Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543183 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2205 poslato: Mart 23, 2019, 21:40:49 »
Поздрав Верољубе пријатељу.
Ево стиже одговор.
1.Прихрана сирупом?
Може да се крене са прихраном са првим крекетом жаба.
2. Количина легла у овом периоду?
И код мене је нешто слично са леглом.
На пример, прегледао сам данас мноштво кошница а на два постоља са 8 кошница избројао сам и количину легла коју сам проценио. На 8 кошница укупно 122.000 легла или око 15.250 ћелија по кошници.
То је отприлике у просеку близу пет рамова са 2/3 РВ легла.

Има и заједница са осам рамова легла али има и ројева са два или три рама легла. Сам Бог зна који је данашњи просек када сам око 120 кошница прегледао пре шест дана а данас и ако сам прегледао преко 60 кошница опет нисам све завршио.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Veroljub Ninković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Orašac kod Šapca
« Odgovor #2206 poslato: April 07, 2019, 20:53:40 »
Prekjuče, 5-og aprila, sam bio na placu na obroncima Cera, na parceli na koju nameravam da preselim košnice za bagremovu pašu. Slika u prilogu je mutna  jer je duvao jak vetar ali se uočava cvetna resica bagrema dužine oko 2 cm. A, bar tako neki tvrde, kada je ona te veličine, do početka cvetanja ostaje 15-ak dana. To, opet, znači da moje pčele ni ove godine neće dostići poželjnu brojnost za bagremovu pašu.
Najrazvijenije društvo ima 12 ulica pčela i 8 ramova legla. Ostala ni toliko.
Ne znam zašto; uzimljene su zdrave i očišćene, dobro su izašle iz zime, imale su polen počev od leske, imaju dobru voćnu pašu, dajem  im radi stimulacije sirup 1:1 od pre desetak dana... 

• Napredni član foruma
« Odgovor #2207 poslato: April 07, 2019, 20:55:54 »
Zaboravih da napišem: To najrazvijenije društvo ima maticu iz 2016 godine (jedan od 4 roja kupljena od Voje).

Van mreže Zoran Ristovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ivanovo
« Odgovor #2208 poslato: April 07, 2019, 21:24:54 »
Ovo je danas slikano na Umci:

...ovo bi trebalo da ide u temi: Bagrem 2019 ali ne mogu da obrisem pa molim admina da preseli ovu poruku. Hvala.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2209 poslato: April 08, 2019, 11:26:46 »
Верољубе пријатељу колико рамова легла имаш у просеку или колико је било у просеку у кошницама на твом пчелињаку тог петог априла?

Поздрав драгим пријатељима...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Napredni član foruma
« Odgovor #2210 poslato: April 08, 2019, 15:06:23 »
Војо,
У просеку 6 рамова легла. И јутрос сам им сипао топао сируп али више нећу. Шта сад вреди и да увећавају легло кад неће стићи за багрем.
Не знам да ли сам погрешио што сам их оставио на зимовању у селу Дреновац, 10 километара на север од Шапца, на 200 метара од Саве. А опет, није боље било ни прошле године испод Цера, у Б. Реци.
Леп поздрав из Шапца.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #2211 poslato: April 09, 2019, 09:55:51 »
Premestili smo stacionar sa cetiri RV u sam centar grada, cisto da probamo , sve ostale su ostale na starom stacionaru koji je na tri kilometra od centra u bagremovoj sumici od desetak ha. Te u gradu su odlicne, ni jedna nije ispod deset ramova legla, polena kao u prici i imaju bas dosta svezeg unosa. One izvan su nesto slabije ali bolje nego proteklih sezona. Bagrem me brine, nije ni blizu u odnosu na proslu god. bojim se da nije izmrzao.Uljane repica je krenula gore na stacionaru, jedna tabla od 20 ha. Pcelinjaku se ne moze prici koliko su ljute.

« Odgovor #2212 poslato: April 18, 2019, 07:36:03 »
Juce sam slozio pcele i ogranicio u donjii nastavak maticu, dobar je razvoj, krenuli su unosi sa repice. Medjutim ove god. se desilo nesto , prvi put za ove cetiri god. od kako imam RV. Uglavnom su zimovale na tri nastavka sa plodistem na vrhu, rotaciju sam uradio 5- og Aprila, srednji nastavak na vrh a ispod plodiste, kao i uvek. Medjutim, juce sam zatekao sl. situaciju, matice su se kod svih , spustile u donji nastavak na podnjaci i leglo je bilo u ta dva nastavka a u onom trecem na vrhu, su lagerovale med, vocni i sada repicu. Znaci , matice uopste nisu isle gore, nego su deponovale med. Cudno.

