Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 206151 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #330 poslato: Januar 04, 2021, 13:58:05 »

Временски услови код мене су за нијансу бољи неко код Вас. У исто време дува кошава али је можда мало топлије. Можда је температура мало виша него код Вас на северу Баната. Али кад је хладно онда је поред Дунава још хладније.

Да, и даље сам у дилеми у вези најлона. Гледајући (замишљајући) природу и пчеле у дрвету оне чекају да их сунце лепо угреје па да крену са леглом.
Нисам још ставио најлон али ћу ставити, вероватно што касније. Још увек се двоумим.
Није било топлих дана одавно. И кад је сунчано дува кошава која хладна и непријатна. У другим пределима (гледам на интернету) пчеле су масовно излазиле. Био је топао један дан у децембру али сам тада радио па сам тек поподне стигао на колибу. Завирио сам у неколико кошница. Све пчеле су ту.

Гледао сам јуче улазе на кошницама а био је ветровит и прохладан дан. Сунце иако зубато помало их загрева. Из само једне на почетку реда, ретко, тек понека пчела излази и враћа се са наранџастоцрвеним поленом. Та кошница је тако позиционирана да је осунчана по цео дан и када се сунце налази на истоку, југу и на западу. Све остале су у неком делу дана нечим заклоњене.
И мислим да можда има мање хране. Кад сам радио оксалну та ЕВ кошница на три наставка са по осам рамова имала је клубе које се налазило у сва три наставка. Трећи одоздо (први одозго) тек мало запоседнут али пун хране. 
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #331 poslato: Januar 04, 2021, 14:33:10 »

Зоране не чекају оне сунце да их угреје. Сунце чекају да их огреје. Мало се играм речима али суштина је у дужини дана и ноћи а не толико у топлоти. Чим дан одужа, а то је већ почело , матица ће кренути са залегањем. Дужина дана је окидач за буђење природе и почетак новог живота. Топлота је замка и зато не утопљавај сада и не ремети већ успостављени ред ствари.
Што се најлона тиче ако га до сада немаш ја га не бих ни сада стављао. Воја је ту у праву да не понављам његове разлоге. Зиме, оне праве , оштре ,  до сада није било али ће она искијати своје. Кад , тад . Волео бих да то буде што пре сада око Божића до св. Јована. Не заборави да је код нас по статистици најхладнији месец фебуар. Све је то у реду. Проблем настаје кад наступи баба Марта. Она нема зубе али најжешће изуједа и десеткује пчелињаке.
Ја нисам пчелињак обилазио више од месец дана. Онај већи и главни у Ливадици и дуже. Планирам да одем другог дана Божића и погледам пар обележених које су ми биле суњиве са храном. Ако треба онда им помоћи додавањем рама са медом преко сатоноша. Ако нема онда погача. Друго ништа.

П.С.

На Божић обиђи пчелињак. Ваља се. И поради нешто макар подигни један кров.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #332 poslato: Januar 05, 2021, 00:36:38 »
Да, и ја се бојим захлађења. Јуче ми је један наш колега пчелар послао на дан пре снимљен снимак исцветале леске и пчеле само брује на њој.  Не мора да значи да ће пчеле покренути легло али ако светлост продире директно према клубету и ако нема укрштених рамова који ће пресећи и умањити светлост ка клубету може и легло да се покрене. Све кошнице које су сада у некој халадовини и у којим нема директног удара сунца на лето сада су у предности.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #333 poslato: Januar 09, 2021, 14:01:57 »
На Божић, како се ваља, прегледао сам неколико кошница и ЕВ и РВ.
Стање ме је изненадило. Понегде има легла величине длана. Понегде су залихе хране недовољне до пролећа.
Очигледно да је топло време у новембру и децембру условило да се храна више потроши.

Данас сам се консултовао са Гораном Раковцем. Више да потврдим оно што сам и сам смилио да урадим.
Хвала му на подршци и саветима.
Одлука је само моја и са том одлуком ћу чекати пролеће.

