Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205923 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #360 poslato: Januar 21, 2021, 18:19:42 »

Мислим да ће неколико следећих дана бити топлије. Пчеле ће претпостављам да прикупе храну и да је приближе гнезду односно леглу. Претпостављам да ће још више да крену са леглом. Нисам планирао да сада отварам кошнице. Можда само одозго да видим погаче али шта би ми то говорило?
Сутра ћу да се пешице пробијем до пчелињака. Пре свега идем до колибе и воћњака.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #361 poslato: Januar 21, 2021, 18:30:37 »
...оном ко мало зна њему свако и Бог може бити.
😁😁😁

Војо да ли ти желиш да направиш уживо предавање? Да не слушамо оне, који по теби салбије разумеју пчелињи свет, него да чујемо праве ствари.

Да направимо уживо састанак преко зум апликације?
Предавање би трајало 40 минута, толико је ограничење зума за састанак, а после би се продужило преко истог линка.

Нека колеге предложе о чему би Војо причао.

другарски поздрав

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #362 poslato: Januar 21, 2021, 21:04:54 »

Онај дебатни клуб на јутјубу заборавите... досадно и незанимљиво за мене.

БУП предавање ће бити постављено на њиховом јутјуб каналу.
Ја сам направио .пдф документ са приказима екрана:

https://files.fm/u/vtyz4dm4t

Van mreže Zoran Ristovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanovo
« Odgovor #363 poslato: Januar 21, 2021, 21:45:09 »
Zdravo imenjace,
i ja sam se po prvi put ukljucio u takav vid predavanja zahvaljujuci linku koji si postavio. Hvala za inicijativu.  Sto se tice predavanja nisam kompetentan da ga ocenim. Covek moze uvek nesto da nauci. Mene je i zanimala tehnika online predavanja. Kad mogu ovi nasi djaci i celo skolstvo pa sto ne bi mogli i pcelari. Zelim da kazem da takve tehnicke mogucnosti imamo vise manje svi i treba da iskoristimo. Na nivou ovog foruma je prava steta da se ne organizuje nesto ovako. Ne mora to samo da bude ozbiljna forma predavanja naucnog karaktera. Moze i jedno online druzenje, kao sto je znalo da se dogodi tokom sajma pcelarstva, a tema je slobodna. Vreme sajma nam se blizi samo ga verovatno nece biti. Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #364 poslato: Januar 22, 2021, 01:52:09 »
...оном ко мало зна њему свако и Бог може бити.
😁😁😁

Војо да ли ти желиш да направиш уживо предавање? Да не слушамо оне, који по теби салбије разумеју пчелињи свет, него да чујемо праве ствари.

Да направимо уживо састанак преко зум апликације?
Предавање би трајало 40 минута, толико је ограничење зума за састанак, а после би се продужило преко истог линка.

Нека колеге предложе о чему би Војо причао.

другарски поздрав

Камо среће да смо ми на том нивоу да схвтимо и разумемо шта нам треба.
Далеко смо ми од самих себе и требаће много времена да се пронађемо. Много нас јасније виде други него што сами себе видимо а ми заправо нити сами себе видимо нити желимо да се видимо. То што ти предлажеш, то је одлично да је време у коме се налазимо нормално.
Штете које сами себи правимо увлачећи младе пчеларе на пут штете и неизвесности су огромне.
Код несе се фаворизује све што не треба ни да се именом помене.
Нуди се све што не треба ни непријатељима понудити.

Да кажеш младим пчеларима јавно на предавању да и књиге и предавачи воде у пропаст из које се тешко излази, како ће они то да схвате. Највећи број њих ће рећи е сад си се ти нашао паметан да кажеш како ништа не ваља ( а ја заправо не кажем да баш ништа не ваља) и да они који челаре са ДБ, ЛР, Фарар и другим кошницама не раде како треба. А где то пише? Коју си ти књигу написао па да докажеш то што причаш?
Управо тако највећи број тих младих ( изгубљених генерација) одгајаних у болесном друштву током последњих 7-8 деценија доживљавају било шта што од било ког "кућног сина,  мајчиног домаћина" ( тако их или нас Матија назива у поеми Ниси ти више мали) у данашњем времену.

