Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543304 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Selo Jasenica
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2025 poslato: Novembar 15, 2017, 18:40:16 »
Temu o udesetostručavanju pčelinjaka sam pročitao još pre nego što sam postao član foruma. Tema je detaljna i sjajno je gospodin Voja opisao sve postupke. Ali izneću samo svoje, subjektivno mišljenje a to je da je meni malo nerazumljiva zbog velikog broja detalja. Da postoji neka skraćena verzija prilagođena početnicima, bilo bi super. Ja mislim da se najviše rojeva može dobiti od Eko Voje, ako se leglo razvije na 3-4 nastavka, moglo bi se dobiti mnogo manjih rojeva npr. meni omiljenom Sommerfordovom metodom? Mali ram, mnogo rojeva. Pozdrav svima!

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #2026 poslato: Novembar 15, 2017, 19:21:04 »
Milane, prva cetiri koraka koja je Vojo opisao su sasvim dovoljna i lako izvodljiva ako hoces recimo tri nova roja...Procitaj i fokusiraj se samo na njih..

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2027 poslato: Novembar 15, 2017, 20:41:04 »
Temu o udesetostručavanju pčelinjaka sam pročitao još pre nego što sam postao član foruma. Tema je detaljna i sjajno je gospodin Voja opisao sve postupke. Ali izneću samo svoje, subjektivno mišljenje a to je da je meni malo nerazumljiva zbog velikog broja detalja. Da postoji neka skraćena verzija prilagođena početnicima, bilo bi super. Ja mislim da se najviše rojeva može dobiti od Eko Voje, ako se leglo razvije na 3-4 nastavka, moglo bi se dobiti mnogo manjih rojeva npr. meni omiljenom Sommerfordovom metodom? Mali ram, mnogo rojeva. Pozdrav svima!

Милане пријатељу, има ту у пчеларству мноштво необјављених стања о којом никада нико није писао.  :D

Ево на пример; када поставиш ројеве Еко Воје у једном наставку и измешаш их са ројевима Родне Воје, једна Еко па једна Родна па тако редом,  младе матице са свадбеног лета које изађу из нуклеуза Еко Воје углавном греше и враћају се већином у нуклеузе Родне Воје.  :D :D :D

А никада се младе матице из нуклеуза Родне Воје не враћају у нуклеузе Еко Воје, ту нема грешке....  ;)

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #2028 poslato: Novembar 15, 2017, 20:43:58 »
Vojo, biće ovo kratka zima za sve informacije koje treba da podeliš sa nama. :)
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
« Odgovor #2029 poslato: Novembar 15, 2017, 20:52:46 »
Hvala Vam gospodine Vojo što sa nama delite ovako zanimljive stvari iz pčelarstva! Veliki pozdrav!  :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2030 poslato: Novembar 15, 2017, 21:00:13 »
Ово сам вам могао пренети и пре две три године али ето, нисам се сетио..

Хвала на лепим речима...  :D

На оном спосовом форуму појединци би ме одмах напали и попљували и тражили доказе, где сам и коме ја то показао.
Смета им све што долази од мене ( појединцима) ...  8)

Хвала Богу па постоји овај форум где можемо мирно и културно да размењујемо знања и информације.  :D

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
« Odgovor #2031 poslato: Novembar 15, 2017, 21:14:26 »
Haha, jasno. Ja još uvek nemam svoju zemlju, ni registrovano gazdinstvo, pa zbog istih razloga još uvek ni registrovan pčelinjak, pa nisam član ni SPOS-ovog foruma, ni SPOS-a mada planiram da se priključim udruženju ovde u Valjevu samo zbog pčelarskog časopisa. Ne volim lično sve te velike, konvencionalne organizacije bez duše, gde nema istinskog zastupanja pčelarstva jer sve mi više liči na kompanijski model sa upravnim i nadzornim odborima nego na sistem koji zastupa pčelare i njihova domaćinstva. A tek te forume gde ne sme ništa da se pisne mimo starih uvreženih mišljenja i tehnologija.
Ovde možemo diskutovati bar o istinskom pčelarenju i to bez cenzure. I koristiti blagodeti srpskih inovacija poput RV i EV. Pozdrav iz kišovitog i hladnog Valjeva!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2032 poslato: Novembar 25, 2017, 02:44:29 »
Sto bi rekao prof. Kosta Vujic, vidim ja majkana da narucuje poloske, a onda polako, ko gospoce, ram po ram.......