Поставио сам  погаче али погаче не волим. И мој циљ пчеларења нису погаче. И у праву је Горан када каже да заједнице које преживе на погачама обично мрљаве на пролеће.

Има неких РВ друштава на два наставка које имају хране до пролећа.

У неким ЕВ се клубе налази у горња два наставка. Скоро да су изашле на сатоноше. Хране има пола тог последњег наставка. Те ће се борити да преживе.

Надам се да ће данас и сутра док не стегне зима прикупити хране до легла и издржати до следећег отопљавања. А онда ће опет да прикупе храну.

Са ове тачке гледишта далеко је пролеће.

Проверите залихе у вашим кошницама, наилази хладно време које ће трајати до краја јануара а можда и дуже.
А можда и те временске најаве нису добре.

На крају ми је утисак много бољи него раније можда у због тих погача. Мада генерално погаче сматрам неуспехом. Али можда сам и престрог према себи.

Свима желим све најбоље...
Другарски поздрав

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #334 poslato: Januar 10, 2021, 02:28:29 »
Биће то све добро. ја молим Бога сваке године да од октобра до првог марта пчеле уопште не излазе из кошница. Када би господ Бог дао да јануар и макар до 20 фебруара буде снежно време и хладно са јутарњим температурама испод нуле онда би све било како треба. Тада пчеле не би покретале легло а и ове што су неким узроком га већ покренуле престале би са ширењем легла, сво отворено легло би појеле и тако не би даље прекомерно трошиле храну. за десетак дана би им изашло то мало младих пчела из затвореног легла и све би било у реду. Када немају легла онда за цео новембар, децембар , јануар и фебруар потроше мање од три килограма хране ( ако су зазимљене у три наставка и ако немају влаге).
Један мој ( сада већ покојни другар) купио је кришом од мене ( ја сам му био учитељ па да избегне критике ) неке погаче из увоза на кесама је писало Фит БИ а кад сам то видио онда сам га после додавања погача које је опет урадио кад нисам био ту, стално зезао јеси ли им додао Фит кур.
После када је дошао крај марта а пчеле нису потрошиле фит би онда их је покупио из кошница и давао псу. каже боље их једе један пас него све пчеле у свим кошницама на пчелињаку. Јесам ли ти рекао да су то фит кур погаче, опет сам га зезао. Јеси каже и био си у праву.  Само сам џаба бацио паре.
Он је тада у кошницама имао заиста доста хране, преко 15 кг у РВ кошницама обезбеђује високу медну капу или што ја волим да кажем висок медни пут и пчеле тада најчешће не избију до сатоноша до марта месеца а од средине марта ако је фино време може се кренути и са сирупом који ће значајно повећати унос полена у кошнице.
Не мора то да значи да је тако и са пчелама поред Дунава као што је то код нес овде у северном Банату. Можда је погача и добро решење  за пчеле поред Дунава и у Смедереву и околици. Нисам тамо пчеларио и заиста не знам.
Пробај Зоко пријатељу а пракса најбоље после покаже шта је оправдано и добро а шта није и док нешто не пробаш не знаш да ли ваља или не ваља. 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #335 poslato: Januar 10, 2021, 09:06:03 »
Војо, хвала на коментару. Ја кад сам хтео да почнем пчеларим нисам био ни за додавање сирупа а камоли погача. Ни за сатне основе. Једноставно сам желео да буде што више приближно природи.
Ипак због временских прилика, недостатка вишка нектара и мог неискуства морао сам да правим компромисе. Наравно и зато што сам и сујетан (као и сви пчелари) и мало алав. Да нисам вадио мед нека би друштва и обезбедила довољно хране. Наравно, додавао сам сируп да то надокнадим али сируп и њихов мед није исто.
А нека друштва не би требало ни да опстану. Ипак када им додајемо храну покушавамо да спасемо и та друштва. Јер ти сујета каже како ћеш да напишеш на форуму да су ти неколико друштава угинула јер сама нису способна. Јер је уобичајена пчелараска флоскула да је пчелар увек крив. Требало би да буде крив и зато што је оставио лоша друштва. Ту сад улазимо на клизав терет експериментисања где нисам искусан али тачно осетим како нека друштва раде као 'докса' а друга нису таква. Да не ширим јер је то субјективни осећај од две године искуства који мало шта говори. Ипак...

