Prisilni rojevi, veštački, nikot, jenter, miler... Ima još... U 21 veku u eri mikro kamera i raznih tehnoloških čuda još niko nije snimio maticu kako polaže jaje u matičnjak... Literatura i nauka kaže da polaže, neki tvrde da pčele prenose jaja ili larve... Lično sam se uverio da pčele prenose jaja ili larve što ne isključuje mogućnost da i matica zaleže... Znači ako pčele prenose jaja onda sve teorije o nastanku matičnjaka padaju u vodu!
Želeo sam ovo da objavim na "dijabetičarskoj" temi, ali deda-Miško stalno provocira, pa ću ovde.

Ovo mi se dešava već drugi put ove godine, ali sam sada i snimio...
Citiram svoju poruku od 15.08.2017. sa drugog foruma:
Napravljen novi roj, sa ramovima legla i pčelama iz tri košnice, po konfiguraciji:
SO + izvrcan ram + RL + RL + SO +RL + RL + SO + RL + RL
( RL = ram sa leglom )
Par sati kasnije, dodata mlada, oplodjena matica, umazana medom, direktno na satonoše. nekoliko dana kasnije, na ramu iz kojeg je izvrcan med, pojavio se otvoren matičnjak sa larvom. Ostale ćelije su bile popravljene i nezaležene, ali su pčele već imale nekog unosa. Nisam imao kod sebe aparat, a u prošli četvrtak, dva dana kasnije, matičnjak je već bio zatvoren.
Danas ću da ga porušim, obzirom da mlada matica dobro radi, te da je kasno za uzgoj i oplodnju nove, a videću, ako mogu da napravim još par snimaka.
Ponavljam, još u junu, u drugoj košnici mi se takodje dogodilo da se pojavio zanešeni matičnjak na novoizgradjenom ramu, na kojem nije bilo drugog legla.
Za mene lično više nema dileme.
Ostaje samo pitanje zbog čega to pčele rade u novoformiranim rojevima...I mala nedoumica da li su prenele jaje, ili larvu.
Po vremenskom okviru, u kojem se sve dešava - glasam za larvu.
Priložiću sliku tog matičnjaka, kao i onog, što sam zatekao tog dana, kada sam pisao poruku.
Ja sam ukapirao, a da li vi imate kakav zaključak u vezi zacrnjenog?