Испуњавам обећање које сам дао путем пп порука и телефона. Усликао сам неке детаље са контејнера па ћу у току дана поставити слике. Најпре објашњење зашто сам се одлучио за његово прављење ?
Када сам пре неку годину кренуо са пчеларењем идеја је била да на имању у Радовању формирам мањи стационарни пчелињак са око 20 - так кошница. Тај број је , по мени , идеалан за хоби пчеларење . Са релативно скромним радом се може обезбедити квалитетан мед за себе и своје ближње а од вишка који би се продао пчелињак би сам себе финансирао. Дакле , био би то одржив , допунски , хоби посао.
Време је чинило своје а околности су се брзо мењале. У бављењу пчеларством сам нашао не само хоби него и задовољство што је најважнија ствар. Видео сам да ми тај посао иде од руке , омогућава да рационално проведем оно мало слободног времена што имам и побегнем од градске гужве и дневних обавеза. Осим тога кроз пчеларство сам срео и не мали број интересантних , мом начину размишљања блиских људи од којих сам се са некима и спријатљио што целој овој причи даје један виши квалитет. Пчелињак се зато сваке године скоро дуплирао и дошао до величине када је требало одлучити шта и како даље ? Ово посебно стога што је мој терен у Радовању у последњих неколико година доживео праву експанзију у пчеларству. Ранијих година су ту на багрем кошнице доносили углавном пчелари из Велике Плане а затим их селили даље али се сада све променило. Стационарних или базних пчелињака је сада толико да се већ и види и осећа пренасељеност. Паша за пролећни развој је солидна , багрема има , мада због неразумно велике " геноцидне " сече ни то не може вечно потрајати . Након багрема је мрка капа . Ливада више нема јер нема ни стоке , сеју се највише детелине које никад не процветају јер се косе пре цветања и поприлично сунцокрета који у том крају не меди. Значи да би се био рационалан са већим бројем кошница неопходно је селити.
Моја идеја за ову годину је била да направим платформу за 28.кошница која је знатно јефтинија од контејнера. Међутим , пријатељ из детињства кога годинама због посла нисам виђао а који пчелари већ више од 25 година је купио контејнер из Бечеја и након случајног сусрета ме позвао да га погледам. Нашао му је низ мана мада , руку на срце , за паре колико га је платио више и није могло да се очекује и решио да одмах крене у израду још једног по сопственом нацрту са неким изменама и побољшањима у односу на оне класичне који се могу наћи на тржишту. Обилазио сам почетак радова и заједно смо разнењивали мишљења шта и како урадити и мало по мало , на његово инсистирање сам се и сам примио и кренуо да паралелно са његовим радимо и мој контејнер. Пресудно је било то што смо са стоваришта могли да материјал узимамо по потреби на почек са одложеним плаћањем на рате , његово велико двориште са свим условима за рад , релативно ниска цена мајстора уз могућност да се не жури већ ради само викендом када време то дозволи уз стално присуство при раду. Искрено речено нисам очекивао да ће се то баш толико одужити али ако човек хоће све детаљно да уради заиста је и потребно много времена. Има јако пуно ситних ставки , ситних позиција које одузимају време. Рад се претворио у лепо дружење уз котлић , пчеларске и друге разговоре тако да је на неки начин све претворило у једну велику разбибригу . Сваку позицију сам мерио три пута прилагођавао је РВ кошници ( пријатељ пчелари и прави контејнер за ЛР ) проверио сваки вар , три пута основном фарбом премазао сваки део , једноставно потрудио сам се да се све уради што боље. Мој посао у целој причи је био фарбање уз ту и тамо помоћ при раду и сугестије које сам давао. Сада , када се све примакло крају могу рећи да нисам погрешио . Довољно је само рећи да ове године нисам честито могао да детаљно, онако како треба, прегледам пчелињак јер сваког викенда када сам га обишао бар један дан је падала киша и није могло да се ради. Од идуће године , Боже здравља , гледаћемо се у Кули , Поњавици , Голупцу , Кучеву и Хомољу а можда и Јастрепцу или Блацу. Колеге које су ме питале за овај контејнер ће се већ препознати и биће им јасно зашто сам навео баш ове дестинације.