Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 459798 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Radivoje Stojanović

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: okolina Beograda
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #420 poslato: Novembar 05, 2016, 14:47:09 »
Ne dirajte majstora, to je umetnička duša. :)

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #421 poslato: Novembar 05, 2016, 21:13:27 »
Citat
Нисам баш сигуран. Морам замолити мајстора да се обрија па да га онда упоредимо са Станијом.

Ni Stanija nije uvjek obrijana samo se kod nje to ne vidi.  8)

A osim toga ona garantovano nezna da švajsuje za razliku od majstor Raše.  ;)

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #422 poslato: Novembar 06, 2016, 07:29:30 »
Potpisujem Bojane.....Samo se Goran nevest pravi,verovatno mu Soraja vise ide uz kontejner..

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #423 poslato: Novembar 07, 2016, 08:57:33 »

Испуњавам обећање које сам дао путем пп порука и телефона. Усликао сам неке детаље са контејнера па ћу у току дана поставити слике. Најпре објашњење зашто сам се одлучио за његово прављење ?
                    Када сам пре неку годину кренуо са пчеларењем идеја је била да на имању у Радовању формирам мањи стационарни пчелињак са око 20 - так кошница. Тај број је , по мени , идеалан за хоби пчеларење . Са релативно скромним радом се може обезбедити квалитетан мед за себе и своје ближње а од вишка који би се продао пчелињак би сам себе финансирао. Дакле , био би то одржив , допунски , хоби посао.
                   Време је чинило своје а околности су се брзо мењале. У бављењу пчеларством сам нашао не само хоби  него и задовољство што је   најважнија ствар. Видео сам да ми тај посао иде од руке , омогућава да рационално проведем оно мало слободног времена што имам и побегнем од градске гужве и дневних обавеза. Осим тога кроз пчеларство сам срео и не мали број интересантних , мом начину размишљања блиских људи од којих сам се са некима и спријатљио што целој овој причи даје један виши квалитет. Пчелињак се зато сваке године скоро дуплирао и дошао до величине када је требало одлучити шта и како даље ? Ово посебно стога што је мој терен у Радовању у последњих неколико година доживео праву експанзију у пчеларству. Ранијих година су ту на багрем кошнице доносили углавном пчелари из Велике Плане а затим их селили даље али се сада све променило. Стационарних или базних пчелињака је сада толико да се већ и види и осећа пренасељеност. Паша за пролећни развој је солидна , багрема има , мада због неразумно велике  " геноцидне " сече ни то не може вечно потрајати . Након багрема је мрка капа . Ливада више нема јер нема ни стоке , сеју се највише детелине које никад не процветају јер се косе пре цветања и поприлично сунцокрета који у том крају не меди. Значи да би се био рационалан са већим бројем кошница неопходно је селити.
                    Моја идеја за ову годину је била да направим платформу за 28.кошница која је знатно јефтинија од контејнера. Међутим , пријатељ из детињства кога годинама због посла нисам виђао а који пчелари већ више од 25 година је купио контејнер из Бечеја и након случајног сусрета ме позвао да га погледам. Нашао му је низ мана  мада , руку на срце , за паре колико га је платио више и није могло да се очекује и решио да одмах крене у израду још једног по сопственом нацрту са неким изменама и побољшањима у односу на оне класичне који се могу наћи на тржишту. Обилазио сам почетак радова и заједно смо разнењивали мишљења шта и како урадити и мало по мало , на његово инсистирање сам се и сам примио и кренуо да паралелно са његовим радимо и мој контејнер. Пресудно је било то што смо са стоваришта могли да материјал узимамо по потреби на почек са одложеним плаћањем на рате , његово велико двориште са свим условима за рад , релативно ниска цена мајстора уз могућност да се не жури већ ради само викендом када време то дозволи уз стално присуство при раду. Искрено речено нисам очекивао да ће се то баш толико одужити али ако човек хоће све детаљно да уради заиста је и потребно много времена. Има јако пуно ситних ставки , ситних позиција које одузимају време. Рад се претворио у лепо дружење уз котлић , пчеларске и друге разговоре тако да је на неки начин све претворило у једну велику разбибригу . Сваку позицију сам мерио три пута прилагођавао је РВ кошници ( пријатељ пчелари и прави контејнер за ЛР ) проверио сваки вар , три пута основном фарбом премазао сваки део , једноставно потрудио сам се да се све уради што боље. Мој посао у целој причи је био фарбање уз ту и тамо помоћ при раду и сугестије које сам давао. Сада , када се све примакло крају могу рећи да нисам погрешио . Довољно је само рећи да ове године нисам честито могао да детаљно, онако како треба, прегледам пчелињак јер сваког викенда када сам га обишао бар један дан је падала киша и није могло да се ради. Од идуће године , Боже здравља , гледаћемо се у Кули , Поњавици , Голупцу , Кучеву и Хомољу а можда и Јастрепцу или Блацу. Колеге које су ме питале за овај контејнер ће се већ препознати и биће им јасно зашто сам навео баш ове дестинације.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #424 poslato: Novembar 07, 2016, 09:10:33 »
Gorane,svaka cast na odluci da pravis kontejner ili platformu,kako god. Nismo se ,nazalost, licno upoznali ali iz nasih tel.razgovora    da se zakljuciti kakav si covek. Ja kazem ,,cestit"  toj jednoj reci se kod nas u porodici  oduvek karakterisao dobar covek.. Ovde u Kulu si uvek dobrodosao na suncokret

