Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460262 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #945 poslato: Januar 11, 2021, 21:05:35 »
Зоки свако „велемајсторство“ пада у воду када има поремећаја у природи (време на какво нисмо навикли – колико су то поремећаји, тешко је рећи јер је било тога и раније).

Нема ту некаквог велемајсторства него се сви боримо колико можемо. Има ту успона и падова, па када је успон онда смо мајстори а када се пада углавном се примиримо и ћутимо :). То је све ствар доживљаја.
Два пута ми нешто брише поруку па ћу наставити сутра на другом рачунару.
Горане, познато ми је то „одлетање“ :) порука. То ми се дешавало давно и од тада пишем прво у Word-у па онда сачувам поруку и тек после тога следи слање.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #946 poslato: Januar 11, 2021, 21:35:15 »

Да покушам поново са пар кратких порука.

Све пчеле нађене у кошници су биле мртве. Јадан мањи део је на подњачи већина у средњем наставку у положају који сам већ описао. У првом и трећем наставку тек по нека - безначајно. Дакле нису напустиле кошницу већ су у њој остале до смрти.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #947 poslato: Januar 11, 2021, 21:49:53 »

Моје дилеме :

1. Да ли је ранији третман оксалном киселином ( половина новембра ) погубно и пресудно утицао на већ постојеће легло ( за које у тренутку третмана нисам знао ) и изазвао каснији низ изнуђених понашања пчела што се завршило њиховим потпуним страдањем ?
2. Нелогично ми је да је сва храна из кошнице нестала. Рамови су остали чисти , суви као барут , без трунке хране. При том нема ама баш никаквих трагова грабежи. Чињеница је да је друштво страдало у периоду између половине новембра ( кошница пуна и пчела и хране ) и 9.јануара. У међувремену је било прочистних летова али је тешко схватљиво да су пчеле из других кошница баш овко педантно могле да очисте ову.
3. Како објаснити различит положај нађених мртвих пчела на побуђалом делу рама од оних са стране ( пчеле на ћелијама саћа као кад греју легло и пчеле завучене у саће у положају страдања од глади )?

Свестан сам низа пропуста које сам направио па да се ово не би понављало ни мени а ни дешавало другима ајмо пронаћи узроке и утврдити шта је потребно урадити да се ово изнова не би дешавало.

Поздрав и унапред хвала на вашим одговорима.

Van mreže Nenad Ostojic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Donja Slatina, BiH
« Odgovor #948 poslato: Januar 11, 2021, 22:21:39 »
Meni je najveca nejasnoca zbog cega su ta drustva imala cetiri rama legla u novembru, moje misljenje da je uzrok stradanja drustava velika kolicina legla u periodu kada mu vrijeme nije, u novembru i decembru je bilo u odredjenim periodima mnogo vlaznosti uz vecu kolicinu legla  vjerovatno je bila i ogromna vlaga u kosnici otud i budjavi ramovi.

Gorane, jesu li ti matice obiljezene? Pitam da slucajno nije bila tiha smjena nekad mnogo kasno a da slucajno to nisu primijetio?

Kod mene su vecina drustvava krajem septembra prekinula sa leglom, pregledom ulozaka neki dan ustanovio sam da jos uvijek nema ni 5% onih koje su krenule sa leglom.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #949 poslato: Januar 11, 2021, 23:34:35 »
На основу до сада написаног сумњам да је у питању вароа.
Она углавном узрокује проширење легла, омогућава даље ширење варое, исцрпљивање пчела и ширење вируса. После је Горан још радио третман оксалном а вероватно је и тада било легла што потврђује присуство малих количина затвореној легла које нису успеле да очисте.
Оксална је додатно разбила већ оштећену заједницу. После је било топлих дана и наступила је грабеж у којој је донешен мед.
Делим Драганово мишљење о преласку једног дела пчела у друге кошнице и каснијем њиховом учешћу у пљачки своје бивше кошнице.
Имајмо у виду да ако је остало само десет вароа крајем септембра да су се могле за петнаеста дана намножи ти на 50 а за наредних 15 дана на преко двесто вароа до краја октобра.
Ако заједница настави са леглом за само још 15 дана у кошници можемо имати преко 1000 вароа а у условима када пчеле отхрањују легло током јесени са лошим и не квалитетни поленом пада им имуни систем и тада вируси и ноземозу довршавају посао и заједница је готова.
Део здравих пчела побегне у здравије заједнице и сви јасно знају да наступа смрт и да преосталу храну однесу заједнице које је прве пронађу.
Не мора то да буде 100% вароа али ја сам прво на њу посумњао и готово сам убеђен да је она узрочник овог страдања.
Наравно, радо бих прочитао и мишљење осталих колега.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #950 poslato: Januar 11, 2021, 23:42:30 »
Аух Ненаде тек сад си ме и ти „бацио у несвест“ :) ја нисам разумео да има 4 рама легла (или на 4 рама).

