Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 459655 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #360 poslato: Avgust 01, 2016, 13:16:14 »
Eeeee Gorane...
Posle ovako lepih reči, imam čudan osećaj da ćeš ti toga vina popiti...  ;)

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #361 poslato: Avgust 08, 2016, 07:57:18 »

Пар свежих јучерашњих слика док ће текст уследити у току дана када се буде нашло времена.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #362 poslato: Avgust 08, 2016, 09:40:57 »

Јучерашњи дан сам искористио за преглед и постављање пчелињака у зимску конфигурацију за зимовање. Родне воје сам свео на два РВ наставка и тако ће и зимовати , Еко воје на три ЕВ наставка и биће пар комада из РЕВ комбинације које остављам на по два наставка. Све комбинације се виде на првој слици из претходног јављања.
                     Ни мене нису мимоишли проблеми са нестанком матица из неких друштава о којима јављају колеге са разних страна. Код мене су матице које су нормално носиле једноставно нестале из три друштва. Проблем сам решио набавком 3. младе матице од колеге Гоге Кузмановића , поставио их у кавезу у кошнице у суботу навече а већ јуче при поласку за Београд их све ослободио из кавеза и пустио на рамове. Сада шта им Бог да. Нисам хтео да их остављам у кавезу и размишљам о томе да ли ће их ослободити до наредног викенда јер пре тога не могу обићи пчелињак.
                      Ројеви добро напредују што се и види из слика рама са леглом из овогодишњег роја. Тај је јуче добио други наставак а имао је седам рамова легла. Млада матица у њему је добијена применом Пелетовог система. Већина ројева је на два наставка од пре пар недеља а на једном наставку су остала два РВ роја и један ЕВ рој који је на два ЕВ наставка. Овај ЕВ сам појачао са два рама затвореног легла тако да ће и он убрзо ојачати.
                      Са контејнером сам мало застао ( недостатак пара ) али биће и то готово за пар недеља . За њега сам спремио 22 . РВ кошнице тако да ћу до краја испунити доње редове при усељењу. На стационару ће остати двадесетак ЕВ и РЕВ кошница.
                      Стари пчелари кажу да се са почетком августа месеца завршава једна и почиње друга пчеларска година. Ако је тако , а јесте , биће добро јер се ова протекла  изузетно лоша тешко да може ускоро поновити.
                      Поздрав свима који свраћају на ову тему.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #363 poslato: Avgust 15, 2016, 12:57:59 »

Настављен рад на контејнеру. Пре рада пристављен господин пасуљ ( пастирски или пчеларски ) све једно. Две добре коленице једна димњена а друга жива и мало рабараца. Добро заљућен. Пасуљ мајстор Миша пчелар . Положио све испите. Пар гастрономских слика у прилогу.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #364 poslato: Avgust 15, 2016, 13:22:33 »
Kladim se da znaš šta je falilo...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #365 poslato: Avgust 15, 2016, 14:01:20 »

Господин је на тихој ватри шапутао 3 - 4 сата . Залили смо га зајечарцем мада сам више био за пар назеблих , летњих , белих. Следећи пут зовемо Ненада да се придружи и учипи са својим домаћим. Поздрав.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #366 poslato: Avgust 16, 2016, 07:51:01 »

Пар речи и о контејнеру . Метална конструкција завршена . Остало је да се ураде стопе на којима треба да стоји , подиже се и спушта , опшивање лимом , подови , изолација  и фарбање. Сваког викенда по један посао. Све у свему још доста рада . Ако се све заврши до половине септембра бићу задовољан .

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #367 poslato: Avgust 16, 2016, 11:15:43 »

Надам се да сам коначно решио проблем са постављањем слика те да ће ове које следе бити добре.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #368 poslato: Avgust 22, 2016, 09:26:34 »

