Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 401797 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #285 poslato: Avgust 15, 2014, 23:56:03 »
 :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #286 poslato: Avgust 16, 2014, 20:53:14 »

Danas vaga u plusu 1kg od zadnjeg merenja 14.8. . Na ramovima ima dosta "zvoncica" lepo obradjenih. Definitivno je u pitanju nektar,danas sam video da ima dosta cveta seruse cak sam video i majcinu dusicu koja cveta.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #287 poslato: Avgust 30, 2014, 23:41:52 »
Mislim da fotografije ovih matičnjaka potpuno oslikavaju stanje i raspoloženje društava. Brojnost i održavanje matičnjaka je kao u proleće. Pčele i dalje grade zaperke u praznom prostoru, što je vrlo zanimljivo. Do sada se nikada nije desilo da ulazimo sa proizvodnjom mleča i u septembar.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
« Odgovor #288 poslato: Septembar 12, 2014, 07:58:19 »

Juče vaga u plusu 1kg. Pčele opsedale mrtvu koprivu. Ukrasni aster počinje da cveta.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #289 poslato: Septembar 12, 2014, 11:01:15 »
A sta je sa kisom i Ivane na kojoj nmv si otprilike?

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
« Odgovor #290 poslato: Septembar 12, 2014, 14:29:15 »

Kiše je bilo prošle nedelje u više navrata, ono što fali je sunce.Juče više sunca i odmah osetan unos. Nadmorska visina oko 350m.

Van mreže Radisa Zdravkovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
« Odgovor #291 poslato: Septembar 12, 2014, 15:57:29 »
Lep i sunčan dan i odličan unos polena

Pozdrav iz Naupare kod Kruševca

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #292 poslato: Novembar 08, 2014, 21:11:20 »
Danas je bilo toplo. Pojavio se problemčić :) u vidu pojilice. Pojilice su bile, praktično potpuno neposećene poslednjih mesec dana. Danas je več bilo prilično pčela na vodi. To je jasan znak da se u nekim društvima pojavljuje leglo. Pregledom par košnica to se moglo i videti.

U travi koja je nedavno pokošena opet ima cveta. I zanimljivo je da je cvetao ljutić.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #293 poslato: Novembar 09, 2014, 20:25:00 »
Danas se jako lepo vodelo koliko brzo maslačak otvara cvet u odnosu na jučerašnji dan kada ga je bilo manje u cvetu.

Na slikama se vidi koliko je već uneseno polena od maslačka i koliko ga ima u preradi u pergu. Koliko će ga ostati kao perga, zavisi i od mogućnosti da ima legla. U ovom društvu ima dva rama legla (PM ram) i to velike površine. Tako da treba paziti i na potrošnju hrane.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #294 poslato: Novembar 10, 2014, 08:52:10 »
Dragane koliko je to dobro ili loše da sada u ovo vrijeme pčele luduju po vani i prave novo leglo?

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #295 poslato: Novembar 10, 2014, 17:54:50 »
Dragane koliko je to dobro ili loše da sada u ovo vrijeme pčele luduju po vani i prave novo leglo?
Мислим да је садашње легло малтене погубно,наравно ако зима буде као лане све ќе бити нормално,али ако није и ове године буде оштра
онда имаќемо пилиќе за бројање!(надам се да Шоле не замера,што сам дао своје мишљење)

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #296 poslato: Novembar 10, 2014, 22:41:49 »
Ako je društvo dobro snabdeveno hranom onda neće biti problema. Do sada nikada nisam prometio da pčele imaju problem ako ima kasnog legla i ako ima hrane. Baš suprotno: uvek je društvo bilo nešto jače kada to leglo izađe.

Sve zavisi kakvo će vreme biti u nastupajućem periodu. Nemaju leglo sve košnice, ali ima naznaka da pripremaju ćelije za zaleganje.

Veći problem od postojanja legla sada je med koji u najvećem broju slučajeva potiče od prihranjivanja i kao takav ne kristališe. Pčele ga uvek više troše u nekim nepredviđenim uslovima i pre su u situaciji da dođu i do gladovanja, tamo negde krajem zime. Svako trajno uznemiravanje pčela nije dobro (kao što je npr. čuvena pogača „za svaki slučaj“).
Primer su one "rupice" koje su pčele odmah izbušile na medu, kada su uznemirene, jer sam predugo držao otvorenu košnicu.

A da je dobro da sada bude legla, nije. Bolje je da pčele miruju, ali to ne možemo da im sredimo. Vreme je takvo kakvo je.