Van mreže Tanja Dopuđ

• Napredni član foruma
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Trešnja
« Odgovor #2213 poslato: April 22, 2019, 23:37:42 »
Stigla i moja košnica u subotu za Vrbicu!
Čovek od koga je kuplen roj je rekao da je društvo odlično i da sledećih 10 dana ne radim ništa sem kasnovečernje prihrane. Najpre sa 150 ml, ako odnesu za 24h sledeća 200ml, ako odnesu i to sipati 300ml i na toj kolićini stati. Svako veče sledećih 10 dana.
Postavili smo košnicu i otvorili leto. Odmah su krenule sa upoznavanjem okoline. U roku od 15 minuta počelo je donošenje polena! Fascinantno!
Nakon pola sata primetila sam na letu kako "moje" pčele pokušavaju da izvuku neke druge! Tata je rekao da je u pitanju grabež, i odmah smo smanjili leto na 2-3cm. Ubrzo se sve smirilo. Pčele od sinovca su na 30m od nas pa predpostavljam da su one u pitanju.
E, zbog toga ni tata ni ja nismo baš najbolje spavali. Čim sam došla u nedelju pala je odluka da pregledamo košnicu. To je moj prvi samostalni pregled košnice. Tata je gvirio preko ramena i pljuckao "pu, pu" :)
Tu smo konstatovali da sam roj dobila ne na 6, nego na 8 rama! Bila su dodata 2 sa so.
1. je bio pun meda.
2. med i zatvoreno leglo.
3. 99% izvučena so i na njemu ONA - lepa moja matica!
Srednji ( od uzbuđenje sam zaboravila da zapišem ) otvoreno i zatvoreno leglo, a videla sam i žuti i narandžasti polen :)
8. so izvučena skoro cela, deo prema centru košnice, a sa druge strane nešto malo.
9. nešto meda i zatvoreno leglo
10. pun meda
Pošto je tata zadovoljno klimao glavom, mislim da je to sve kako treba.
Pčele su radne i mirne. Poprskala sam satonoše Nozevojem ( tu mi trba malo prakse oko prskalice ), skrojila karton preko hranilice i poklopila košnicu.
Dok Vam ovo pišem, ovde u Beogradu već par sati luduje košava.
Ništa slabija nije ni na Trešnji, gde mi je "čedo", pa se pitam kako će se pčele ponašati?
Eto toliko, za sada, od mene.
Još sam pod utiskom tih sjajnih stvorenja pa sam možda nešto i zaboravila. Ne zamerite.
Lep pozdrav... :)

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
« Odgovor #2214 poslato: April 23, 2019, 07:15:32 »
Нека је срећан почетак за Врбицу.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2215 poslato: April 23, 2019, 09:11:11 »
Tanja:Tu smo konstatovali da sam roj dobila ne na 6, nego na 8 rama! Bila su dodata 2 sa so.*****- cim se vreme izlepsa za dva tri dana dodaj drugi nastavsk....
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Tanja Dopuđ

• Napredni član foruma
« Odgovor #2216 poslato: April 23, 2019, 09:42:02 »
Hvala Vam svima :-*
Samo da ova vetruština prođe pa ću napraviti kontrolu.
Tata mi je malo pre javio da su 1. dan odnele svih 150ml, Sinoć im je sipao 200ml. Pratimo situaciju.
Lep pozdrav...

Van mreže Tanja Dopuđ

• Napredni član foruma
« Odgovor #2217 poslato: April 28, 2019, 10:23:51 »
Јуче прегледана кошница.
Обе со (додате при преузимању роја 20.04.) изграђене, једна залежена а друга пуна меда или нектара ( још не разликујем :-\).
Збирно: 5 рама легла, свих "узраста"
             5 рама отвореног-затвореног меда и полена.
Од прошлог прегледа 1,5-2 додатног легла, матица, чини ми се "порасла", уредно полаже јаја, пчеле отварају мед и праве јој простор...
Свако вече сируп по 300мл.
Какво је време било прошле недеље, мислим да је стање задовољавајуће.
Сачекаћу још недељу дана па спрам стања у кошници размотрити додавање наставка.
Багрем се бели али још није отворен.
Свима који данас славе, Христос воскресе!
Леп поздрав..

« Odgovor #2218 poslato: April 28, 2019, 16:34:04 »
Ne sirupaj vise, pusti je da razvije sedam ramova legla.

Van mreže Tanja Dopuđ

• Napredni član foruma
« Odgovor #2219 poslato: Maj 06, 2019, 13:15:59 »
Почеле да уносе багрем. Ограничила матицу и додала наставак.
Време скроз муљаво, киша опра све.
Леп поздрав...