико затворених матичњака и један на средини рама.
А у п.... материну. Немам више код себе наставака. Ништа, пакуј све назад, зовем мајку кући да кува сируп за прихрану, а стари и ја се вратили по постоље и по резервне наставке. Срећа па сам у резерви имао још подњача, али сам таман имао још два крова и две хранилице. Пакујем за обе кошнице за сваки случај, видим да се оне не шале.

Носимо све на пчелињак, отварам опет ону кошницу коју сам започео и сад већ тражим матицу по истом принципу од средине ка страни на којој је Сунце. Гледам рамове и не верујем да су попуњени скоро па 100% са затвореним леглом. И ову матицу налазим на четвртом раму. Пакујем је сад у РВ и исто рушим све матичњаке и матичне основе на раму. Вадим даље рамове и пакујем у нову кошницу пазећи да не остане ни један матичњак на њима, кад чујем неко специфично зујкање у новој кошници. Захваљујући форуму препознао сам да је то стара матица пропевала, зашто појма не бих имао. Није лоша гледајући по количини и квалитету легла, а ово јој је друга година.
У сваком случају попаковали опет 4 рама са леглом и старом матицом, додао један рам са пергом и мало легла, један рам пун меда и стресао пчела са два рама. Убацио сатне основе, затворио и поставио је на постоље. Враћам се отвореној кошници, опет рушим матичњаке а срце ме боли јер сам порушио исто једно петнеастак матичњака укупно. Лепи мајка им стара. Ништа, остављам три најлепша јер око два нисам могао да се одлучим који је бољи. Убацујем сатне основе и затварам.

Сад сам већ професионалац у прегледу и разројавању  :D  и отварам последњу кошницу. Одмах видим да има најмање пчела од све три. Можда није ушла у ројви нагон. Скидам матичну, вадим први рам из средине кошнице, нема матичњака, нема ни матице, стављам га са стране. Следећи рам, неколико матичњака пред затварање. Ништа, зај...о сам се у процени. Гледам трећи рам, исто стање, неколико отворених матичњака, нема матице. Рекох гарант је на четвртом... И нађем је на четвртом раму.
Опет пребацио рам са матицом у нову кошницу, набацао још три рама са леглом, рам са пергом и рам са медом, сатне основе и још један рам са изграђеним саћем и мало легла на њему из претходне кошнице (наравно без пчела). Стресао још пчела са једног рама (да не ослабим превише основну кошницу) и затварам. постављам на постоље и враћам се отвореној кошници. Прегледам даље и у целој кошници налазим само један затворен матичњак. Њега остављам и остављам два отворена пред затварање. Убацуијем сатне основе и затварам и њу.

Када сам све попаковао, прихрањујем све кошнице. И старе и нове, с тим да сам новим одмах дао око 0,7 литара а старим по једно 0,4 литра.
Односим ставри у ауто, гледам на сат и видим да сам провео разројавајући више од 4 и по сата. Ипак ми је налажење матица тешко ишло јер нису бележене, па сам сваки рам гледао два пута.
Порушене матичњаке сам стваио у теглицу и оставио у ауту. Одем да радим још нешто по воћњаку са старим пошто он није ништа могао да ради док ми је помагао. Задржао се једно сат времена и враћам се до аута да из матичњака избацим лутке и ларве. Гледам у теглицу и видим да се у њој налази један затворен матичњак, потпуно неоштећен са још мало воска около. Ух, мајка му стара, нећу да га уништим, одмах отишао до последње кошнице, поново је отварам, овај пут без димилице, рушим један отворени матичњак и између сатоноша нежно спустим и блааааго притегнем матичњак. Ту сам и зарадио ова два убода. Затварам и срећан одлазим до кола да завршим шта сам започео.

У понедељак пре посла дошао да обиђем пчеле и видим да су смазале сав сируп који сам им сипао претходно вече, па сам навече опет прихранио, тако да им сад следује прихрана сваки други дан. Прихраним мало и кошнице од којих сам одузео матице са по 0,25 литра, чисто да имају мало уноса.

Ето, ја се опет расписах, али шта да вам кажем. Добили сте шта сте тражили. :)  Јако ми је драго што сам без надзора неког старијег пчелара урадио (по мом мишљењу добар посао). Много сам више научио него што би био случај да је био неко искуснији и говорио уради ово, уради оно. И да сам погрешио, опет сам научио нешто. :)

И на крају мало слика од разројавања.
Ипак, каква би ово прича била без фотографског садржаја. :)

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #172 poslato: Maj 21, 2014, 23:21:13 »
Svaka cast majstore ovo izgleda prelepo ;) ;) .pozdrav

Za nekoga je rad strašno jednostavan a za nekoga jednostavno strašan

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #173 poslato: Maj 21, 2014, 23:24:53 »
Браво Никола! :D 
Поздрав из Мале Моштанице  :) 

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #174 poslato: Maj 21, 2014, 23:28:52 »