Primer na slikama je društvo koje ne bi trebalo da ima nikakvih problema iako ima legla. Zazimljeno je u samo dva polumedišta, ima hrane u oba (u gornjem su puni ramovi osim jednog rama do zida koji ima dovoljno hrane, ali je nepoklopljen med), pčela ima sasvim dovoljno i na slikama se vidi da pčele odlično izgledaju. Čak i izletnice ne deluju iznureno, već i one izgledaju odlično (pčele na slikama koje unose polen). Leglo je odlično hranjeno i vide se i krupnije larve u obilju mleča.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #297 poslato: Novembar 10, 2014, 23:42:26 »
S obzirom da sam „nahvalio“ ovu košnicu i po pitanju stanja pojedinačnih pčela i celog društva uopšte, dodaću još da je ovom društvu 20. avgusta oduzet sav med (više od 30 kg meda) i da je samo tokom vađenja mleča dobijalo nešto meda, a kasnije je sva prihrana bila sirupom i naravno, ono što su mogle doneti iz prirode je umešano u ovu „smesu“ koja se vidi u ramovima.

Ovo nikako nije preporuka da se oduzme sav med i hrani. Jednostavno sam je kasno ubacio u proizvodnju mleča, jer je tada imala neverovatnih 16 poluramova legla, pune površine, bila je prepuna pčela i hteo sam da to iskoristim na neprimeren način. Takođe, samo tako sam mogao da je "držim na oku" jer je ta količina legla u to vreme bila neprimerena. Kasnije je izvršila tihu smenu (obe matice su i dalje tu, ali nije samo to uzrok postojanja legla jer ga ima i udrugim košnicama).

Druga stvar koja je bitna je da nije korišćenja tehnika primerena hranjenju svinja sa sipanjem punih kofe sirupa. Društvo je dobijalo uglavnom onu džezvu koju koristim i koja zahvata 0,45 l. Samo povremeno je sipano po dve, ali i to je bilo retko. Prihranjivanje je trajalo do polovine oktobra.

Što bi rekli stručnjaci koji eskserimentišu sa nekim davno poznatim stvarima, pratićemo dalje stanje i redovno izveštavati. U sličnoj situaciji je bilo jedno društvo koje se verovatno izrojilo i ono nije imalo „sreće“  :D da otmem sav med: nije ga ni donelo. Negde u poslednjoj dekadi avgusta sam je pogledao i čak iako je bilo lepog unosa u toj košnici je bilo ukupno! samo oko pola kilograma nepoklopljnog meda i takođe preveliko leglo. Ona je praktično svu zimnicu „obezbedila“ prihranom. Pratićemo i nju.

Van mreže Milanko Lešević

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Koprivnica
« Odgovor #298 poslato: Novembar 11, 2014, 07:38:55 »
danas sam pregledao sve košnice,i iznenađen sam i prijatno i neprijatno.pčela ima od 7-8-10 ulica.legla nema.nepoklopljenog meda ima duplo više nego pre mesec dana skoreo svi ramovi su dupke puni meda.čak i oni ramovi na kojima treba da zimuju su puni do zadnje ćelije(zanima me kako će da formiraju klube na medu).čak i jedan roj koji je formiran krajem juna(nije toliko jak),ima malo nepoklopljenog meda.odakle im ovoliki med?kasnije sam saznao da je brat(čiji je pčelinjak udaljen 20 m.)imao problema sa grabežom.i još jedan rođak isto.nalaze dosta mrtvih pčela ispred njihovih košnica-pa sam posumnjao da su moje pčele lopovi.krivo mi što će im oštetiti društva,pa se bojim da im ne uginu tokom zime.nije mi jasno  zašto su sve moje košnice(imam ih 5.)isto postupile,a nisu otimale med jednom mom slabijem roju, i sve su prepune pune meda,da bih sad mogao da iscedim oko 10 kg.i da im ostane za zimu.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #299 poslato: Novembar 22, 2014, 17:54:39 »
http://i.imgur.com/nSUOZv9.jpg
Dnevni izveštaj sa pčelinjaka

http://i.imgur.com/OCSNXID.jpg
Dnevni izveštaj sa pčelinjaka

Nije bas izvestaj sa pcelinjaka ali je u vezi njega ,danas uradjeni razboji za armiranje,moj izbor je manji sa jednom satnom osnovom,kompatibilan i lako se radi.
Da nebude da je to moj izum video sam opis u zadnjem  (mislim ) Pcelaru pa  ajd da ga napravim i vidim da li radi kako treba i mogu reci da je ok.