Све што Горан наводи има логике, осим нестанка хране без икаквог трага. Нестанак хране без трага је могућ ако је храна непоклопљен мед. Једноставно помислим да неко није узео пуне па ставио празне рамове :).

у оно што најмање сумњам је ово што је Воја написао: вируси и нозема (прецењује се улогу микроорганизама који су последица а не узрок, а тек за вирусе као узрочник не бих ни коментарисао!). Такође, да је имало пуно варое то би се већ раније показало.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #951 poslato: Januar 11, 2021, 23:58:25 »
Neko je uzeo ramove sa medom...! (Možda si i ti Gorane...greškom...)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #952 poslato: Januar 12, 2021, 08:32:26 »

Ако су пчеле однеле сопствену храну из саћа и отишле у друге кошнице онда би требало да има већа количина воштаних поклопаца на подњачи.
Ако је ико ''гађао'' вароу онда је то Горан. Писао је на овој теми да је користио више третмана.
А нисам убеђен да је најбољем друштву узео сву храну.

Да ли су од тих друштава прављени ројеви? Јер ако нису онда се сва вароа задржавала и множила у тим друштвима. Онда има логике да се вароа пренамножила али опет пишем да је Горан радио више третмана против варое... чини ми се са мрављом киселином и са тимолом.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Nenad Ostojic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Donja Slatina, BiH
« Odgovor #953 poslato: Januar 12, 2021, 09:56:46 »
Аух Ненаде тек сад си ме и ти „бацио у несвест“ :) ја нисам разумео да има 4 рама легла (или на 4 рама).

Све што Горан наводи има логике, осим нестанка хране без икаквог трага. Нестанак хране без трага је могућ ако је храна непоклопљен мед. Једноставно помислим да неко није узео пуне па ставио празне.

;D

Mislim da je Goran napomenuo cetiri rama legla u jednom svom postu, ako sam to dobro shvatio.
Ako nema unosa a pcele hrane vecu kolicinu legla u periodu kada mu vrijeme nije i kada se i one dodatno crpe da othrane to leglo jer su uslovi losi za vecu kolicinu legla onda meni logika nalaze da je tu potrosnja rezervi hrane velika.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #954 poslato: Januar 12, 2021, 10:08:43 »

Видим да је проблем страдања овог мог једног друштва изазвао велико интересовање. Да се одмах разумемо , настављам причу не зато што сам материјално оштећен тим губитком већ искључиво из разлога што  се коцкице о узроку и току страдања логично уклапају али никако да дођем до коначног закључка. Таман када се на изглед све уклопи и да разумно објаснити искрсне нешто што отвори нову недоумицу.

Иначе , коментари свих колега који су узели учешћа у дискусији су на месту у сваком погледу и на томе им хвала. Нека карика у целој причи ми ипак фали а стало ми је да и ту кваку откључам. Тренутно изнова листам бележницу да видим кретање стања у том друштву па ћу онда изнети и мој став о целој ствари.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #955 poslato: Januar 12, 2021, 14:42:48 »

Све што Горан наводи има логике, осим нестанка хране без икаквог трага. Нестанак хране без трага је могућ ако је храна непоклопљен мед. Једноставно помислим да неко није узео пуне па ставио празне.

;D

Mislim da je Goran napomenuo cetiri rama legla u jednom svom postu, ako sam to dobro shvatio.
Ako nema unosa a pcele hrane vecu kolicinu legla u periodu kada mu vrijeme nije i kada se i one dodatno crpe da othrane to leglo jer su uslovi losi za vecu kolicinu legla onda meni logika nalaze da je tu potrosnja rezervi hrane velika.
Ненаде ја сам разумео да на та 4 рама има буђи и трагова легла што не значи да је на свима било легло. И ако је било то би биле мање површине јер се ретко дешава да се неко друштво „заблесави“ и крене у „пролећни развој“. Не кажем да није било касног легла јер је 24 децембра (2009 би требало да буде – нисам потпуно сигуран) било одличног уноса. И нормално је да се појавило легло јер је цвета било разноликог (било је цвета и купине, шљиве вишње).

Ове године када претпостављам да се легло у тој Горановој кошници јавило, било је неког цвета али је то далеко од услова у односу на ону годину коју сам навео. Даље је следио пад температуре и престанак ширења легла. Чак и када је матица лоша и друштво тежи леглу да би ушло у процес тихе смене, легло не буде велико.