Елем не мислим да је ово подручје крај Дунава другачије него код Вас у Новом Милошеву. Тамо је и за нијансу хладније. Кад дува кошава дува и на Дунаву. Ви имате репицу у пролеће а мислим да овде има довољно воћа за развој.
Не мислим ни да су се ове пчеле генетски развиле да им треба погача.
Ако бих себе правдао могао бих да напишем да сам почео да пчеларим у две тешке године у пчеларству и да нисам још дочекао ту једну од пет добру годину.
Мада сам увек престрог према себи.
Најважнија је предикција, предвидети утицај временских прилика на степен развоја друштва и реаговати адекватно.
Мислим да је Горан добар у томе а то сам утврдио из наших повремених разговора. За то треба искуства, додатних информација са терена од других пчелара али и оног финог 'шлифа' да се све то претвори у адекватно деловање.
До пре пар година сам само гледао у небо и саосећао са сељацима.
Када сам наследио земљу и посадио воће гледао сам да ли пада киша или пече сунце. И саосећао и са сељацима и са самим собом.
Када са добио пчеле то је отворило мени непознате просторе. Није то више само временска непогода или киша што доноси живот. Није то сунце које пржи већ произвођач нектара.
Има ту много више него што се види на први поглед.
И даље саосећам сасељацима и самим собом али и са пчелама.

Најзад, надам се да ће зима да уради свој део посла и да ће бити хладно до краја јануара а волео бих и дуже. То ће сигурно помоћи пчелама.
У праву сте, ако су и имале легло оно ће изаћи. Претпостављам да ће онда клубе моћи да се домогне хране ако је има. Или барем те погаче.

Остаје да чекамо средину фебруара...

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #336 poslato: Januar 10, 2021, 12:04:13 »
"...subjektivni osećaj od dve godine iskustva..."

Zorane, jesi li ti stvarno početnik...ili nas ovde z...?! ;) :D

Bravo majstore!
"Biće to sve dobro" što reče Voja...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #337 poslato: Januar 11, 2021, 08:55:55 »

Хвала Душане.
Не одлучујемо само ми о свему али делујемо колико имамо простора и са вештинама које имамо.

А у овој поруци поставићу Војин одговор на фејсбук тему жичења ЕВ и РВ рамова и неизграђивања рамова саћем (воском):

''...пријатељу не смеш имати саћа више него што пчеле захватају својом снагом и величином. Онда све саће изграде и чак преко доње летвице изграде саће са обе стране. Не види се доња летвица од саћа и меда осим са доње стране када се окрене рам. :)
Ако има пуно простора и рамова који не покривају (пчеле(прим. аут. пор.)) онда не изграде саће до краја то јест до доње летвице. Уколико имамо више саћа од потреба онда само реметимо микроклиму и умањујемо принос меда у кошницу. :)
Благодарим...'' Воја Брстина

Веома добар одговор и савет који је написао Воја. О овоме сам и са Душаном причао када смо се сусрели. И о белим и тамним воштаним поклопцима на ћелијама у којима је мед.
Такође ако нема жица или штапића мед се тешко врца јер се саће ломи осим ако цео рам није скроз изграђен саћем.
Зими посебно када се восак стврдне постане крт и лако се ломи. Ако се тада рамови померају саће хоће да отпадне са рама ако није изграђено и рам скроз попуњен.
Ја сам хтео само да имам саће без жице или штапића и у ЕВ рамовима али мислим да ћу стављати један штапић у средини.
Штапићи на РВ раму раде посао.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #338 poslato: Januar 11, 2021, 10:51:42 »
Најбоље је имати и једне и друге рамове, са жицама и без њих. Са жицама рамове које желимо и планирамо да врцамо а оне што желимо да исецамо саће у тегле или продајемо целе рамове они не би требали имати жицу. Неће се кидати и ломити ни једни ни други ако се испоштује ово што сам писао а Зоран пренео поруку, о количини саћа..
Заправо сада да допуним поруку, може се имати и више саћа али само ако је оно изграђено и попуњено медом. Оне рамове са затвореним медом на пример два горња наставка не треба уопште рачунати ако су рамови у њима попуњени како треба и саће састављено и преко доњих летвица. Тада се у наставак испод може додати тих неколико рамова без основа пчелама на изградњу и пуњење а она два горња наставка можемо занемарити и ми и пчеле јер када их пчеле напуне и затворе воштаним поклопчићима око њих више нема никаквог посла. 