Гледам их само како су зрели и како су нормални када се смеју док Матија рецитује у Бечеју поему Богојављење. Још је ту на том скупу сигурно изабран најбољи слој из генерација.
То смо ми данас, Лидл генерације...
Кога чему учити у пчеларству, једино да се прекрстим у неког Јохана или Жозефа и да одем на Нови Зеланд или Канаду, Минхен,  Лондон или Брисел е онда би то било србима интересантно да чују уживо, Јоханов видео пренос из Франкфурта.

Да закажем један такав видео пренос, да се прерушим у Јохана,  :D :D :D све са преводиоцем е тада би 99% српских пчелара све своје послове оставило и чекало тај фамозни пренос, не би ли макар нешто ново чули од Јохана, а од њега се увек надају великом напретку.  :D :D :D Нигде не би било слободног места као што га није било на Београдском сајму претпрошле године када је тамо неки немац држао некакво предавање српским пчеларима.     :D :D :D 

Ето, тако је то... Ко још очекује да било шта домаће може бити боље од америчког и немачког.

Када се рушио тај берлински зид 9. новембра 1989 и то нам приказали на телевизији ја сам одмах рекао готово је. Почиње рат за мање од годину дана. Ујутро сам устао у четири сата и отишао 500 километара далеко тражећи место да сместим своју породицу на сигурнији терен. Погрешио сам, рат је почео након годину и по дана. Одлично сам знао сваког политичара и сваку изјаву сваког од њих, од осамдесетих па на даље све до самог рата. Пратио сам мноштво политичких магазина са свих страна  а нисам се никад бавио политиком. како сам тада знао и имао јасну слику о стању свих народа и народности, стању и определењу свих страних  амбасада и држава, стању и могућности источних балканских држава и њихову историјску опредељеност, тако данас на исти начин видим наше данашње стање. Наш однос према нама самима, начин на који пишемо, начин на који размишљамо и све остало не допуштају ми да причам онима који не желе да било шта о домаћим вредностима чују.  Могу многи и да саслушају али до њиховог мозга то углавном не допире.
На жалост стање је управо такво.
Доћи ће ваљда и неко боље време, погледаће ваљда и нас некада Бог.

Поздрав драгим пријатељима...               

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #365 poslato: Januar 22, 2021, 12:54:13 »
Неће Војо пчелари да слушају о Берлинском зиду него о твојој кошници. За почетак можеш да нађеш неколико пчелара који су прешли са других кошница на РВ.
Као што је Душан. Па да кажу како им је било а како им је сада.
Па да испричаш како пчелариш у Банату а како тамо на брду.
Да замолиш неке врсне пчеларе са овог форума да и они кажу коју реч. Наградиш их са по којом флашом брстивара или војвира и сви задовољни.
Тако се шири добар глас о твојој кошници.
Мада одличну промоцији раде и Туцаков, Татомиров, Станковић и госпођица Бојовић.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #366 poslato: Januar 22, 2021, 13:56:02 »
Опет поглед са погрешне стране.
Није ово моја кошница него ваша.
А ја да сипам у празно решето не вреди.
Ја сам свој део посла урадио а на вама је преузмете обавезе и идете даље.
Колико видим мало је оних који своје обавезе доживљавају као обавезе.
А мени је свеједно. Још бих требао и ваше обавезе да стављам на своја леђа.
Идемо даље, па докле стигнемо... 😁😁😁
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #367 poslato: Januar 22, 2021, 20:32:03 »

Данас топло време и сунце али дува прилично јака кошава. Пчеле нису излазиле. Ресе леске су почеле да се повећавају али нису се опустиле. Далеко од тога. И не на свим сортама.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #368 poslato: Januar 24, 2021, 09:10:55 »
Да оставим овде као неку врсту подсетника:

