Добро вече колеге,
Време је да се крене даље, у сезону. Што се тиче багрема, ја га ове године нећу вадити из кошница. Данас сам почео да припремам пчелињак за наставак сезоне, матичну решетку дижем на други наставак, и тако ће остати следећих 10-12 дана. Хоћу да пустим матице да залегну што више легла у том периоду. У плодишту на подњачи где је матица до сада била ограничена, има по 8-9 рамова са леглом. Пчелама сам оставио сав мед, кога руку на срце и нема нешто посебно, имао бих да извадим у просеку неких 5 кг. али нећу ништа узимати пчелама. Заслужиле су да са великом муком донесени нектар, оставим њима. Боже здравља, биће меда и за нас.
Ројеви гурају одлично, већ имају по 4-5 рамова свог легла, матице одлично носе. Занимљиво је да иако је било врло лоше време када су матице излазиле на оплодњу, проценат спарених матица је више него одличан. Од преко 60 матичњака из којих су изашле матице, само 3 роја су имала проблем. У њих се матице нису вратиле, све остале су успешно прошле оне кишне дане, и са малим закашњењем, све су пронеле и то одлично.
У она три роја сам поставио одмах нове матичњаке, тако да су и те матице пронеле одавно и одлично носе.
Све у свему и више него одлично.
Тренутно има доста полена, углавном од багремца, нектара врло слабо, мада је за очекивати да ће у наредном периоду бити довољно и полена и нектара за потребе пчела, за пчелара ... нисам сигуран.
Ја сам већ почео припреме пчелињака за сунцокрет, и ту се надам да буде нешто меда и за нас, ако Бог да среће.
На сликама се види рад пчела, између два пљуска, кише, града, олује. Друштва су била одлична, у радном расположењу, али време је било такво да се ту није могло урадити нешто посебно више.
У сваком случају, то је што је, идемо даље. Надам се да сте сви здраво и добро.
Поздрав свима и медно колеге