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #339 poslato: Januar 12, 2021, 08:42:05 »

Једина добра ствар код непопуњених рамова саћем и без жице или штапића је да се зими лако откаче и отпадну са рамова.

Онда такво саће мора да стоји у кући и да изиграва слаткише. Док га буде :).

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #340 poslato: Januar 14, 2021, 14:14:52 »
Beogradsko Udruženje Pčelara

Za sve one koji su zainteresovani da prate predavanje renomiranih stručnjaka Sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 14.01.u 18h mogu to uraditi klikom na link

https://www.google.com/url?q=https://us02web.zoom.us/j/81088105317&sa=D&source=calendar&usd=2&usg=AOvVaw2-IsXtAh1B5adQwm8wIBs-                 

Prvo predavanje će održati Prof. dr Zoran Stanimirović, šef Katedre za biologiju Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.
Naziv predavanja: Gubici pčela i Kolaps pčelinjih zajednica- Colony collapse disorder (CCD).

U nastavku sledi Prof.dr.Jevrosima Stevanović, Katedra za biologiju Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.
Naziv predavanja Endoparaziti  Nosema i Lotmaria njihov doprinos pojavi Kolapsa pčelinjih zajednica

I na kraju će nam predavanje održati Docent dr Uroš Glavinić
Šef Laboratorije za genetiku domaćih životinja, divljači i pčela
Katedre za biologiju, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu.
Tema njegovog predavanja je Krečno leglo, americka i evropska trulež i virusne infekcije pčela, kao faktori koji dovode do gubitaka pčelinjih zajednica.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #341 poslato: Januar 15, 2021, 09:08:19 »

Одгледао сам синоћ цело предавање иако је трајало више од три часа. Део предавања доцента др.Уроша Главинића је био одличан и требало би га имати или бар погледати још једном. Ако неко има снимљено ово предавање било би добро да га постави на форум. Поздрав.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #342 poslato: Januar 16, 2021, 15:17:11 »

Урадио сам брзи поглед на пар друштава и два су почела да користе погачу а оно због кога сам све ово и урадио није. Мада су пчеле испод погаче.
Ово је фотографија оног најслабијег друштва:

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #343 poslato: Januar 16, 2021, 16:23:13 »
Нисам гледао.
Присуствовао сам сличном предавању Проф. Станимировића, Уроша Главинића и не знам ко им још трећи беше из екипе са Вет. Факултета из Београда, готово исте теме.
Предавање је било одлично и чуло се доста нових информација.

Одгледао сам синоћ цело предавање иако је трајало више од три часа. Део предавања доцента др.Уроша Главинића је био одличан и требало би га имати или бар погледати још једном. Ако неко има снимљено ово предавање било би добро да га постави на форум. Поздрав.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #344 poslato: Januar 16, 2021, 18:20:22 »
Нисам снимао предавања али сам направио снимке екрана. Мислим да сам код Уроша прескочио део о европској трулежи легла јер ми се угасио рачунар.
Од снимака екрана сам направио .пдф фајлове па их на доњој адреси можете погледати и скинути ако вам се свиђа.

Урош Главинић:
https://files.fm/u/9ezts5d5v

Зоран Станимировић:
https://files.fm/u/4srhpd9jp

https://files.fm/u/m4kce2gfy

Надам се да професори неће замерити.