Хвала момци. :) Иначе, мислим да сам дошао у задњи момент да разројим јер сам у најјачој кошници нашао једну матицу која је већ била пред излажење. Мислим да сам дошао у уторак да то све обавим да бих закаснио.Да сам имао још резервних делова од те кошнице сам могао да направим бар још један јак рој, али срећа па нисам имао, а и хтео бих да ми то друштво донесе нешто меда у липи и/или ливади, па нисам хтео да га ослабим превише.
Сатне основе које сам додавао сам убацивао наизменично са леглом,јер је време доста топлије од претходних дана, а и утоплио сам их новинама преко вентилације. У сваком случају нисам видео никакве последице ове моје не баш промишљене акције приликом обилска кошница ових дана.
Поздрав.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #175 poslato: Maj 22, 2014, 08:23:19 »

Svaka cast Nikola na obavljenom poslu.Srecno i bericetno ti bilo.Do juce segrt,od danas kalfa a uskoro ces koliko vidim da polazes i majstorski ispit.Pisanije ti je kao i uvek pregledno,jasno, potkrepljeno lepim fotografijama.Uzivanje je bilo procitati i odgledati sta si radio.Procitacu sada sve jos jednom jer i mene nadam se slicno ceka ovih dana. Pozdrav Rakovac.

Van mreže zdravko.reljic

« Odgovor #176 poslato: Maj 22, 2014, 17:48:13 »
Nikola sve je odlicno I lijepo uradjeno

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #177 poslato: Maj 22, 2014, 21:14:45 »
Ау, ал ме нахвалисте Горане. :)
Хвала вам на лепим речима. Видим да се и ви спремате увелико за експанзију на пчелињаку, па вам желим срећу са тим.
Ја сам размишљао нешто о разројавању, да не ставим матичну решетку на РВ и да пустим матцу да направи што више легла може и да уђе у ројеви нагон, а после то све растурити по новим кошницама. На тај начин би могло да се направи бар два добра роја (да не претерам ако кажем и три) од сваке кошнице који би се сигурно развили до јесени.
У сваком случају пишите шта сте урадили па да украдемо по коју идеју ако се нечег досетите.

Колега Здравко,
Хвала вам на речима охрабрења.
Записао сам димензије надстрешнице које сте навели код себе у теми, да пролагодим ову моју када дође време за то.

Свако добро.

Van mreže zdravko.reljic

« Odgovor #178 poslato: Maj 25, 2014, 22:29:48 »
Sad je samo pokriveno pa je lakse raditi a tek kad se opkuje sa daskom
ja sam nastavke , podnjace   samo jednom farbao a izgledaju kao juce da su farbani
 sad kad bi ti opsio sa daskom racunaj jos najmanje 15 g bez cetke I farbe u rukama

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #179 poslato: Jun 01, 2014, 21:56:15 »
Колега Здравко,
Ја се надам да ћу ове године то и урадити када одем на годишњи.
Да затворим бар са три стране јер ме је зимус ветар изузетно нервирао (као и увек).
Иначе, мислио сам за викенд да отворим кошнице али ми се није дало, врме било неко шмрљаво, ни ја нисам био боље расположен. Ројеве нисам отварао од како сам их формирао. Само сам прихрањивао сваки други-трећи дан са по 0,6 до 0,8 литара сирупа.
Погледом кроз мрежицу у ројевима је стање добро, пчеле раде, доносе крупне грашке полена (бордо - вероватно са аморфе и светло жутог - вероватно са репице која је закаснила пошто има неких необрађених и зараслих површина под репицом која цвета) и видим да граде саће. Сируп однесу брзо тако да већ идући дан нема ништа у хранилицама.
Морам да урадим пар ствари:
Прва је да морам отворити ДБ12-ицу и да видим како напредују са изградњом саћа. Кроз мрежицу сам видео да су градиле заперке у празном простору, а шта је у њима видећу. Размишљам да их исечем и увежем у празан рам, жао ми да скидам и бацам ако има легла или меда. Проблем је што нисам отварао од како сам их формирао па су сигурно нешто накењале у то саће.
Друга ствар - купио сам Аргус Рас да видим како делује на вароу па бих да убацим и њега у ројеве да их мало очистим од те гамади. Ако не буде деловало, имам Херба Стрип летвице од прошле године које нисам потрошио и лепо сам их запаковао да се не исушују, а рок трајања им је још валидан. Искључиво бих користио само један препарат сад а после ћу мрављом киселином пред крај јула како чика Свето препоручује. Једино што се размишљам да ли да третирам и основна друштва с обзиром да не знам какво је стање са матицама?
Видим да та друштва не доносе полен ни близу овим која имају матице па претпостављам да матице нису пронеле још увек. Сигуран сам да су се излегле јер су матичњаци били затворени када сам разројавао пре неких дванаест дана. Мислим да је боље да сачекам да пронесу да будем сигуран, ништа им неће значити тих неколико дана...
Поздрав свима