Може Зоко пријатељу и рам по рам и са Родном Војом и још лакши рамови. Сваком пензионеру у каснијим годинама биће лакши рам РВ од рама полошке. Био сам пре више година код једног деде који ради са полошкама и када је било врцање меда на око 30 његових кошница било је за њега великих мука са полошкиним рамовима. Још онда сам му рекао зар ти не било лакше да си радио са рамовима Родне Воје... Чича је после увео ЛР а не РВ и ако му је РВ лакша и сигурнија за рад. Ипак остао је у мањини јер је више од две трећине осталих пчелара у окружењу кренуло у рад са РВ кошницама.

Не мора увек да се скида цео наставак Родне Воје тежак око 22-25 килограма меда ( када је добро попуњен) ови мало старији могу и да раде са рамовима или да рам по рам изваде из медишта и скину празно медиште и онда полако. Лакше им је држати и скидати пчеле са медних рамова РВ него са полошки. Мање зноја и мање муке.

За млађе опет је лакше и брже да тај медни наставак скину одједном а и та три РВ медишна наставка носе више меда него 2 ЛР и свакако да је са њима много лакше радити него са ЛР.

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #2033 poslato: Novembar 25, 2017, 16:29:14 »
[quote author=Vojo Brstina 

Edi prijatelju, ako misliš ozbiljnije da kreneš u proširenje pčelinjaka sa RV košnicama ja bih ti savetovao da sadašnje zajednice pripremiš i voziš na bagrem, pa na bagremac, pa lipu pa posle nazad u stacionar na suncokret. Za ovo ne treba neko veliko iskustvo a dobiju se bolji finansijski efekti nego da sam trošiš vreme na proizvodnju rojeva.

Поздрав Војо,
Све је јасно до припреме пчела за багрем,али ако планирамо у нашим крајевима да идемо на пашу уљане репице,шта онда?....
У време кад креће уљана репица већином немамо развијене заједнице,имамо око легла сируп којим смо прехрањивали пчеле,легло нам је у нејвишем наставку,евентуално смо спустили које рам легла да би матица проширила легло или смо ротирали два највиша наставка да би матица прешла у онај други..
На који начин ћемо формирати кошницу за наступајућу пашу уљане репице...ако ограничимо матицу на први као пред багрем имаћемо много мање легла и мислим да ћемо ослабити заједницу,још ако ућемо у блокаду матице ?
На који начин да поступамо ако се одлучимо на селење заједница на све ове паше које си поменуо....

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2034 poslato: Novembar 25, 2017, 17:03:05 »
Миро пријатељу мој добри,
ако желимо да развијамо заједнице у нашим климатским условима онда морамо да их до почетака цветања уљане репице оставимо у једном наставку. То је обично тај горњи наставак.
Прво проширење за наше пашне услове можемо извршити на 5-6 дана пре почетка цветања уљане репице додавањем једног рама у центар легла.
На самом почетку паше можемо заменити два горња наставка када су нам заједнице на око 7-8 рамова легла.
На великим пчелињацима најлакше је изврити замену тих наставака и омогућити пчелињим заједницама да матици припреме тај горњи сада празан наставак са тамнијим рамовима по средини подигнутог наставка, да би их матица могла залећи.
Пчеле врло брзо ако је топло време у горњој зони попуне мед око рамова у које матица залеже ново легло...