Пчелари су веома досетљиви људи. У ово тешко време када су окупљања ризична организују се дружења преко интернета.
На све стране се најављују предавања и дебатни клубови. Професор са другог форума је сам платио зоом апликацију за месец дана. Радујем се несебичном делењу знања.
На фејсбуку се такође договарају дружења. Једно од таквих је у групи У свету пчела у коју се морате пријавити:

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #369 poslato: Januar 24, 2021, 13:38:35 »
А ја већ недељу две размишљам да изађем из неких група.
У многим групама којекакви шалабајзери надмено и усиљено спроводе којекаква терор.
Чак и почетници себи дају за право да безочно нападају и вређају оне од којих би требали да уче.
А ова он лајн предавања то може да прође код "првачића и дечице из предшколског пчеларског узраста".
Имам ја таквих из предшколског узраста чији рад посматрам већ 15 и више година.
Њима је све интересантно а када отворе кошницу зову Бога у помоћ јер не знају шта даље.
Треба господа увек позвати у помоћ али ако се сам не потрудиш да Бог може да ти помогне, онда те ни Бог не чује и не види.
Знају они, такви, обути сами ципеле, завезати пертле, слушати васпитачицу , седети у клупици, дочекати ужину, обући јакницу и рећи довиђења.
Али никад та прва слова да науче, да почну склапати речи па и реченице.

Гледају они цртаће и чекају сутрадан нове али време, треба много времена до прве речи и прве реченице.
Благодарим...

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #370 poslato: Januar 24, 2021, 16:07:58 »

Данас био у градини и посадио лука... сребрни и жути. Погледао кошнице на тренутак. Из неких провирује понека пчела. Било је сунчано али је то зубато сунце. Дува ветрић тако да није најпријатније.
Још пар дана па ће живот да почне да креће из зимског сна.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #371 poslato: Januar 24, 2021, 20:27:52 »
Зоране ти нам рече да имаш легла у неким кошницама.
Данас сам причао са неким човеком који има ДБ и РВ кошнице а његов учитељ има ЛР око 20 кошница и око 130 Родних Воја.
Каже прегледали су кошнице да би утврдили присуство легла.
У ЛР и ДБ кошницама каже да има легла на по два рама а у Родном Војама нормално зазимљеним  нема уопште легла. Има у оним које су зазимљене на =едан наставак и то по један рам.
То је због директног продора светлости и топлог ваздуха на клубе које је близу влажне подњаче.

Ето, мало информација за размишљање и за тебе и све друге драге колеге.
Поздрав драгим пријатељима...

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #372 poslato: Januar 24, 2021, 21:48:23 »
 Нема Војо те приче и савета на ниједном предавању.

Могуће је да је због продора светлости. Та кошница се састоји од РВ и ЕВ изнад где је цео ЕВ био пун хране. Ту се храна преполовила, пола ЕВ рамова је било празно а клубе у РВ. Само сам померио пуне ЕВ рамове са храном изнад клубета. Мада је она окренута ка северу.

У РВ са два наставка цео наставак пун хране а ту нисам ништа ни гледао.

О ЕВ кошницама на три наставка сам писао да је било мало хране. Ти сам ставио погаче. У неким је било довољно хране.

То би за зазимљавање значило најмање три РВ наставка или два РВ наставка и дубока подњача или празан наставак испод. И укрштање рамова и остављање сунђера на улазима да могу две пчеле да прођу. Барем за моје услове поред Дунава.

Војо да ли ви остављате улазе широм отворене?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #373 poslato: Januar 25, 2021, 12:56:45 »
Код мене су улази исти као у летњем периоду.
Не сужавам лета.
Поздрав...

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #374 poslato: Januar 26, 2021, 16:07:12 »

Као што сам писао саће ЕВ рамова без жице или штапића може да се поломи или оштети при врцању ако саће није изграђено целом површином рама.
Зато сам одлучио да у ЕВ рамове уградим штапић. Такви рамови без сатних основа ће пчеле да користе за складиштење меда а ја као мед у саћу.
У РВ рамове уграђујем два штапића који раде одличан посао.