Негде у то доба (27. октобра) сам имао намеру да заменим „црвену“ матицу. Испоставило се да није „црвена“ него „жута“. Кошница је „седмица“ и по изгледу није била за уџбенике него за бајку: први наставак са прилично непоклопљеног меда (звездан-астер) и огромне количине перге. Други наставак пун поклопљеног меда. Пчеле много...И у том обиљу пчеле нису имале легло у том првом наставку него на једном раму у другом наставку (идеално за будући положај клубета, мада је питање да ли касније клубе „враћено“ у први наставак – ови моји „пчелари“ то више и не гледају, а сада када се најављује дужи хладни талас, моле се богу за „седмице“ које су на 2 наставка уместо да то среде док је било прилике).

Легло које би било у доба које посматрамо не може никако угрозити друштво (уз основни услов да има хране). Никаква влага ни нешто друго не може „оборити“ друштво осим глади. Како је до тога дошло остаје „мистерија“. :)

ПС

Док сам пратио Горанов извештај написао сам поруку коју сам ставио у архиву (нисам је послао) јер ми се некако не слаже са догађајем.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #956 poslato: Januar 12, 2021, 14:47:19 »
Наставак претходне поруке (да не буде претрпано у једној поруци)

1) Легло не може бити узрок страдања друштва и влага (које је очигледно било јер је то у дужем периоду без ветра) није могла утицати да друштво угине. Друштво са пуно легла је јак извор топлоте и тај угрејани ваздух односи влагу даље од клубета (особина ваздуха да прима одређену количину влаге у зависности од температуре).

2) Оксална не би могла да узрокује такво стање (можда да оштети матицу)

3) Услед оштећења матице је могуће да дође до грабежи али би то било приметно па можемо одбацити (при томе би се могла одбацити и специфична грабеж када само пчеле једног друштва односе мед, јер Горан каже да је кошница била тешка). Такође раздобља топлог и хладног времена имају утицаја на ово, а није баш било услова да потраје.

4) Положај  угинулих пчела на различитим местима у клубету је нормалан. Пчеле у „кори“ клубета (у бочним улицама су угинуле на начин како угињавају пчеле од глади – део пчела остаје у улици а део је завучен у саће). Пчеле у средишту имају више услова да дуже живе јер користе топлоту омотача. Положај тела када су окренуте према горе је настао у моменту када су пчеле намеравале да крену ка горе, али је већ нестало енергије и ту су утихнуле (осим појединачних, чија је енергија тела била већа).

5) Могуће је да је направљен превид код тог наставка са храном и да је склоњен због неког разлога и потом није све враћено како је било. Такође сумњам на замену рамова са медом празним рамовима (иако сам то у ранијој пруци написао да делује као шала). Превид у некој намери је могућ. Због таквог превида сам 2015. године раније повукао пчеле са сунцокрета јер сам сумњао на могућу крађу – недостајали рамови у плодишту једне кошнице. Како срећа прати јаке :), са сунцокрета који је медуцкао и био при крају дошли смо кући и покупили много медљиковца (то је она година када је било медљике као „шаше“).

6) Утицај варое ми је такође сумњив. Сећам се једног друштва које је преполовила вароа. Није имало 1000 него више хиљада вароа (по мојој процени више од 5000 вароа). Била је врло јака, али није преполовљена због узнемиравања од варое него су бочне улице страдале од глади (дуже време сам би болестан и то је остало тако несређено – третман је урађен у јануару јер сам из кревета устао и отишао да видим стање; варое је било пуно и рекао сам Биљани да запали траку). Сећам се и године када је то било: зима 1999/2000.

7) Нестанак хране на начин како сам раније написао је такође упитан с обзиром на временске услове а потребна бурна грабеж да нестане сва храна то а било би очигледно да се десило.

Тако ја мислим, али не могу више да мислим – с обзиром на моје стање, већ сам прегрејао мозак :) :) :).

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #957 poslato: Januar 13, 2021, 09:26:44 »

Да мало релаксирам тему постављањем две слике моравског пчелињака у Ливадици од 09.овог месеца.

Што се тиче проблема који сам изнео дискусију по том питању сматрам довољном и завршеном. Још једном хвала свим колегама који су коментарисали.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #958 poslato: Januar 13, 2021, 17:28:20 »
Наилази водени талас. Гого пријатељу надам се да ти је пчелињак на безбедном терену.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #959 poslato: Januar 14, 2021, 14:57:25 »
Наилази водени талас. Гого пријатељу надам се да ти је пчелињак на безбедном терену.

На безбедном Војо без бриге. Периферија села у дворишту , ограђен и ушушкан са свих страна. Само цунами би могао да га угрози. Бар за то не морам да бринем.