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #425 poslato: Novembar 07, 2016, 10:08:41 »
Citat
Од идуће године , Боже здравља , гледаћемо се у Кули , Поњавици , Голупцу , Кучеву и Хомољу а можда и Јастрепцу или Блацу.
A i na rados' - u Radovanju...  :)

Van mreže gradimir avramovic

• Napredni član foruma
« Odgovor #426 poslato: Novembar 07, 2016, 18:48:18 »

Česitam Gorane i jedva čekam da postaviš fotografije. Oni koji nisu sami pravili nikada ne mogu da saznaju kakvo je to zadovoljstvo u odnosu da odeš u prodavnicu i kupiš...
    Ja sam na početku svog pčelarenja sam osmislio dvoosovinsku prikolicu, koju je vukla LADA "Niva" a zet mi ju je napravio... i danas se sećam nebrojenih noći koje sam provodio u slatkim mukama smišljanja raznih sitnica kojima bih sebi olakšao rad a prikolica da bi što preciznije služila svojoj svrsi; a opet, da ima varijanta da se njome može prevesti i neki drugi matzerijal...
     Još jednom: moje poštovanje i čestitke!!!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #427 poslato: Novembar 08, 2016, 10:11:10 »

Česitam Gorane i jedva čekam da postaviš fotografije. Oni koji nisu sami pravili nikada ne mogu da saznaju kakvo je to zadovoljstvo u odnosu da odeš u prodavnicu i kupiš...
    Ja sam na početku svog pčelarenja sam osmislio dvoosovinsku prikolicu, koju je vukla LADA "Niva" a zet mi ju je napravio... i danas se sećam nebrojenih noći koje sam provodio u slatkim mukama smišljanja raznih sitnica kojima bih sebi olakšao rad a prikolica da bi što preciznije služila svojoj svrsi; a opet, da ima varijanta da se njome može prevesti i neki drugi matzerijal...
     Još jednom: moje poštovanje i čestitke!!!