Стижу гости, па морам прекинути. Настављамо касније... Поздрав...

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2035 poslato: Novembar 25, 2017, 17:21:11 »
На који начин формирамо медиште,да ли та два наставка са леглом спуштамо на подњачу ,шта радимо са оним празним наставком који је зимовао на подњачи...схватио сам да у пашу уњане репице улазимо са два наставка као плодиште?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2036 poslato: Novembar 25, 2017, 22:10:43 »
На који начин формирамо медиште,да ли та два наставка са леглом спуштамо на подњачу ,шта радимо са оним празним наставком који је зимовао на подњачи...схватио сам да у пашу уњане репице улазимо са два наставка као плодиште?

Да Миро, у пашу улазимо са једним плодишним наставком  који је на врху и затим након пар дана када је топло време извршимо замену наставака и пуштамо да се легло шири на та  два наставка а доле на подњачи свакако имамо тај трећи наставак ( бивше прошлогодишње медиште.
Када пчеле за неких десетак до петнаест дана прошире легло на неких 6+6 или на 7+6 рамова тада је време да онај доњи медишни наставак подигнемо на врх. У њега пчеле свакако пуне мед ( ако је паша добра и време лепо) и сада када га подигнемо горе пчеле ће наставити да га пуне. Управо сада на самом крају паше заједнице ојачају и стекну се услови да пчеле доносе и прерађују значајне количине меда.
По некада уљана репица цвета и по месец дана (као ове године у мом крају у Банату) и пчеле могу да донесу значајне количине меда.

Паша уљане репице је углавном развојна паша и њен главни циљ је да обезбеди пчелама развој и проширење легла како би се пчеле припремиле за главну багремову пашу.
Пошто се паша уљане репице преклапа са пашом багрема неки пчелари остају на сигурној паши уљане репице која меди и на 15 степени док рани багрем у тим условима избегавају и припремају се за други багрем.
Ове године ко је имао пчеле на паши уљане репице и ко је остао на репици много је боље прошао него они који су оставили пашу репице и отишли на багрем који је углавном подбацио ( ретке су биле локације на којим је багрем медио).

Значи стално се треба прилагођавати условима и с стању на терену.

Три века испред света...

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2037 poslato: Novembar 25, 2017, 22:25:43 »
Хвала Војо,
Само још једно питање,када пчеле прошире легло на 6+6 или 6+7 рамова легла дижемо медиште на врх...е сад предпостављам да сада матицу блокирамо у први наставак,додајемо четврти и распоређујемо легло кроз све наставке,онако како радимо пред багрем....или на неки други начин.
Нисам до сада имао репицу у близини,ове године ће је бити..

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2038 poslato: Novembar 25, 2017, 22:38:07 »
Хвала Војо,
Само још једно питање,када пчеле прошире легло на 6+6 или 6+7 рамова легла дижемо медиште на врх...е сад предпостављам да сада матицу блокирамо у први наставак,додајемо четврти и распоређујемо легло кроз све наставке,онако како радимо пред багрем....или на неки други начин.
Нисам до сада имао репицу у близини,ове године ће је бити..

Управо тако Миро, када дођемо у ову фазу да нам је заједница развијена на 12-13 или 13-14 рамова легла сада матицу ограничавамо на први наставак, додајемо четврти и легло распоређујемо кроз 3-4 наставка. Ако имамо у плану да останемо још на паши репице и већ сакупљено доста меда од репице тај медишни наставак у коме имамо већ доста меда оставићемо на врх на четврто место и у њега не морамо подизати легло.

После врцања меда можемо поново вратити саће и кошницу и спремити за багрем.

Три века испред света...

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #2039 poslato: Novembar 26, 2017, 03:58:13 »
Bravo za pitanje majkane, pored stacionara na nekih 500 m. je posadjena tabla od 20 ha repice i nisam znao kako da radim, e sada je sve jasno..Jedino cega se malo bojim je da ce se preklopiti sa bagremom..