Још један пчеларски проведен викенд. У суботу по лепом дану су прегледане све кошнице . Пчеле мирне , димилицу нисам користио већ само нозевој којим сам их све попрскао. Задовољан општим стањем.Приметно је да су већ саме почеле да се припремају за зимску конфигурацију . У 70 % друштава хране има сасвим довољно тако да неће бити потребно да их додатно прихрањујем. Сва друштва сам свео на по девет рамова по наставку. Од јачих - бољих сам ту и тамо одузео по неки рам хране и додао слабијим тако да их на време уједначим. У једном дрштву је било касне тихе смене матице тако да ћу на њега додатно обратити пажњу при каснијим обиласцима. На пар места сам приметио вароу те ћу надам се наредне недеље извршити третман вероватно херба стрипом . За петнаест дана ( први викенд у септембру ) још  један , последњи преглед и додавање сирупа само тамо где је то потребно.
                         Рад на контејнеру није изостављен. Ове недеље сам купио лим за кров и опшивање. Изашло је тачно 15.000,оо динара. На самом контејнеру ништа није рађено јер је ове недеље лимом опшиван Мишин док ће мој сачекати следећи викенд.
                         У недељу ујутру сам посетио пчелињак нашег колеге Селенића са његовим сином и супругом. Ово ми је трећи обилазак његовог пчелињака у задњих месец дана обзиром да је он одсутан па не може сам да изврши потребне радње. Стање је знатно боље од претходних обилазака . Санирани су претходно учињени пропусти , уједначена друштва тако да се надам да ће уредно зазимити свој мали пчелињак.
                        Истога дана сам искористио прилику да са Селинићевим и мојим сином  обиђем још јеном и мој пчелињак. Ту су и настале ових пар фотографија пчеларских наследника.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #369 poslato: Avgust 23, 2016, 18:25:43 »
Sve ovo govori u prilog mojoj tvrdnji ,koliko  ti ovo znaci i ne treba te uznemiravati vikendom... Pa neka mi gori pcelinjak... Pozdravljam te druze moj.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #370 poslato: Avgust 29, 2016, 08:57:08 »

За викенд одрађен третман против варое постављањем Херба стрипа. Трећина пчелињака урађена у суботу а у недељу је била провера . Варое има али у незнатним количинама. Брстивар на трулекс крпицама кога сам постављао 3 - 4 пута је добро одрадио свој посао.
                                У једној кошници су повукле матичњаке и то на два рама. То друштво је већ два пута мењало матицу и изгледа да им ни једна не ваља . Ово је трећи пут ове године. Нисам баш срећан због овога али шта је ту је. Ништа нисам дирао већ оставио све да баш видим шта ће испасти овага пута .

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #371 poslato: Septembar 05, 2016, 09:27:21 »

На захтев нашег колеге са овог форума Неше Селенића обишао сам његов пчелињак у суботу 03. септембра па Неши који је тренутно у иностранству прослеђујем кратак извештај о нађеном стању.
                      Пчелињак је сасвим у реду . Од прошлог прегледа пре две недеље ситуација се и даље поправља на боље . Једна , најјача родна воја је имала пун наставак меда. Није то само мед да се разумемо већ има и пуно сирупа јер је Данка добро сирупала. Одузео сам јој нешто рамова са медом и пребацио у друга слабија друштва. Свим друштвима су постављене Херба стрип летвице . Наставцима су замењена места код неких сада а код неких пре две недеље тако да су све постављене у зимску формацију. Јави се кад стигнеш да их заједно прегледамо.
                      У прилогу постављам и пар слика Нешиног пчелињака.

Van mreže gradimir avramovic

• Napredni član foruma
« Odgovor #372 poslato: Septembar 06, 2016, 09:11:00 »

I ja, ovom prilikom, pozdravljam Gorana...
    Moram da kažem da sam fasciniran sa kojom količinom ljubavi, odgovornosti i ambicije je ušao u priču sa pčelama kao i neumornošću oko aktivnosti koje podrazumevaju stvaranje uspešnog pčelinjaka. Naročito što to, u njegovom slučaju, podrazumeva redovno putovanje Beograd-Radovanje a mi više nismo u godinama kada se nije gledalo "jeli Drini broda" ;)
    Te godine imaju svoje nedostatke ali imaju i neke prednosti kao što su: iskustvo, strpljenost, odmerenost, umeće da se izvrši dobra procena situacije, da se, jednostavno, aerodinamično probija kroz životne peripetije, da se zasvira ali i da se za pojas zadene, da se sedne i odmori u pravom momentu, da se za trenutke odmora ima pravo društvo i rekviziti koji su neophodni i sviđa mi se što većunu od nabrojanih stvari, koje i sam priželjkujem- prepoznajem i kod Gorana...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #373 poslato: Septembar 07, 2016, 07:53:42 »

Хвала Градимире на лепим речима. Видим да си поставио фотографије са летошњег пута по Македонији. Како смо се само лепо провели , слике показују да смо били у елементу. Таквих пчеларских дружења никад доста . Лепо је кад се пријатељи са форума састану пар пута годишње , увек на другом месту , попричају и провеселе се. Биће још дана за мегдана. Године не признајем. По мало муче оне мена али још више мучим ја њих. Поздрав за друштво из Тајмишта.   

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #374 poslato: Septembar 07, 2016, 08:12:50 »
Kakva je tamo atmosfera bila, mogli ste i da se opijete...  :)