У праву си Градимире. Волим када се нешто ради у сопственој режији ма колико то прозаично било јер у том случају можеш свакој ствари да даш и неки свој печат. У суботу , када смо се чули телефоном , сам био на Морави у колиби коју су изградили момци из удружења " Љубитеља Мораве ". Саградили су колибу на прекрасном месту , на великој кривини коју река прави тако да на том месту изгледа моћнија и већа него што је стварно. Иначе , ове године је у мом крају медило само ту крај Мораве и то у августу и септембру месецу. Било је бршљана , астера , медљике и коровског биља. Цела сезона је пропала а они који су пчеле држали крај Мораве су колико толико извадили сезону. Поседујем војни гумени чамац за 16.особа тзв " Дечејац " који сам користио за сплаварења по Морави и Дрини док се за то имало времена и обећао сам га на поклон тим момцима. Мени ионако стоји џабе и трули нека га бар они користе. Момци се баве и екологијом и самоиницијативно чисте Мораву од пластичних флаша. Подржавам такве активности и ово је прилика да то и на делу покажем.
             Ево и слика контејнера од викенда у завршној фази рада. Избацићу најпре слике целог контејнера а касније и неке детаље јер су ми то тражиле неке колеге са форума.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #428 poslato: Novembar 08, 2016, 10:14:31 »

Ево још неке :

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #429 poslato: Novembar 08, 2016, 11:05:43 »
Ovde u Kulu si uvek dobrodosao na suncokret

Хвала на позиву Зоране. Мени је Кула поприлично далеко али никад се не зна. Верујем да ћемо се ми видети у Кули и раније јер ме занима твој малињак. Средио си га за пример право домаћински.
                   Ево мало и детаља. Најпре ногари. Израђени су од профила 6 x 6 цм ( жуто офарбани ) који се увлаче у држаче профила 7 x 7 цм ( црно офарбани ). Попречна пречка која иде од ногара и ослања се на вертикалу контејнера је од профила 3 x 2 цм. Идеја за ово решење је узета са бечејског контејнера. Колега Миша, у чијем дворишту све радимо, је ово решење применио на свом контејнеру који је дужине 5,20 метара за ЛР кошнице. Показало се као добро решење , даје одличну стабилност , лако је за руковање , подизање , спуштање а лакше је од других варијанти које сам разматрао. Стопе на којима ногар стоји на земљи су од дискова за кочнице.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #430 poslato: Novembar 08, 2016, 11:14:27 »

Места за кошнице.
                 Доњи ред кошница је подигнут од пода за 10.цм. За сваку кошницу је урађено посебно постоље од " Л " профила који су са стране кошнице за које је са предње спољне стране заварен флах од 2,оо цм. Са задње стране нема ничега тако да се кошница може уназад извлачити. У једном реду има места за 11 кошница , дакле укупно 44. Све се лепо види на доњој слици као и на сликама ногара које сам малочас поставио.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #431 poslato: Novembar 08, 2016, 11:26:23 »

Места за кошнице су урађена тако да контејнер може да се користи за РВ и ЛР кошницу. Ипак , све сам прилагођавао више РВ кошници. Метални оквир ( тело контејнера ) се нигде неће видети. Све ће бити опшивено и заштићено поцинкованим лимом.
             На следећим сликама кошнице црвене боје су тела ЛР кошнице а плаве , зелене и браон од РВ кошнице. У горњем реду кошница ће моћи да се отварају два лета а у доњем делу још и једно помоћно округло.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #432 poslato: Novembar 08, 2016, 13:25:09 »
Gorane, dali si siguran da će te "nogice" izdržati kontener od 44 košnice računajući i vjetar, neravnine na terenu,... ?

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #433 poslato: Novembar 08, 2016, 14:49:00 »
Svaka čast za kvalitet urađenog.v9lim kad vidim ovako nešto lepo i funkcionalno. Daće Bog da se brzo isplati. Pozz i medno.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #434 poslato: Novembar 08, 2016, 14:59:04 »
Gorane, dali si siguran da će te "nogice" izdržati kontener od 44 košnice računajući i vjetar, neravnine na terenu,... ?

Anto te 60x60mm nogice mogu da izdrže tenk. Ako si mislio na ovo:
Citat
Попречна пречка која иде од ногара и ослања се на вертикалу контејнера је од профила 3 x 2 цм
to su na slici neuočljive "šipkice" čija je uloga, pretpostavljam, lagano ukrućenje, koje neda nogicama da "krenu" gde ne treba...

Gorane, ovo izgleda jako dobro. Čak toliko dobro, da bi se pre porinuća slobodno mogla razbiti flaša šampanjca o njega...  ;D